Myten om det enhetliga Sverige

Det har ju blivit så angeläget att att debattera och bemöta Sverigedemokraterna den senaste tiden. Inte för att jag riktigt förstår varför, men jag får väl också bidra till att göra lite reklam för Sverigedemokraterna. Jag har den senaste tiden vandrat runt på SD:s hemsida och hittat små guldkorn. Här ett exempel på hur SD funderar kring begreppet nationalstat. Direkt hämtad från partiets hemsida.

”Den nationalistiska principen bygger på idén om nationalstaten, att statens territoriella gränser ska överensstämma med de befolkningsmässiga gränserna. I sin ideala form är alltså ett sådant samhälle befolkningsmässigt homogent. De rådande omständigheterna i Sverige och i omvärlden omöjliggör att principen praktiseras till fullo. I många fall är nationerna vidare än statens territorium; så även för Sveriges del. Det lever ett betydande antal svenskar utanför Sveriges gränser, dock främst i vårt eget närområde. Dessutom lever här sedan lång tid tillbaka icke-svenska befolkningsgrupper, som till exempel samerna.”

Det är intressant att läsa, att jag hade tillhörighet i  nationen Sverige, när jag bodde i Finland som grabb. Tillhör alla finsktalande i Sverige, av motsvarande skäl, nationen Finland? Lite välvilligt sägs också att det sedan lång tid tillbaka bor icke-svenska befolkningsgrupper i Sverige och nämner samerna. Sedan lång tid tillbaka? Samerna är ju ursprungsbefolkningen!

Vill också påminna om att den finska språkgränsen gick vid Kalixälv 1809. Att inte de delarna tillföll Ryssland kan Sverige tacka duktiga fredsförhandlare för. Det är en bisak, men det som inte är en bisak är att det inom Sveriges gränser under hundratals år funnits en finskspråkig minoritet. Finnarna fanns i Sverige före 1809 och fanns i betydande omfattning efter 1809.

Sverige har sen urminnes tider varit fleretnisk. Förutom samerna och finnarna, formerades t ex våra städer av tysktalande köpmän. Det är en historisk myt att tala om det etniskt enhetliga Sverige. 

Jag är inte förvånad över att ett nationalistiskt parti lever på myter. Myter är ju sådana partiers livsluft och då kastas historiska fakta på sophögen.

6 Responses to Myten om det enhetliga Sverige

 1. nologo skriver:

  Du är mera svensk än jag Leo!

  Shit alltså, alldeles för mycket inblandning av södra Europa och högst troligt same också. Ska man bli rädd nu? 😮

  Undrar hur mycket etnisk tillhörighet SD medlemmar har som ”svensk” om vi börjar syna deras stamträd egentligen? De kanske skulle börja med att ”rensa upp” i de egna leden!

  Vem har ”mest rättighet” att bo i Sverige och kalla sig svensk?

  Jag mår illa av diskussionen men inser att ont måste fördrivas med sunt förnuft, vidsynthet och gemensamma krafter från oss som accepterar olikheter.

  Dvs. att ständigt fortsätta skriva, debattera och ifrågasätta. Ordets makt är enorm!

 2. LeoH skriver:

  Håller med dig nologo, visst finns det trevligare saker att diskutera, men ibland är det nödvändigt att påtala brister i logiken.

 3. ilse-marie skriver:

  Man kan inte annat än småle åt eländet. SD texten är ju fullständigt förvirrad och barrock. Själv har jag aldrig orkat med att läsa något av deras alster, men jag kände en gång (på omvägar) en kille som hade liknande ideer, så jag har hört resonemangen tidigare.
  Pricken över i var väl det där om samerna…. suck!
  Men jag håller med – bra att de avslöjas!

 4. […] Tips: Tankar i natten har två intressanta och avslöjande bloggposter om Sverigedemokraterna. Myten om det enhetliga Sverige och Vad betyder nu det […]

 5. […] dessa knipit några nya väljarandelar. Det arbetas bra på många bloggar, exempelvis här, och här, och här och här, bara för att nämna […]

 6. Anonym skriver:

  ”Samerna är ju ursprungsbefolkningen!”

  Tänkte bara slå hål på den politisk korrekta lögnen, spridd för att avnationalisera och demoralisera svenskarna, att samerna skulle vara Sveriges ursprungsbefolkning:

  ”Sverige befolkades söderifrån av germanska folkstammar när inlandsisen sakta smälte och drog sig norrut. Dessa vandrade över den landbrygga som då sammanhöll nuvarande Sverige med kontinenten. De germanska folkstammarna vandrade under årtusendena allt längre norrut och befolkade dagens Sverige. Dagens svenskar är direkta avkomlingar till dessa folkstammar. När Sverige befolkades söderifrån var fortfarande stora delar av dagens Norrland istäckt, och människor kunde således inte bo där.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: