Vad innebär kristen enhet?

Har ägnat helgen åt att läsa och begrunda Ulf Ekmans arikel i SvD med rubriken: Ekumenik utmanar sekularisering. Det var Johan Stenberg som tipsade mig om artikeln i SvD. Jag kommenterade Johans inlägg med att betona den vardagliga ekumeniken i mitt lokala sammanhang. Med den kommentaren ville jag markera en viss distans till den ekumenik som Ulf Ekman förespråkar. Efter att ha läst artikeln, har jag blivit än mer tveksam till vad Ulf Ekman egentligen menar. Upplever att han snävar in ekumeniken till en grupp bestående av: Livets Ord, katolska kyrkan, pingströrelsen och Svenska kyrkans högkyrklighet möts i en ny ekumenik för att möta avkristningen.  

Jag är medlem i Svenska Kyrkan, men tillhör inte dess högkyrkliga falang. Får en känsla av att jag tillhör dem som Ulf Ekman tillrättavisar för att bidra till sekulariseringen inom kristenheten. Vi ingår tydligen inte i den glädjande och breddade ekumeniken.

Det jag bejakar, är en kristen enhet på den apostoliska trosbekännelsens grund. Den beskriver vad kristen tro baserar sig på – tron på den treenige Guden – Fadern, Sonen och den Heliga anden. Trosbekännelsen ägs inte av Livets Ord, Katolska kyrkan, Pingströrelsen och Svenska kyrkans högkyrkliga, utan den är hela kristenhetens trosbekännelse.

Jag är ocks fullt medveten om att enheten inte bara kan baseras på trosbekännelsen, utan självklart bör kristenheten också enas i en praktik. När jag letar efter exempel i artikeln över vad som är sekularisering och eftergifter till tidsandan blir det enda exemplet att präster accepterar samkönade äktenskap. Det kan väl ändå inte vara så att synen på homosexuella är det centrala i klassisk kristen tro? Är det det som vi kristna ska enas kring? Jag kan för min del se mängder av andra, mer centrala, områden där kristenheten sviker i dag och har svikit genom historien. Vi är mycket dåliga på att ta strid mot mammon i alla dess former. Vi är dåliga på att fullt ut delta i förtryckta människors kamp för människovärde. Vi är mycket duktiga på att lindra nöd, men dåliga på att ta kamp mot strukturer som utnyttjar människor, djur och natur. Vi utmanar inte makthavarna i världen. Det här gäller de flesta stora kyrkor i världen. Tänk bara på hur Katolska kyrkan behandlar sina befrielseteologer.

Jag lär få anledning att återkomma i ämnet, men tillsvidare nöjer jag mig med konstaterandet att Ulf Ekmans snäva syn på ekumenik inte kommer att bidra till någon högre grad av kristen enhet. Vilket i sig är tråkigt, för som det ser ut i världen behövs det kyrkor som vågar ta på sig uppgiften att vara jordens salt och världens ljus.

6 Responses to Vad innebär kristen enhet?

 1. kristin skriver:

  Javisst, en motkraft till mammon, svält, fattigdom och för de som far illa… det är kyrkans uppgift, inte att sinsemellan tänja på trosuppfattningar för att “komma överens”. för vem blir mätt av det! Tvärtom skapar man förvirring hos dom man säger att man ska få att tro… men Vad ska de tro på??
  Kyrkan för mej är människor över hela jorden som lever och verkar som Guds barn. Ekumeni är samarbete mellan olika religioner – inte mellan Ekmans tolkning av tillvaron och Svenska kyrkans, då har man blicken på den egna nästippen liksom.
  Kort om detta viktiga inlägg, nu ska jag fundera mer på dina frågor på min sida!
  Ha en trevlig Sista-April–kväll! Och en solig demonstrationsdag!

 2. Johan Stenberg skriver:

  Ekmans syn på ekumenik må vara lite snäv, men den är bredare än den tidigare varit. Jag vill hellre se det positiva i Ekmans nya öppenhet. Låt oss se vart det leder. Vi kan vara glada för de dörrar som öppnats, även om det fortfarande finns dörrar som är stängda. Ulf Ekman och Livets Ord är värda en uppmuntran nu tycker jag. Man kan naturligtvis påpeka brister, men om vi alltid och bara klagar på dom så händer inget positivt.

 3. LeoH skriver:

  Jag blev inte direkt överraskad när jag läste Ulf Ekmans artikel. Jag brukar titta på kanal 10 på Viasat och där har Ulf Ekman mycket klart talat om för sina församlingsmedlemmar att Livets Ord inte har monopol på sanningen. Det är i och för sig bra, men vi måste också se vilka han fortfarande avgränsar sig emot och i vilka frågor. Att han ser att han har själsfränder inom andra kyrkor innebär inte i sig att han är för enhet i den världsvida kyrkan.
  Jag är positiv till den ekumenik som bedrivs på det lokala planet, som verkligen ser till enheten i Kristus och inte är enbart kyrkopolitisk.

 4. kirira skriver:

  Om en utböling får blanda sig i, så måste jag säga att jag är oerhört skeptisk till Ulf Ekman och hans rörelse. Har inte den fortfarande sina kopplingar till den framgångsteologi, som jag själv tycker vänder upp och ner på allt som är centralt i kristendomen? Jag själv hade Lars Ahlin som mentor i ungdomsåren och står väl fortfarande nära hans idéer om vad kristendomen skulle kunna vara, dvs något radikalt annorlunda än den sociala verklighet, där det klättras på värdeskalor och där framgång mäts i pengar eller kontakter i det personliga nätverket.

  Snubblade förresten på ett inlägg som också handlar om kristen enhet, och som kanske kan vara intressant:
  http://godjord.wordpress.com/2007/04/29/forsonad-mangfald/

 5. LeoH skriver:

  Tack för tipset, kirira! Kristendomen är det du beskriver, men tyvärr är inte alltid kyrkor eller vi som enskilt kristna bortom världsliga värdeskalor. Bl. a därför måste vi dagligen och stundligen rannsaka oss själva och varje gång inse – vi har återigen misslyckats. Det kanske är här den framtida ekumeniken har sin bas – i vårt gemensamma misslyckande.

 6. Lollo skriver:

  Bara ett litet inlägg… jag tror inte att Ulf Ekman menade att begränsa ekumeniken till bara just de samfunden, även fast det kanske är de han har haft mest kontakt med. Jag tror att all ekumenik är hur bra som helst och räddningen för Sveriges kristenhet och fortlevnad. Vi kristna måste enas och strunta i alla olikheter och fokusera på budskapet om Jesus Kristus för att nå det svenska folket med det livsförändrande budskap som Bibeln och Jesus har att ge. Det är ständigt aktuellt! Gud är densamme igår, idag och i evighet! Amen!

  Be blessed!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: