Här går jag och danglar med en handledsväska!

Teletubbies har blivit storpolitik och har t o m hamnat på SvD:s ledarsida. Den polska Barnombudsmannen har tillsatt en utredning om speciellt Tinky Winky främjar en homosexuell livsstil. Grunden för misstanken är att Tinky Winky är en pojke, som går omkring och bär på en handväska! Han måste ju vara homosexuell och sånt visas för barn, mycket små barn!

Jag drabbas av eftertankens kranka blekhet. Vad har jag ställt till med? Här har jag danglat offentligt med en handledsväska i flera år! Jag, en relativt sett storvuxen man, drygt 90 kg! Tänk vilka signaler, inte alltför subtila, jag sänt till alla barn i Kyrkbyn! Jag får väl tacka Gud att barnen är få här i byn.

Ja, det är ingen konst att raljera med den polska BO. Här passar uttrycket ”att skjuta på sittande fågel”, som hand i handske. Men bakom den homofobiska inställningen döljer sig ett djupare problem. Konservativa eller fundamentalistiskt kristna trosutövare är ofta samhällsbevarande, de rådande egendoms- och maktförhållanden får på inga villkors vis utmanas. Det innebär att konservativt kristna, när de inte kan kritisera  samhällsstrukturer, som leder till orättvisor, har två vägar att gå.

Eftersom de ändå ser nöden i samhället utvecklar de konservativa en omfattande hjälpverksamhet. Det är många sjukhus, härbärgen, skolor och andra välgörenhetsinrättningar som skapats runt om i världen, men också i Europa. Det får vi som är kritiska aldrig bortse ifrån. Synd bara att all den här kraften sällan ser bortom välgörenheten.

Avsaknad av grundläggande samhällskritik innebär också att synen på vad som är kristen tro påverkas. Det är lätt att synen på homosexualitet, äktenskap, familjen och abortmotstånd blir det som hela den kristna tron och samhällsordningen vilar på. Vi ser den här tendensen i hela världen, även här i Sverige.  

När en polsk myndighet startar en utredning om Teletubbies uppmuntrar till en homosexuell livsstil, kan vi bara dra en enda slutsats. Politiken har misslyckats och nu gäller det att blanda bort korten och uppmana till kamp och försvar för de kristna grundvärderingarna. Till kamp mot homosexualiteten!

4 Responses to Här går jag och danglar med en handledsväska!

 1. Vicke skriver:

  Jag bara ruskade på huvudet när jag läste det i tidningen!! Jag hoppas att du får en fin kväll nu.
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 2. Emil skriver:

  ”Det är lätt att synen på homosexualitet, äktenskap, familjen och abortmotstånd blir det som hela den kristna tron och samhällsordningen vilar på.”

  Ja visst kan (kärn)familjen vara en fantastisk samhällsbärande institution, men när kristna behandlar denna typ av gemenskap som vore den nästan en avgud tror jag att man byter ut kristen tro mot en sunkig värdekonservatism. Det som bland annat skilde ut de första kristna från den övriga judiska befolkningen var ju att man som kristen inte förväntade sig att gifta sig. Som Stanley Hauerwas säger: Kristen tro växer inte därför att våra barn blir kristna, kristen tro växer genom omvändelse och dop.

 3. LeoH skriver:

  Jag tror att vi kristna alltför ofta glömmer att vår uppenbarelse inte är en skrift, utan en person av kött och blod. Vi tenderar ibland göra orden till avgudar.

 4. Håller med om din senaste kommentar Leo.
  Att kristna håller sig sysselsätta med detta är för mig otroligt. Se min blogg för mer inlägg om ”kristna pinsamheter”…

  Och jag som ALLTID har trott att TinkyWinky var en flicka.
  Jag har bett min man att fråga sin brittiska kollegor om de har något idé om vad namnet betyder på engelska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: