Humanismen – en privat angelägenhet?

I nr 13 av Kyrkans Tidning (kt) läser jag en insändare skriven av Christer Sturmark och Jan Rosén, där de kräver statsbidrag  till Förbundet Humanisterna på samma villkor som övriga trossamfund. Kan inte uttala mig i sakfrågan, har inte de kunskaper som krävs för att kunna avgöra om buddismen och förbundet Humanisterna är likartade religiösa organisationer. Men om de har rätt i sak, då ska de självklart räknas som trossamfund och få bidrag på samma villkor som alla andra trossamfund i landet.

Då ställer sig frågan. Skall samma regler gälla humanismen och förbundet Humanisterna, som de anser skall gälla för t ex kristna kyrkor?

Jag tänker på kritiken av kristna kyrkors dop av barn och konfirmation av tonåringar. Jag har vid ett otal tillfällen fått kritik för att kristna indoktrinerar sina barn och det borde inte få förekomma.  Kritiken riktar sig främst mot Kyrkans dop och konfirmation. Nu läser jag i insändaren att ”Humanisterna arrangerar bland annat humanistiska barnvälkomnanden, konfirmationsläger, bröllop och begravningar.” Inget fel i sig. Har själv deltagit vid barnvälkomnandeceremonier. Men på vilket sätt är kyrkans dop indoktrinering, men inte humanisternas ceremonier? I Kyrkan har vi konfirmation som en bekräftelse av dopet, men vad bekräftas på Humanisternas konfirmationsläger? Ateismen?

Ganska så ofta får jag på pälsen för att kristna lägger sig i politiken, vilket tydligen är farligt för samhället. Jag uppmanas att förlägga min tro till den privata sfären och om jag nu måste få utlopp för min tro, då bör jag göra det i kyrkan.  Uppmaningen gäller inte bara kristna, utan alla religiösa grupperingar i landet. Om nu förbundet Humanisterna är ett trossamfund, gäller samma uppmaning även dem? Borde inte humanismen också vara en privat angelägenhet och inte försöka påverka stat och samhälle?

Eftersom jag inte anser att min tro är en privat angelägenhet, så kräver jag givetvis inte att humanismen skall gömmas i någon privat garderob och enbart praktiseras i slutna möteslokaler. Men eftersom humanisterna kräver det av mig, så ställer jag frågan. Gäller andra regler för humanisterna än för kristna?

Till sist, en liten skitsak. I insändaren påpekar Sturmark och Rosén att majoriteten av svenska folket är ateister. Det kan väl vara möjligt, men då upplever vi något mycket intressant. Majoriteten av alla dessa ateister är medlemmar i något teistiskt samfund.

4 Responses to Humanismen – en privat angelägenhet?

 1. Göran Johansson skriver:

  Skillnaden är, som jag ser det, att humanisterna inte blandar in vidskepelse i sina ritualer. Vidskepelse och dogmatism, grunden i alla religioner, tillför inte ett smack, men kan ställa till mycken skada, t ex få folkgrupper att hata varandra.

 2. LeoH skriver:

  Det kan ju vara som du säger, men varför är de då så oerhört angelägna att bli betraktade som ett trossamfund? Så enormt angelägna att de vill jämställas med buddister som tror på själavandringen. Dogmatism finns i en mängd skepnader också bland ateister och humanister. Det är inget unikt för religioner. Jag har här i min blogg frågat humanister vad som skiljer dem från mig. Om det vetenskapligt går att att bevisa alla människors lika värde. Får inga svar. För det mesta bara tugg om extrema högerkristna i USA.
  Sen är jag förmäten nog att tro, att jag politiskt tillfört en hel del under mina år som aktiv. Inte trots min kristna tro, utan tack vare min kristna tro. men med det får det vara hur som helst. Tror nog att idagens värld klassmotsättningar, kollonialism och fattigdom skapat mer ”hat” mellan folkgrupper än vad religionen gör. För du menar väl inte att de stora världsproblemen orsakas av kristendomen, islam ellen hinduismen för att ta några exempel. Om det skulle vara så, skulle jag bli besviken på dig Göran.

 3. Kristin skriver:

  Ett ”samfund” som får bidrag utför någon form av ”gudstjänster” och Sturemark kan knappast utföra en tjänst mot en gud som han inte tror existerar, vilka så kallade ritualer han än utför. Så han får nog finna sig i att låtsas-döpa och konfirmera gratis. Men man undrar ju i vilket syfte de överhuvudtaget ska pyssla med det.

  Önskar dej en skön och härlig påskhelg Leo!
  (din engelska är utmärkt och uppståndelsen är glasklar 🙂

 4. Maria G skriver:

  Om det inte finns något helvete, varför ska vi då missionera, varför ska vi evangelisera? Då kan vi ju lika gärna sätta oss ner på vår bak och ta det lugnt! Och om alla kommer till himlen när dom dör, då spelar det ju ingen roll hur vi lever. Då kan jag ju släppa allt o göra precis som jag vill.
  Jag bara VISSTE att du skulle reagera på mitt inlägg! Det kommer ju som ett brev på posten, alltså!
  Men jag kan bara säga som så: Den som lever får se! Eller rättare sagt: Den som dör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: