Är inte troende lite krigiska av sig?

Jag vet inte hur många gånger jag mött påståendet ”att de flesta krig beror på religionen.” Påståendet brukar också efterföljas av ett självbelåtet leende, som tydligen skall markera en visst överlägset medlidande med min oerhörda okunnighet om sakernas rätta tillstånd. Är jag på gott humör låter jag orimligheterna passera och tänker för mig själv, att det ändå inte är ovanligt med bristande historiska kunskaper.

Det händer att jag är på grinigt humör eller av någon annan anledning anser att jag bara inte kan tiga. Jag brukar räkna upp en del av de krig som bedrivits under min livstid och fråga, på vilket sätt var t ex andra världskriget, Koreakriget och Vietnamkriget, religionskrig? Till min förvåning brukar förståsigpåarna inte ge sig. Jag har upptäckt att jag kan komma dragandes med första världskriget, kolonialkrigen med bl. a opiumkriget mot Kina. Jag kan spä på med alla de stora revolutionerna, med den franska och ryska revolutionen i täten. Så kan jag hålla på tills halsen blir alldeles torr och jag måste hämta andan. Då kommer dråpslaget, ”men Korstågen då”? Det triumferande överlägsna leende återkommer. ”Tänk att Leo inte visste om Korstågen!” Här brukar jag ge upp och sträcka vapen och föreslå att vi pratar om något annat. Visst känns det jobbigt att se det självbelåtna segerleendet, men det lönar sig inte att älta.

Jag har ofta funderat över varifrån åsikten att religioner och speciellt den kristna skulle starta krig, får sin näring? Inga argument, inga historiska fakta eller rimlighetsantaganden hjälper. Det är en total folklig sanning, de flesta krig orsakas av religioner.

Jag undrade vad som fått bägaren att rinna över för Gür, när han skrev artikeln ”150 miljoner döda i gudlöst mördande” i dagens SvD. Gür gör en mycket korrekt analys och givetvis hoppas jag att någon läser och får en aha-upplevelse. Det är aldrig bra när människor bär på falsk kunskap och kanske också använder dessa kunskaper som en tolkningsmall över samhälleliga skeenden. Men eftersom jag är en i grunden pessimistisk person tror jag att Gür talar för döva öron.

9 Responses to Är inte troende lite krigiska av sig?

 1. Jo, lite krigiska är vi allt. Det finns ganska få pacifister inom våra led (hoppas inte Birger Schlaug läser detta…). Vad jag menar är och jag hänvisar till den där urgamla bilden om ”i fall jag har ett vapen och någon hotar mina barn till livet, så är det klart att jag försvarar mig alt. anfaller först.” Med andra ord: Orsaken till krig är att man känner sin tillvaro hotad, och vill försvara sig.
  Jag har skrivit om detta också: http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/2007/04/religionskrig-en-myt.html

  Men, och här vaknar pacifisten inom mig, har jag stöd i Bibeln för det?? Kanske… Men att hitta stöd i Bibeln för att kriga för attt få kontroll över ett annat land, oljefyndigheter, etc etc, det finns inte, vill jag påstå.
  I alla fall inte hos Jesus. Jesus säger inte ”gå och slå andra på käften!(Eller släpp bomber på deras hus). Han säger faktist ”vänd andra kinden till”.

  Och som Gür säger ”största problemet inte har varit de som tror på Gud, utan de som, oavsett vad de kallar sig, har tagit sig rätten att bete sig som om Gud inte fanns.”

 2. LeoH skriver:

  Om jag läst min religionshistoria rätt, så var det inte tillåtet för de första kristna att vara soldater. När kejsar Konstantin gjorde kristendomen till en statsreligion började kyrkan omdefiniera det här med krig. Islam genomgick en liknande process och accepterade ståndpunkten att självförsvarskrig var tillåtet. det tänjdes en hel del på definitionen.
  Tror som du Monica, att orsaken till krig är att vi känner oss hotade. Jag är med i Kristna Freds, men känner mig inte som pacifist. Däremot tror jag att en icksvåldsstrategi är bäst lämpad i de flesta konflikter.

 3. Vicke skriver:

  Religionen kan man inte lasta men människor som tolkar budskapenoch startar terrorvågor som sedan utvecklas till krig, irak, afganistan med mera! Jag hoppas att du har fått njuta av en solig dag och sköt nu om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 4. Johan Stenberg skriver:

  Ja, jag har också frågat mig var folk får detta ifrån. Klockren analys!

  30-åriga kriget hade väl iofs en religiös bakgrund, och just detta krig rodnar jag över.

  Jag har ett visst mått av förståelse för korstågen… synd att de spårade ur med plundringen av Konstantinopel osv – mycket synd!

 5. […] roten till alla krig? Sparat under: Uncategorized — Johan Stenberg @ 18:27 Bloggtips: Är troende lite väl krigiska av sig? Leos bästa inlägg hittills (tycker jag)! “Jag har ofta funderat över varifrån åsikten […]

 6. LeoH skriver:

  30-åriga kriget var en intressant företeelse. Katolska Frankrike understödde först Danmark sen Sverige för att de skulle föra krig mot den tyska kejsaren, som i sin tur hade stöd av påven. Ja, nånstans mitt smeten fanns möjligen en liten trosgrund;-)

 7. bb skriver:

  Ja men det är ju förutspått i evangeliet. Det måste komma som en ”show för Gud”. Märk ”beredd att dö” och då följa Guds vilja, program för världen. Medan andra idag tänker ut sin egoism och sina egna. Kontrast.
  ”gripa till svärd” = det tjänar ju inget till i långa loppet. Lätt hänt som Petrus gjorde. Mänsklig brist och det finns ju, hatet. Vi är inte godare.
  Vi är inga bonobosapor som håller fred med sex= påminner som sluttidens egoistiska samhälle. Där tex en elit utnyttjar resten i många olika former= ekonomiskt, socialt och bygger upp ett liderligt samhälle. På väg. Blå USA, Kina och andra teknokratier är ju på väg.
  Motståndet är ju oavsett allianser sas= röda usa, landsbygd mer än stad, förlorarna i konkurrenssamhället, anständiga msk med ”gammaldags moral” mm.

  Guds program= Rom gå under, kristna nationer, islam, korståg, nationernas krig och ww 1 och 2. Dan bok har ju något om 2 och då det som kommer.
  Järnburen som Weber sa= fångar in i en teknokrati med överbyggnad av de som vet bäst, förståsigpåare. Med ett självklart leende mot mindre vetande.
  Mer medelklass tror jag.
  Man hjälper in andra och ”ordnar det för sig” på bästa sätt.

 8. kyrksyster skriver:

  Jag har oxå skrivit någonstans just om hur svårt det är att få folk att släppa sina fördomar och sina konstiga idéer.
  En förklaring kan vara att vi nu har en generation som fått mycket liten undervisning om kristen tro. De har mycket vaga begrepp om vad det är frågan om. Samtidigt får de via media ständigt avigsidorna beskrivna. Det är ju bara präster som begår övergrepp, förskingrar kollekten, blir avsatta som kommer i tidningen. Skulle det till äventyrs skrivas om nån bra präst så blädrar dom förbi…

  Klart att det uppstår en åsikt att kyrkan är ondskans hemvist, dessutom har man i historieundervisningen fått lära sig om grymma korsriddare och inkvisationen… och häxbränningar…

  Och att då ens för ett ögonblick lita på oss som lever med och i denna kyrka och vad vi säger – blir ju omöjligt för vi är ju lögnare och bedragare och bara manipulerar för att få makt och pengar… Alltså vet dom mer om hur det går till i kyrkan och vad kristen tro säger om bl a krig – än vad vi gör.

 9. Mathias skriver:

  Alla människor är märkliga och kan på sina sätt alltid drivas till krigiska attityder. Ingen skillnad på ideologi, eftersom ideologi också i grunden är en fråga om personlig integritet. Jag blir nervös när man stämplar religiösa övertygelser som mera krigiska än ateistiska övertygelser. Det blir bara så konstigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: