Hedras de som hedras bör

Inför kommande avtalsstrider kan det vara intressant att lite reflektera över hur och av vilka välfärdsstaten byggdes upp. Det är ju inte så att socialdemokratin växte sig stark för att de lovade massor av bidrag till folket. Det var folket självt som började uppbygget med egna krafter. De skapade Konsum, sjuk- och begravningskassor, bibliotek, studieförbund, folkhögskolor mm mm osv osv. Allt utan vare sig statliga eller kommunala bidrag.  

Med tiden blev den folkliga organiseringen så politisk stark att de ansåg sig kunna kräva, att även andra, bättre lottade, skulle bidra till välfärden som de på egen hand byggt upp. Sjuk- och begravningskassorna blev den allmänna sjukförsäkringen, biblioteken blev kommunala folkbibliotek. Studieförbund och folkhögskolor fick statligt och kommunalt stöd. Vid varje tillfälle, som skatten höjts för att förbättra, har borgerligheten knorrat och gjort motstånd.  
Historiskt sett är inte välfärdsstaten en gåva till folket, utan en rätt som folket tog sig. På väl grundade moraliska skäl. I dag får man intrycket att det var socialdemokratin som hjälpte de svaga, när det i själva verket var de svaga som byggde upp hela modellen. Underklassen vågade sig på att formulera en samhällsvision baserad på sina egna intressen och ta strid för den. Vi vet också vilka motståndarna var. Kyrkan t ex spelade en stor roll i motståndet. Kyrkan gav gudomligt stöd till överklassen.  När staten tog över välfärdsuppbygget, får vi inte glömma att det till stora delar bars upp av lågavlönade kvinnor. Det intressanta är, att det så har fortsatt. Visst talas mycket om jämställdhet. Men när det kommer till löneförhandlingar, då finns det inte pengar. Jag är fullt medveten om, att skulle de offentligt anställda kvinnorna få samma lönenivå, som inom den privata sektorn, är risken stor att välfärdssamhället kollapsade eller vi skulle få skyhöga skatter. 

Nå, om det nu skulle vara så att vi inte vill höja skatten. Borde inte alla politiskt förtroendevalda och många av oss andra böja huvudet och säga till kvinnorna – förlåt men ni måste offra er för allas bästa.  
 
 

 

9 Responses to Hedras de som hedras bör

 1. ilse-marie skriver:

  Jag tror ändå att det är en fördelningsfråga. pengarna finns i samhället, man det är bekvämare att låta grupper som inte säger ifrån slita ut sig…. sorgligt nog. / önskar dig en skön helg

 2. LeoH skriver:

  Visst är det till stor del en fördelningsfråga, men samtidigt får vi inte bortse från att den svenska modellen bygger på och finansieras till största delen av ”normalinkomsttagarna”. Vi omfördelar pengar över en livscykel.

 3. Kristin skriver:

  Tänker ofta på kvinnorna i mormors generation och före henne, när de födde så många barn. Barnen dog och kvinnorna blev inte gamla. Sen när preventivmedel kom, piller och annat, då sa kyrkan och överklassen ifrån – man fick inte skydda sig – precis som påven sa och abort var länge en stridsfråga hos oss.
  Ja, vi har iallafall fått det mycket bättre på så många sätt och vi har mycket att tacka våra förfäder/mödrar för.
  Viktigt att tänka på det här du skriver om, också nu när det snart är den 8 Mars – kvinnodagen.
  Och som du säger, det är mycket som är galet i samhället.

 4. Nologo skriver:

  Hm…det verkar fortfarande vara medelsvensson och de lågavlönade som ”bär upp” Sverige och de liksinnade. De välbärgade tycks ju spela i en egen division där de hjälper varandra…

  Filéerna ligger visst högst upp i frysen och kokköttet längst ner!

  Ja det är svårt att få luft här nere…för att skrika till och protestera…blir väl bara kallad ”gnällkärring” förstås…varför bry sig?

  /En av de lågavlönade!

 5. Där är jag av en annan åsikt, vi har råd och ska höja lönen för dom offentliganställda. För höjningen genererar också mer inkomster till kommunerna och staten! Sköt nu om dig och ha en underbar helg!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 6. Marcus skriver:

  En kvinna som hade städat på kommunkontoret i 20 år i grannkommunen hade 1000kr mer i månaden än jag när jag fick sommarvikariat på lönekont. Det tyckte inte jag kändes bra faktiskt…
  Är det verkligen så illa att pengar inte finns för att ge dem ett lönelyft? Vad motiverar högre procentuell ökning på direktörslönerna på ett år än för ”normala arbetarlöner”…hm, funderar på det men får inget bra ur min skalle på det. Jag är nog för ung för att förstå *S*

  Önskar dig en fin kväll/natt
  mvh marcus

 7. Ha en fortsatt trevlig helg nu och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 8. Alter Ego skriver:

  Ja vi glömmer ofta hur och vilka som byggt upp Sverige. Det gnälls hit och dit, så gör även jag men jag har alltid de gamla i tankarna. De som faktiskt slet ut sig och byggde upp Sverige, hur har de, det idag?

  Dagen Ab artikel om Eric och hans livshistoria, som sänd ikväll, för tankarna vidare till just det glömda. Jag hedrar iaf. honom idag i min blogg.

 9. Dr. Karin skriver:

  Din beskrivning av den historiska utvecklingen är träffsäker. Däremot så frågar jag mig ofta hur detta med löneskillnader skall lösas och hur man moraliskt skall bedöma det. Ska en person som inte har nån utbildning verkligen kunna kräva exakt samma lön som en person som studerat och utbildat sig i kanske 7år extra?
  Det är nämligen rätt typiskt för välfärdssverige att det skall vara rättvist med lönenivåer mellan folk, vilket i slutändan betyder att det inte lönar sig att utbilda sig…tyvärr.
  Så här är det inte i andra länder (förutom andra i norden möjligtvis). I USA tex är lönen MYCKET högre för ex en disputerad än den är i Sverige. När en professorstjänst annonserades på Island skrev folk från USA och frågade om de inte glömt en eller två nollor i lönen!
  Här i Japan är löneskillnaderna mycket större mellan lågbetalda tex affärsbiträden och akademiker. Det finns även många mycket rika familjer…Skillnaden är dock att eftersom moms och skatt är lägre så har de flesta det ganska bra ändå!
  Kanske det inte går att jämföra, men det är viktigt att inse att Sverige faktiskt kanske inte är ett välfärdsland längre…och inte heller speciellt rikt. Det är bara myter som hålls levande av politiker etc för att inte folk skall bli kritiska mot deras politik, eller vad tror du? (nu flummar jag bara, rätt oseriöst). Iaf var det bra att du skrev kommentar på min blogg, vi var flera som funderade över vart du tagit vägen, du kan väl länka din nya blogg från din gamla blogg?
  MVH Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: