Hjältar i det tysta

Ibland förundras jag över hur lättvindigt vi bedömer människor vi möter. Ofta sker bedömningen efter vilken social, etnisk eller politisk grupp personen tillhör. Alla moderater är kallhamrade, ondsinta egoister. Inte har de medkänsla och inte läser de god litteratur heller. Det är bara politiskt korrekta människor, som inte ser att zigenare är tjuvaktiga. Muslimer är fundamentalister och hatar västerlänningar.  Varje gång jag möter sådana svepande omdömen tänker jag på Eric Silvers ”Hjältar i det tysta”.

I boken berättar Silver om ett antal människor som riskerade både sitt eget och anhörigas liv för att rädda andra människor undan förföljelse och död i nazismens Europa. Det handlar om människor med olika social bakgrund, skilda nationaliteter och skilda trosuppfattningar. Det radas upp det ena människoödet efter det andra, det är lärarinnor, diplomater, kyrkliga dignitärer, präster, soldater, vakter. En del som t ex Schindler räddade många. Andra räddade bara en. Ofta sker hjälpen spontant och utan eftertanke. Det är inte en överlagd handling, utan mer en omedelbar reaktion på ett rop om hjälp.

Som sagt det intressanta är, att det inte går att hitta någon entydig politisk ideologi, eller någon speciell social bakgrund eller religiös tillhörighet som förklaring till varför de inte kunde säga nej, när så många andra gjorde det. Inte heller var alla några moraliska föredömen. Andra var helgon. När jag läste boken funderade jag ofta över varför vi frågar var ondskan kommer ifrån. Istället borde vi fråga oss var får godheten sin näring? Den finns ju bevisligen. Det skrämmande är att jag inte kan förutse hur jag själv skulle agera i motsvarande situation. Inte heller kan vi förutsäga vem som skulle räcka oss en hjälpande hand om livet stod på spel. Därför kan det vara klokt att inte döma och demonisera enskilda människor vi möter oavsett vilken tro eller parti de tillhör. Det kan vara den räddare i nöden vi har behov av i framtiden.

Till sist ett judiskt visdomsord ur boken: ”Den som räddar en enda människas liv, den har räddat hela världen.” 

6 Responses to Hjältar i det tysta

 1. nologo skriver:

  Jag träffade en sådan ”bedömare” inom AMS för många år sedan. Hon stod dräktklädd och mässade inför en utsedd arbetslös grupp som skulle ta sig an andra arbetslösa.

  Hon uttryckte sig ungefär så här;
  – Ja, till och med byggnadsarbetare kan ju kanske vara intresserad av kultur.

  Hennes ord sa en hel del om henne själv men i stort sett inget om byggnadsarbetare!
  Jag blev rädd för hennes inställning och bedömning till sina medmänniskor.
  Men tyvärr tror jag inte det är en ovanlig företeelse.

  Det finns ett talesätt också som lyder någonting liknande;

  Var snäll mot de människor du möter på vägen upp, du möter samma människor på vägen ner!

 2. vicke skriver:

  Då har jag räddat världen två gånger med andra ord! Sköt nu om dig och ha en fin kväll!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 3. Kristin skriver:

  Har ofta tänkt på det… om äkta godhet sån som helt oplanerat sprudlar fram och där personen inte förväntar belöning, beröm eller för att stärka sin image som ”religiös”. Och det något helt fantastiskt, ja Gudomligt är det ju faktiskt.
  Och visst är det så som du säger, det spelar ingen roll vad vi sätter för etiketter på andra eller oss själva det kan bli hur fel som helst och man vet aldrig hur man reagerar i överraskande situationer för det är skillnad på vad man tror sig vara, hur man vill var och på hur man faktiskt handlar när det gäller.

 4. […] under läsningen av Linds Bonhoefferbiografi. För ett antal månader sedan skrev jag ett inlägg och tipsade om “Hjältar i det tysta- en bok om medmänsklighet under Hitlertiden” […]

 5. […] Bloggaren Tankar i natten skriver om “Hjältar i det tysta” […]

 6. […] bearbeta texten. Jag berättade i ett inlägg för över ett år sedan om mina läsupplevelser av “Hjältar i det tysta” skriven av Eric Silver. I boken berättar författaren om alla de människor som med fara för sina […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: