Är Jesus relevant i dag?

I dessa dagar då det diskuteras mer eller mindre upprört om förslaget att Svenska Kyrkan skall erbjuda en juridiskt bindande vigselakt för samkönade par. Förslaget har väckt många känslor, ilska och sorg, men också glädje och stolthet att över att få tillhöra en kyrka, som vågar bryta med traditionen och föra evangeliet in i en ny tid.

Satt här och läste min ständiga nattliga följeslagare – andaktsboken ”Fånga dagen med Dietrich Bonhoeffer av Charles Ringma. Texterna för den 21 mars har direkt relevans för våra reflektioner kring dagens brännande frågor i våra kyrkor.

”Då frågade han dem: ‘Och ni, vem säger ni att jag är?’ Petrus svarade: ‘Du är Messias.” Markus 8:29

                      Frågan om relevans

”Den fråga jag ständigt återvänder till är: Vad är kristendom, och vem är Kristus själv – för oss i dag?” ur Motstånd och underkastelse. 

”Kristendomen existerar aldrig i ren form. Den tar sig alltid uttryck i olika kulturers former. Men eftersom kulturer och samhällen förändras blir vissa former med tiden irrelevanta. Och varje gång aktualiserar det frågan: Vad är kristendomen för oss i dag? Frågan om dess relevans är ständigt aktuell. Det uttryck som kristendomen tog under sjuttonhundratalet behöver inte nödvändigtvis betyda något för oss i dag. Vi lever i en helt annan tid. Men vad betyder Jesus för oss i dag? Hur kan hans död, uppståndelse, ord och handlingar i dag forma och upplysa oss i vår strävan efter att leva ett liv som hans lärjungar? Svaren är aldrig självklara, men att vi ställer oss frågan är ett steg i rätt riktning.”

Ord att tänka på: Jesus är inte bara mannen från Galileen utan även historiens Herre. Hans liv ger styrka och relevans för vår tids frågor. 

6 Responses to Är Jesus relevant i dag?

 1. Vad tycker du personligen om att Svenska Kyrkans förslag om vigsel av homosexuella par? Och jag är lite nyfiken på vad Jesus kom in i din blogg…

 2. LeoH skriver:

  Jag var väl hyfsat glad till för några minuter sen. Tyckte att Svenska Kyrkan tog ett stort och glädjande steg framåt. Nu är jag inte riktigt lika glad längre. Såg ärkebiskopens uttalande med anledning av den statliga utredningens förslag om en könsneutral äktenskapslag. Ärkebiskopen menar att begreppet äktenskap bara kan gälla mellan man och kvinna. Nu när partnerskapsbegreppet försvinner blir det svårt för kyrkan att viga samkönade par, enligt ärkebiskopen. Nu är vi tillbaka på ruta 1 igen. Sorgligt!
  Den andra frågan förstår jag inte. Kan du förklara?

 3. LeoH skriver:

  Glömde säga: Hej Johan, kul att se dig!

 4. Jag tycker att det är ett bra beslut av Svenska Kyrkan. Det visar att de inte ser ner på någon, utan att alla är lika inför Gud och inför kyrkan, att det inte finns någon sådan ram. Det är ett stort steg för Svenska Kyrkan.

  Gällande den andra frågan menade jag att din rubrik ”Är Jesus relevant i dag?” inte fick någon fortsättning i din blogg. Jag förstod inte riktigt vad rubriken hade med inlägget att göra. Vad det med Jesus hade med inlägget att göra. Förstår du? Det var mycket citat, men jag förstod inte riktigt.

 5. LeoH skriver:

  Då förstår jag. Så här är det. Jag har en andaktsbok sen många år. Varje dag har en text ur bibeln, ett citat ur någon skrift av Dietrich Bonhoeffer. Sen kommer en kommentar, som något mer förklarar temat. Det hela avslutas med Ord att tänka på.
  Tanken är att läsaren skall reflektera eller meditera över tankegångarna och eventuellt få en djupare förståelse för både tro, men också hur tron leder till praktisk handling. Just den dagens blogg var nog mer ägnad åt troende kristna, som är tveksamma till att kyrkan skulle vara beredd att viga samkönande par. Jag tror att en sådan läsare, direkt förstod vad jag ville med inlägget.
  Dietrich Bonhoeffer är en av mina teologiska föredömen. En mycket stor teolog och kristen kämpe, som dog i ett koncentrationsläger bara någon månad före krisgslutet.

 6. vicke skriver:

  Jag tycker det är synd att inte kyrkan tog steget fullt ut i den frågan! Ha en fin kväll nu och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: