Vad säger man?

Efter valet har de förts diskussioner om det felaktiga i att inte ta debatter med Sverigedemokraterna och det kan väl vara en rimlig inställning.  Men jag ställer mig frågan – hur ska den debatten föras? Går det att överhuvudtaget hitta någon gemensam plattform för en diskussion? En diskussion förutsätter någon form av intellektuell ärlighet, där fakta och grundläggande värderingar öppet redovisas och tolkas av dem som deltar i debatten.

Sverigedemokraterna har inte den ambitionen, utan jag frågar mig vilket mål de egentligen har? De vill, vad jag förstår, få ett politiskt inflytande i landet, men vad de vill använda inflytandet till är mer oklart. Ja, förutom att stoppa invandringen, men vill de verkligen stoppa all invandring? Kan ju ha missat massor i informationsflödet, men jag tror inte att de vill stoppa människor från t ex Finland, Norge eller Danmark att flytta till Sverige. Om jag förstått saken rätt, är den viktiga frågan för Sverigedemokraterna att det inte flyttar in muslimer till Sverige. Möjligen är motståndet mot muslimer bara en taktisk anpassning till en förväntad mottaglighet för kravet hos svenska folket. Upplever att Sverigedemokraterna lika lite välkomnar kristna från Afrika eller Asien till Sverige, som muslimer.

 

När representanter för Sverigedemokraterna möter företrädare från riksdagspartierna, vet de på förhand att de förlorar debatten, men de är säkra på att vinna nya sympatisörer bland tittarna. Glöm inte den berömda TV-utfrågningen av Bert Karlsson om Ny Demokratis politik. Trots en monumental brist på elementära politiska kunskaper och en fullständig oförmåga att förklara vad partiet egentligen ville göra under kommande mandat period, hamnade ändå tillräckligt mycket av tittarsympatier hos Bert Karlsson, att NyD kom in i riksdagen vid valet.  

 

Risken är också stor att vi låter Sverigedemokraterna att formulera frågeställningarna. Låt mig ta ett exempel. Deltog för en tid sedan i ett kristet diskussionsforum, där en mycket flitig debattör, som sympatiserade med Sverigedemokraterna, deltog. Vid ett tillfälle skrev jag inlägg och ställde en enkel fråga om var han hittat en del fakta han åberopade.  

Svaret var mycket intressant:  

 

”Skapade Gud hela världen för att alla ska bo i Sverige, tror du på det?”

Ja, vad svarar man? Frågan påminner om ”har du slutat slå din fru?” De är påhittiga i att hitta fullständigt meningslösa argument och räds inte att framföra dem som om de var filosofiska djupsinnigheter.

5 Responses to Vad säger man?

 1. Kristin skriver:

  Kloka tankar. Du och solen strålar ikapp idag och jag njuter lika mycket av värmen som av din slutreplik ! Tack för den.

 2. Vicke skriver:

  Jag hoppas och tror att dom inte kommer in i vår riksdag! Ha nu en härlig kväll och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 3. ilse-marie skriver:

  Det är en svår fråga, och jag ärlika skeptisk. Men nu ska visst Mona möta Sd i TV4 har jag hört…..

 4. Kajsa skriver:

  Jag blir allt mer matt och svarslös i diskussioner, framförallt av många kommentatorer… Jag blir helt stum av argumenten… Och mitt tålamod och lugna resonerande tryter (har kanske trutit länge).

  De klokare kommentarorerna tystnar? Vilket jag hoppas att de inte gör.

  Vilkas röster är det vi inte hör i bloggar? Läser dessa tysta överhuvudtaget bloggar? Har de tid? Har de datorer överhuvudtaget, eller kanske är den dator familjen har till förfogande ockuperad av barnen i familjen? Har den ensamstående föräldern tid att blogga alls eller råd med dator eller flera datorer?

  De bloggare med bra synpunkter verkar behöva ta pauser…

  Som en Lasse Thn skrev på ilse-maries blogg: ”Ja herregud…det är när jag läser sånt här trams som jag inser att världen har problem…” Jag håller med, man blir matt och mörkrädd över hur så många verkar resonera…

 5. Kari skriver:

  Ja,vad säger man? ”Alla vill inte bo i Sverige heller, de flesta vill nog bo i sitt eget hemland,men kan av vissa orsaker inte göra det, tiillfälligt eller permanent”, är kanske ett bra svar, men jag förstår vad du menar. Korkade,tillyxade argument och frågeställningar drar ju till sej likasinnade som känner att det äntligen finns i ett parti som intelligensmässigt står på deras egen nivå. Tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: