Socialdemokraterna, Sveriges största kristna parti!

Minns ni leken i ”Fem myror är fler än fyra elefanter” där Brasse frågar Eva och Magnus om vad som ska bort? Jag tänker leka den leken med er i natt. Jag säger: Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Vad ska bort? Många svarar nog: Socialdemokraterna! De sitter inte i regeringen. Fel, fel, fel! Nja inte helt fel, men det är kristdemokraterna som ska bort. De ställer inte upp som parti i valen i Svenska Kyrkan. Det var väl fiffigt? Kom nu inte och säg – tycker han ja! 

Varför nu detta? Jag tycker nog det är lite fascinerande att Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet inte är sekulära partier, utan alla har program för hur Svenska Kyrkan skall utvecklas och växa. Jag vet inte hur hårt Moderaterna och Centerpartiet håller på sin tolkning av Bibeln. Däremot vet jag att Socialdemokraterna är mycket hårda. En avvikelse från partiets bibeltolkning kan leda till uteslutning, inte ur kyrkan, men ur partiet. Om du i trosfrågor är övertygad om att t ex Frimodig Kyrka eller Öppen Kyrka (två motpoler) bättre representerar kristen tro och önskar tillsammans med dem förändra Svenska Kyrkan, då blir du bannlyst och anses som dålig socialdemokrat i alla samhällsfrågor och inte ens värdig att vara medlem.Ännu intressantare blir det om du har exakt samma åsikter som Frimodig Kyrka eller ÖKA, men tillhör något annat samfund än Svenska Kyrkan, då blir du inte bannlyst, utan kan lugnt sitta kvar på de poster du eventuellt har i partiet. 

Jag har ofta funderat över det paradoxala i, att när icke troende inom och utom Humanisterna kritiserar Svenska Kyrkan, då är det alltid de anställda företrädarna som får stå till svars. Aldrig blir partiledarna ställda mot väggen. De tre partierna tillsammans utgör 62,5% av Kyrkomötets ledamöter. Tar man även med dem som har partiidentifikation blir siffran drygt 80 %. Ledande socialdemokrater som Morgan Johansson anser det vara mycket farligt om kristna skulle lägga sig i politiken och då är det mig han varnar för. Inte med ett ord antyder han att han är medlem i det största kristna partiet inom Svenska Kyrkans ”riksdag”, Kyrkomötet.  

Hårddrar jag? Nej, det kan jag inte inse. För visst måste det väl vara så, att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna utifrån ett kristet nit vill leda kyrkan? Vad skulle skälen annars vara?

4 Responses to Socialdemokraterna, Sveriges största kristna parti!

  1. Ja, det kan man fråga sig! Ha nu en fortsatt trevlig helg och sköt om dig!
    Vicke
    http://www.vicke.be/min_blogg.htm

  2. […] om hur Svenska Kyrkan skall utvecklas. Jag har utvecklat tankegången något mer utförligt här. När partiet fastställer programmet för hur Kyrkan skall utvecklas och vilka som ska […]

  3. […] åtminstone ett tillfälle helt medvetet häcklade. Den 4 mars 2007 skrev jag ett blogginlägg: Socialdemokraterna, Sveriges största kristna parti! Om jag förstått logiken i Koskinens påstående, så innebär mitt inlägg, att vem som helst […]

  4. […] Jag har skrivit i ämnet tidigare, här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: