Kristna socialdemokrater – ni är en fara i samhället!

Ibland händer det att jag lägger intressanta artiklar åt sidan för senare genomläsning. Minnet är kort och de blir liggande och bortglömda. I dag, när jag städade i datorn, hittade jag följande Brännpunktsartikel, ”Farligt att blanda ihop religion och politik” av Morgan Johansson, liggande i ett skrymsle.

Debattartikeln väckte intresse, när jag skummade den första gången, innan jag la den i minnenas mapp, där den höll på att bli kvarglömd. Nu när jag läser den ordentligt ser jag att den inte förmedlar något nytt från den Humanistiska fronten, men den väcker ändå åtminstone två frågeställningar hos mig.

När Morgan Johansson skriver: ”Därför måste vi arbeta för ett fortsatt sekulärt samhälle, där alla får ha sin tro men där politik och religion inte blandas samman.”

Har Morgan Johansson glömt sina partikamrater inom Broderskapsrörelsen? Jag har själv tillhört organisationen och vet att de inte strävar efter någon form av teokrati, men däremot spelar den kristna tron stor roll för olika politiska ställningstaganden. Inte för inte anser Broderskapsrörelsen att orden ur Bibeln: ”Bären varandras bördor” levandegör en socialdemokratisk politik. Om jag förstår andemeningen i Morgan Johanssons artikel rätt, så anser han att det är farligt att blanda in religiösa föreställningar i lagstiftningen. Att motivera och försvara den generella välfärden med direkt hänvisning till Bibeln, som Broderskapsrörelsen gör, är alltså farligt för samhället. Det vore intressant, inte bara för mig att få höra om Morgan Johansson anser att Broderskapsrörelsen är en belastning för Socialdemokratin och en fara för samhället?

Om det är farligt att blanda politik och religion, gäller då också det omvända förhållandet? Vart fjärde år omvandlar sig Socialdemokratin tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet till kristna nomineringsgrupper med mycket bestämda teologiska tolkningar om hur Svenska Kyrkan skall utvecklas. Jag har utvecklat tankegången något mer utförligt här. När partiet fastställer programmet för hur Kyrkan skall utvecklas och vilka som ska representera partiet på alla nivåer, då deltar alla partiets medlemmar i det arbetet, även Morgan Johansson. Tro mig, jag vet hur det går till. Jag undrar hur det känns att dels motverka Kyrkan i förbundet Humanisterna, och samtidigt arbeta för Kyrkans utveckling och utbredning som medlem i ett kristet parti?

Till sist jag har i olika sammanhang bl. a här ställt frågan till Humanisterna: Ni vill ju så förtvivlat gärna bli betraktade som ett trossamfund. Om staten skulle gå er vilja till mötes – kommer ni då att anse att humanismen är en privat angelägenhet, som inte bör påverka politiken?

7 Responses to Kristna socialdemokrater – ni är en fara i samhället!

 1. kyrksyster skriver:

  Jag skrev om liknande tankegångar för ett tag sedan…

  Kristen tro är inte partipolitisk, man kan förmodligen tillhöra de flesta partier och ändå vara en sann kristen. Men kristen tro tar politisk ställning i en rad frågor. Det går inte att komma ifrån. Hur sekulär staten än är fattar vi alla våra etiska och moraliska beslut utifrån den livsåskådning vi har.

  Kristna värnar vissa frågor, t ex människovärdet, livets okränkbarhet… Det finns andra som också gör, men kanske inte med samma argument.

  Och så måste det få vara… annars hamnar vi i en totalitär stat. En stat där kristna värderingar inte får påverka politiken… måste ju i realiteten innebära att andra värderingar har företräde… eller?
  För några värderingslösa beslut finns väl inte?

 2. Marcus skriver:

  Våra samhälls- och kulturvärderingar har väl en del sprunget ur vår kristna tro? Och politiken likaså, känner jag.

  Önskar dig en fin helg!
  och njuter ännu av den där dikten hehe, förstod nästan att det var en finsk herre bakom de orden 🙂
  varma hälsn marcus

 3. kristin skriver:

  Javisst, humanisterna pratar emot sig själva och är lika paradoxala som att Ax:sson Johnsson basar över Stadsmissionen (och nu kan väljas till Folkpartiets ledare liksom Sturmark)
  För hon uppmanade svenska folket att ge av sina “smulor” men Själv skulle hon med sin förmögenhet kunnat sett till att stadsmissionen inte behövde ha några “kunder” -fattiga och kränkta människor. Men hon tjänade massor av pengar på det och det köptes lägenheter till personalen och deras anhöriga för våra skänkta “smulor”.

  De säger sig arbeta för en “frihet”. Men det är en frihet som de använder för att begränsa andras frihet!

  Från det perspektiv du också belyser så skapar humanisterna en polarisering och ger sken av att det finns en strid, ett “sekulariseringens“ krig och de ska rädda världen från religionen genom att skaffa sig maktpositioner. Det är onekligen värre, än när man tidigare inte fick ha andra åsikter eller tro på annat än den rådande makten. Och då kan det bli krig… det ser vi ju i Irak och hur nazismen plöjde fram.

 4. Johan Stenberg skriver:

  Från kyrklig synvinkel tycker jag att det kan vara problematiskt om präster och pastorer engagerar sig i partipolitik. Men det är tråkigt att MJ försöker ifrågasätta meningsmotståndares rätt att finnas till i det politiska rummet. Vi väljare skall ju ha rätt att rösta på vem vi vill, oavsett livsåskådning.

 5. Vicke skriver:

  Kristen tro har inget med politik att göra anser jag, men som kristen så har man ju sina rötter i ett parti också! Ha nu en fortsatt trevlig helg och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 6. marcus skriver:

  ps. jag har försökt kompensera dragspelshistorien med lite violin i mitt nästsenaste inlägg (”Så djeeefla bra”) hehe
  Ha en fin lördagskväll!
  Varje gång jag önskar nån trevlig lördag så kommer en låt upp i huvet på mig – tusan också – så jag tänkte jag låter dig också få den hihi
  Det är låten som är från Norge och heter ”Voi Voi” – medialänk ungefär i mitten av sidan 🙂
  http://www.keithm.utvinternet.ie/1960.htm
  Lite småtrallig sådär hehe
  Ha det gott!

 7. […] Morgan Johansson? Inga konsekvenser alls, förutom möjligen ett blogginlägg jag skrev i maj 2007. ”Kristna socialdemokrater – ni är en fara i samhället.” Jag tror att Morgan Johansson är välkommen, att läsa dikter i kyrkan i Varberg, om jag får […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: