Låt oss slippa en felaktig diskussion!

För några dagar sedan kunde den som var intresserad av hur barn kan ha det i Sverige se Dokument inifrån: Det svenska sveket. Programmet handlade om förekomsten av barnaga i Sverige. I programmet påstods att svenska myndigheter inte ingriper när barn till invandrare utsätts för fysisk bestraffning av sina föräldrar.

Jag har den senaste tiden surfat runt och läst bloggar och upptäcker att diskussionen inte handlar om programmet visar en verklighet. En verklighet där barn far illa, utan diskussionen tenderar att mer handla om inställning till invandrare och främlingsfientlighet. Enligt mig en fullständigt fel diskussion om programmet verkligen visar något som förekommer – att myndigheter av någon anledning inte ingriper till skydd för barn som far illa.

För mig är frågan enkel. Det finns inga religiösa, kulturella eller sedvanerätt, som kan motivera att lagens förbud mot fysisk bestraffning av barn inte fullt ut efterlevs. Här går barnets rätt före föräldrarätten. Jag minns diskussionen när lagen skulle till att införas i Sverige. Det var mycket tal om sedvänja, att staten inte skulle ta ifrån föräldrarna rätten att uppfostra sina barn. En del gick t o m så långt att de hävdade att det inte gick att uppfostra barn utan möjligheten till fysisk bestraffning. Märkligt nog har lagen på mycket kort tid blivit accepterad av de flesta. Visst har det funnits tokdårar som t ex representanter för Livets Ord som försvarat och argumenterat för föräldrarnas rätt att aga barn, men de har ändå varit anmärkningsvärt få.

Jag tror inte att föräldrar, som kommer från länder där fysisk bestraffning i uppfostran är tillåten, på något sätt skiljer sig från infödda svenskar. Givetvis kommer de att acceptera lagen på samma sätt som de flesta andra. Vanor och uppfattningar kan vara svåra att bryta, men det är inte omöjligt. Det visar erfarenheterna här i Sverige. Visst, det förekommer fortfarande fysisk bestraffning av barn i skilda sociala miljöer, inte bara i invandrarfamiljer. Det bör påpekas, men programmets bärande innehåll var att vissa barn inte fick svenska myndigheters stöd av hänsyn till föräldrarna.

Om det är sant, då är det ett övergrepp mot barn. Ingen skulle bli gladare än jag om någon kan visa att programmakarna farit med osanning eller dragit felaktiga slutsatser. Vilket i sig inte är alltför ovanligt i dagens medievärld.

4 Responses to Låt oss slippa en felaktig diskussion!

 1. kristin skriver:

  Jag tror absolut inte att programmet visar upp någon snedvridning i detta och det finns ju fakta som stöder uppgifterna. Men som barnombudsmannen, regeringen och Rädda barnen och andra – valt att bortse ifrån.
  Och barnens egna beskrivningar och desperata försök att söka hjälp genom att polisanmäla. Sociala myndigheter har valt att ”hjälpa” dessa aga-föräldrar genom att se barnen som problembarn som inte lyder.

  Det är helt vansinnigt! Även min 15-åriga dotter reagerade och såg det som en självklarhet att dessa invandrade föräldrar måste lyda svenska lagar för ”vi får ju följa deras lagar i deras länder”
  Men det finns ju tyvärr en attityd kvar här också – som du nämner- att det är en rejäl uppfostran att slå till lite ibland. Till och men kul – som fru Ekman säger!?? Och det felet behöver markeras- rejält!

  Så tack för bra inlägg Leo!

 2. […] Leo skriver också om detta idag – mycket läsvärt! […]

 3. ilse-marie skriver:

  Håller med föregående! Jag såg inte programmet, men visst måste alla lära sig att följa den Svenska lagen – och även jag tror att det är möjligt. Oavsett ursprung. / vill önska dig en skön helg, ska ta lite bloggledigt

 4. Vicke skriver:

  Jag hoppas och tror att det blir ett stopp på all form av aga och jag tror som du att alla kan lära sig! Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: