Edens lustgård låg i Afrika!

Jag läser i senaste numret av Kyrkans Tidning att författaren Lasse Berg får årets Dagermanspris. Ett mycket bra val, enligt min mening. Lasse Bergs senaste bok, Gryning över Kalahari – Hur människan blev människa blir med all säkerhet ett standardverk, som kommer att stå sig i många år. Inte blir det sämre av att även en amatör som jag kan ta till mig innehållet och rentav känna mig lite klok på kuppen.

Jag har genom åren varit intresserad av berättelser om människans utveckling. Frågorna till myten i skapelseberättelsen: när blev den skriven och vad innebar det att människan blev den hon är, har alltid följt mig. Och vad var hon före ”syndafallet?” För många år sedan läste jag Marie Fredrikssons, ”Paradisets Barn” en trilogi som handlade om Adam och Eva, Kain och Abel och Norea. I den första delen beskriver Marie Fredriksson hur Eva gör en resa tillbaka till Edens lustgård och blir förskräckt över det hon får se. Varelserna som finns kvar i lustgården, kan visserligen inte skilja mellan gott och ont, men de har inte heller något minne. Eva vänder tillbaka till Adam och historien kan fortsätta.

När jag läste Gryning över Kalahari hade jag hela tiden Paradisets barn som en följeslagare vid läsningen. Lasse Berg beskriver i boken hur människan utvecklas ur tidigare former för att till slut få sin slutgiltiga form i Afrika. Närmare bestämt vid Kapkusten för ca 200 000 år sedan. Berg berättar hur en liten grupp människor utvecklar en hjärna som sen visar sig klara av en anpassning till skilda förhållanden. Hur denna lilla grupp växer och börjar vandra och vidga sina domäner. Människan blir jägare och samlare och sprider sig i allt vidare ringar. För 120 000 år sedan gör människan sitt första försök att lämna Afrika, men försöket misslyckas. För 80 000 år sedan görs ett andra försök och det lyckas för en liten skara människor. Alla icke-afrikanska folk härstammar från denna lilla grupp. För 50 000 – 30 000 år sedan kommer människan till Europa. En mycket fascinerande tanke!

Det viktigaste med Lasse Bergs bok är ändå inte beskrivningen av människans utveckling, utan beskrivningen av hur människan var. Med hjälp av forskning och iakttagelser av dagens bushmän ges vi en något annorlunda bild av människans natur. Vi har ofta en bild av att den tidiga tillvaron för människan var kamp, möda och fiendskap. Den bild Berg visar är istället samarbete, samtal(mycket samtal) och ömsesidig hjälp. Mycket vila och umgänge! Den bilden är väl så nära en paradisbeskrivning som någonsin berättelsen om Edens lustgård, där vi egentligen inte får någon föreställning av hur ett människoliv egentligen tedde sig. Under människans utveckling sker en förändring av livsvillkoren. Människan blir bofast, skapar organisationer i större enheter än tidigare. Riken växer fram och med det klasser. Vi ser spår av den samhällsförändringen i berättelser om Kain och Abel. Åkerbruk mot boskapsskötsel.

Jag är inte vetenskapsman eller kunnig nog att avgöra om Lasse Berg till alla delar beskriver en korrekt utveckling, men spännande är den! Min fantasi utmanas. Jag kan verkligen rekommendera boken för läsning. Vårt ursprung är Afrika! Vi vet också var i Afrika ursprunget låg!

5 Responses to Edens lustgård låg i Afrika!

 1. Göran Johansson skriver:

  Lasse Berg är journalist och i boken ägnar han sig i stor utsträckning åt egna spekulationer och önsketänkanden. Boken är inte och kommer inte att bli något ”standardverk”. Hur människan blev människa är mycket mer komplext än Lasse Berg ens kan tänka sig.

 2. Vicke skriver:

  Jag begriper inte hur jag ska få tid att läsa alla böcker som du och Gunnar rekomenderar! Ha nu en fin kväll och sköt om dig!!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 3. nologo skriver:

  Jag älskar böcker! Och historia. Ska nog försöka låna denna på biblioteket.

  Även om de inte är ”korrekta” så är de en annan människas syn du får dela. Du väljer vad du själv tycker, eller vill ska vara sanning ur boken. All vetenskaplig forskning är inte heller sanning för evigt.

  Som min gamla, nu pensionerade och mycket förnuftige fysiklärare sa:
  – Det här är fysikens sanning just nu. Imorgon kan nya upptäckter förkasta det jag lär er idag. Fysiken är i ständig förändring.

  Så ser jag på ALLT jag läser och ”sanningar” jag får höra.

 4. […] till Afrika för ca 200 000 år sedan. Jag skrev om det i en bokrecension för någon månad sedan, Edens lustgård låg i Afrika. För ca 80 000 år sedan gör människan sin andra och nu lyckosamma utbrytning från Afrika. Alla […]

 5. […] Tips på två äldre inlägg: Kvinnorna och världshistorien och Edens lustgård låg i Afrika  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: