Nu har vi ställt till det för oss!

För några dagar sedan var jag både glad och stolt. En arbetsgrupp inom Svenska Kyrkan föreslog att Kyrkan skulle besluta om en vigselakt av samkönade par. De skulle inte behöva gå över en borgerlig vigsel först. Förslaget var långtgående och för min del mycket välkommet. Visserligen fanns det en brasklapp i förslaget, vilket kan visa sig ödesdigert, begreppet äktenskap skulle också i fortsättningen enbart vara förbehållet relationen mellan man och kvinna.

Bara någon dag efter arbetsgruppens förslag kommer en statlig utredning med sitt förslag till ny äktenskapsbalk och vad får vi läsa? Jo, utredningen föreslår en ny och helt  könsneutral äktenskapsbalk! Visserligen, om jag läst rätt, innebär det inget hinder för fortsatt vigselrätt för kyrkor och samfund, men vad hjälper det. Kyrkans inställning är ju att de inte kan viga samkönade äktenskap.

Svenska Kyrkan har fått mängder av kritik från andra kyrkor för sitt ställningstagande, men konsekvensen av vår hållning blir, att inte heller vi erbjuder en kyrklig vigsel av samkönade par. Vi är tydligen i sak eniga med de flesta andra kyrkor i Sverige och världen. Hur kunde det gå så illa?

Jag förstår inte heller det teologiska finliret. I min enfald trodde jag att striden i den världsvida kyrkan gällde synen på homosexualitet.  Nu får vi fåkunniga lära oss, att det är begreppet äktenskap som är den stora teologiska frågan. Det är för mig, och troligtvis för de flesta andra, fullständigt obegripligt att resultatet kan bli att Kyrkan inte längre ens kan välsigna ingångna samkönade äktenskap. Vi tar massor av steg tillbaka, samtidigt som mängder av människor känner sig svikna och kränkta.

Har Svenska Kyrkan med det här vunnit respekt i den världsvida kyrkan? Givetvis inte, Kyrkan kommer att bli kritiserad för vår inställning till homosexualitet och hånskratta åt våra försök att huka oss bakom äktenskapets heterosexuella helighet.

Att försöka sitta på två stolar leder oftast till att man drattar i golvet. Om synen på äktenskapet blir fastslaget, lär Kyrkan få ordentligt ont i sittmuskeln den närmsta tiden.

Annonser

3 Responses to Nu har vi ställt till det för oss!

  1. vicke skriver:

    Ja, det är tråkigt att kyrkan inte kan anpassa sig bättre! Sköt nu om dig och ha en fortsatt trevlig helg!
    Vicke
    http://www.vicke.be/min_blogg.htm

  2. […] bindade vigselakt för samkönande par, bara det inte kallas för äktenskap. Jag har i ett tidigare inlägg visat att den ståndpunkten bara leder till en återvändsgränd. Jag tror inte att det är […]

  3. […] vidhåller den ståndpunkt jag gav uttryck för i mitt inlägg: “Nu har vi ställt till det för oss.” Den stora skiljelinjen inom SvK eller den världsvida kyrkan går inte mellan inställningen till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: