Går det att sätta rättvisa betyg?

Igår kommenterade jag HT:s undersökning om hur betygen sätts i Hudiksvalls och Nordanstigs skolor och tidningens konstaterande att det är slumpen som avgör vilket betyg en elev får. Artikeln fick verkligen minnena att vakna. För det är bara att erkänna – min tilltro till faktaunderlaget i HT påverkades av mina egna erfarenheter från min skoltid på 50- och 60-talen.

Två exempel.

I åttonde klass fick klassen en ny klassföreståndare, som också blev vår lärare i svenska. Att han var en butter och arrogant typ var inget att lägga på minnet. Det fanns många sådana lärare. Gick tretton på dussinet. Jag märkte efter någon tid att hans bedömningar av mina uppsatser var hårdare än alla mina tidigare lärares. Jag kunde inte förstå orsaken. Tyckte inte att jag blivit sämre. Efter ytterligare en tid fick jag svaret på mina funderingar. Under ett enskilt samtal berättade han för mig att han var orolig över att jag inte lärt mig svenska ordentligt under de år jag bott i Sverige. Jag måste ha sett ut som en fågelholk i ansiktet. Inte lärt mig svenska? Förklarade för gubben att jag i hela mitt liv talat svenska. Att jag, innan vi flyttade till Sverige, gått en termin på en svensk skola i Jakobstad och att alla mina lekkamrater varit svensktalande. Att jag var aktivt tvåspråkig berodde på att mamma var finsktalande, men i övrigt var jag svensk. Gubben lyssnade inte, utan samtalet avslutades med en uppmaning att jag skulle läsa mycket svenskspråkiga böcker och inte tala med mamma så mycket! Jag förbättrade tydligen inte mina kunskaper i svenska under hela läsåret, utan mina betyg sänktes från AB till B?. Gubben ansåg att jag egentligen borde fått underkänt, men han lät nåd gå före rätt. Jag var ju ändå invandrare. Tror säkert att han inte sänkte betygen av illvilja. Han lät sig styras av sin förutfattade mening. Året efter fick jag en ny lärare och efter ett par veckor undrade han förvånat vad som egentligen hänt året innan. Jag berättade som det var och fick tillbaka mina AB:n.

När jag började på läroverket fick jag en äldre barsk kvinnlig lärare i franska. Hon föregicks av skrämmande rykten om att inte gilla pojkar och det stämde nog, men av någon anledning gillade jag henne. Hon var kunnig och engagerad lärare. Hård men rättvis – trodde jag. Jag vet inte om hon påverkades av min uppskattning, men efter höstterminen fick jag till min häpnad AB i franska! Jag som knappt begrep någonting av undervisningen! Under vårterminen blev vi terroriserade med skrivningar i oregelbundna verb och annat elände och resultaten var katastrofala! När påsken närmade sig och det blev dags för den obligatoriska betygsvarningen för dem som låg risigt till, frågade jag lite försiktigt om jag skulle få en varning. Min kära lärare säger förvånat: ”Holtter, flit bestraffar jag inte. Flit premierar jag!” Skönt tänkte jag. det blir nog ett B. Döm om min förvåning. I vårbetyget stod det AB! Enligt min lärare tillhörde jag de tio bästa i klassen! Så var det med den rättvisan!

Efter två så handfasta erfarenheter tappade jag totalt tilltron till lärares förmåga att sätta objektiva och rättvisa betyg. Efter att ha läst HT:s artiklar om betygen i Hudiksvall, behöver jag tydligen inte ändra uppfattning. Det har inte blivit bättre på över 40 år. Det var inte bättre förr, men det har tydligen inte heller blivit bättre. Tänka sig!

Annonser

2 Responses to Går det att sätta rättvisa betyg?

 1. Nä det är lika illa som när jag gick i skolan! Ha nu en fortsatt trevlig helg och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 2. Marcus skriver:

  Även de största genier har fått orättvisa betyg…
  Den enda som var orättvis i skolan mot mig var hemkunskapsläraren, hon gillade inte mig, men eftersom jag hade höga betyg i teorisakerna och gjorde ätlig mat *S* så fick jag vg…men det satt hårt åt!
  Tyvärr finns det lärare som inte klarar av vara objektiva och ha distans till betygssättninge, och det var synd att det är som det är i ditt exempel :/ Hoppas det ser bättre ut annorstädes för det är ju allvarligt och missvisande om eleven med felaktiga betyg!

  Önskar dig en fin lördag!
  varma hälsn Marcus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: