Hurra, du är godkänd! Men till vad?

Vi ska tydligen få ett nytt betygssystem, med fler betygsnivåer än det nuvarande. Betyg ska också, vad jag förstår, kunna ges tidigare än i dag. Personligen är jag mycket tveksam till betyg överhuvudtaget. Det är svårt att ge rättvisande betyg, vilket en undersökning i Hudiksvall visade, som Hudiksvalls Tidning redovisat.  Jag skrev om den undersökningen för en tid sedan. Jag följde upp med en, något mer personlig erfarenhet av hur betyg kan sättas.

Jag tror inte att svårigheten att sätta rättvisande betyg underlättas av fler betygssteg. Lärarna kommer också i fortsättningen vara påverkade av sympatier och antipatier mot enskilda elever. Där en lärare ser en frågvis och intresserad elev, ser en annan bara en stökig och uppkäftig. 

I natt avstår jag från att fördjupa mig i betygsdebatten, utan frågar mig i stället, vad innebär betyget ”godkänd”? Betygssteget ”godkänd” spelar stor roll i skoldebatten. Från och till får vi läsa larmrapporter att si och så många elever inte blivit godkända i ett eller flera kärnämnen. Det talas om kris för skolan och att kunskapskravet måste stärkas. Statsmakten måste ju haft en tanke med att lägga nivån för godkänd där den för ögonblicket ligger. Om en elev kämpar sig genom grundskolan och blivit godkänd. Vad är eleven godkänd till? Får eleven fritt välja vilket gymnsieprogram han eller hon vill studera?

Givetvis gäller samma frågeställning gymnasienivån. Vad innebär det att vara ”godkänd” i alla ämnen? Jag vet att det innebär att eleven är behörig att söka till universitet och högskolor, men är de garanterade plats? Om jag inte totalt missförstått den information jag fått,  kommer man tydligen inte långt med enbart godkända betyg. Det finns ungdomar som jag pratat med som på fullt allvar hävdar att krävs minst ”väl godkänd” för att vara ”godkänd.”

Kan det vara så illa att statsmakten bara huggit till en godtycklig gräns för godkänt, men i realiteten utgått från en högre gräns.  Frågan kvarstår – vad är eleven godkänd för, när han eller hon blivit ”godkänd”?

2 Responses to Hurra, du är godkänd! Men till vad?

 1. vicke skriver:

  Tyvärr är det på det sättet att godkänt inte betyder något, har du inte VG så är det nästan lögn att komma vidare på någon utbildning! Sköt nu om dig och ha en härlig kväll!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 2. nologo skriver:

  Kan det verkligen vara så att VG krävs för att komma in på en utbildning? Eller är det så att ungdomarna själva triggar sig att det är det ”enda” betyg som gäller och gills?
  Jag undrar…

  Jag vet att till bla. datautbildningar, som varit mycket nedåtgående de senast åren, har inträdeskraven sjunkit bara för att locka flera sökanden.
  Det finns flera exempel. Bristen på läkare har också gjort att det åtminstone diskuterats om inte inträdeskraven ska sänkas (vet inte om det genomförts).
  Däremot krävs höga betyg för att komma in på tandläkarprogrammet som är en mycket populärt program bland ungdomar. Då blir ju också utgallringen och kraven, av kanske förklarliga skäl, mycket hårdare i konkurrensen.
  Det tråkiga är att sittande regering nu tagit in/begränsat möjligheten att läsa upp betygen och för vuxan att få gymnasiekomptens.

  Det finns faktiskt många distanskurser som låtit äldre personer utan gymnasieutbildning fått delta. Ett vanligt tel. samtal till högskolan och en bra motivering och förutsatt att plats finnes har räckt som inträdeskrav.
  Har du sedan kommit in och klarat kursen är det inte några större problem att få fortsätta inom samma område med kurs B.

  Själv läste jag Java programmering med en dam i 63 års åldern för några år sedan.
  Man kan ju fundera vad hon skulle med den kursen till men ett brinnande intresse och en stor nyfikenhet räckte nog för hennes del. Man kan ju också fundera över hennes bakgrundsutbildningar som gjorde att hon kom in på kursen…

  Men kul hade hon… och hon ställde också alla de dumma frågorna som ingen annan vågade ställa. Hon var mogen och orädd nog att visa sin okunskap och hjälpte på så vis en hel del andra kursanden. Och alla datanördar var så otroligt hjälpsamma och förklarade så ingående…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: