Vill jag inte kristen enhet?

Johan Stenberg uppmanar oss kristna att boka in 3 maj 2008 för en tvärkyrklig och tvärkulturell manifestation i Stockholm. Jag blir givetvis intresserad, men gör som Johan rekommenderar och går till källan, Stanley Sjöbergs vision i tidningen Dagen och som så många gånger förr blir jag besviken. Det var inte, den här gången heller, den tvärkyrkliga samling som jag hoppats på.

Varför är jag återigen den där surmulen, som inte gläds åt tanken att kristna samlas och visar sin mångfald? Jag ska bara ta upp några exempel ur artikeln, men uppmanar alla att läsa den och begrunda vad där sägs och sen ta ställning.

I artikeln skriver Stanley Sjöberg: ”Fotfolket måste visa att vi protesterar mot undfallenheten mot islamistisk tro och den ateistiska humanismen.” Jag frågar mig, vilka är det som visar undfallenhet mot islamistisk tro och den ateistiska humanismen? Det enda jag förstår är att vi tydligen har en fiende, men vem fienden är och vilka han representerar får vi inte veta. Är det staten, som visar undfallenhet? Är det kristna samfund som sviktar? Det kanske är den anonyma tidsandan? Om jag som fotfolk skall protestera mot t ex undfallenhet mot islamistisk tro, vill jag ha handfasta bevis för att islamismen är ett verkligt hot och hur det hotet manifesterar sig i Sverige. Hotar islamismen och den ateistiska humanismen mina möjligheter att vittna om min kristna tro? Hotbilden är alltför diffus, för att jag ställa mig i ledet och protestera.

När jag läser vidare i Stanley Sjöbergs vision hittar jag följande: ”Bakgrunden till visionen är att Sveriges kristna allt för länge har neutraliserats i sin tro och ser med likgiltighet på ateismens ambitioner och islams utbredning. Kyrkornas folk accepterar med en ”gäspning” att vi faktiskt har lika många buddhister i landet som det finns bibeltroende och karismatiska kristna.”

Där kom det! Det är tydligen så, att det är kristna som sviker. Det finns tydligen kristna som neutraliserats sin tro och låter med en axelryckning ateismen och islam breda ut sig. Nu står det också helt klart att det inte bara är enskilda islamistiska strömningar Stanley Sjöberg vänder sig mot, utan det är islam i sin helhet, som vi likgiltiga kristna låter breda ut sig. Av vilken anledning breder Islam ut sig i Sverige? Är det en masskonvertering till Islam? Självklart inte. Stanley Sjöberg vet lika väl som jag, att Islams tillväxt i Sverige i första hand orsakas av invandring. Jag är också medveten om att många i Sverige är oroade över att muslimerna skall bli en majoritet i Sverige. Jag tror inte att Stanley Sjöberg vill spela på sådan rädsla.

Stanley Sjöberg gör sig lustig över att det skulle finnas lika många buddhister som bibeltroende och karismatiska kristna i landet. Det är möjligt att uppgiften stämmer. Jag skulle illvilligt kunna fråga – vad är problemet? För det är väl inte så att det bara är de ”bibeltrogna och karismatiskt kristna” enligt Stanley Sjöbergs definition, som är de enda kristna i landet? Jag misstänker att min bibeltro inte godkänns och jag och min församling tillhör inte den karismatiska delen av kristenheten.  Jag vill ändå med en dåres envishet hävda att jag är kristen. Ingen skall ställa sig mellan mig och min frälsare. Vi är många och vi är definitivt fler än buddhisterna i landet. Därmed också fler än dem som Stanley Sjöberg räknar in i ledet. Jag vill bara säga: räkna inte bort oss!

Jag kommer med all säkerhet inte att resa till Stockholm den 3 maj nästa år. Orsaken är de tvivel jag uttryck ovan, men också att jag ser vad vi skulle vara emot, men mycket lite av vad vi skulle vara för. Anser inte att, ”Då måste Sveriges kristna manifestera sitt beslut att vända trenden och klargöra att Sverige är och ska förbli ett kristet land.”, är ett tillräckligt stort och fantasieggande gemensamt mål för kristenheten i Sverige. 

18 Responses to Vill jag inte kristen enhet?

 1. Johan Stenberg skriver:

  Jo, kom och var med ändå Leo! Kom och visa att du är en i Familjen även om du känner dig styvmoderligt behandlad! Jag tycker att man kan stödja andra kristnas visioner även om man inte är överväldigad själv – då kan man själv räkna med stöd en annan gång.

  Jag skulle vilja likna manifestationen i Stockholm med en släktträff. Släktträffar är inte alltid roliga; man måste träffa konstiga släktingar som man aldrig träffar annars, och som man inte har så mycket gemensamt med. Men man vill ändå vara med – för man är ju en i släkten.

  Jag är övertygad om att SS inte vill diskvalificera dig. Även om du inte tror att bibeln är nedfaxad från himlen så tror du säkert på bibeln i någon mån. Det verkar lite som om du redan från början hade bestämt dig för att bli avspisad av SS?

 2. Leo, jag kan hålla med om att citaten från Sjöberg som du hänvisar till är olyckligt formulerande, kan kännas exkluderande.
  Jag tycker också att man borde fokusera på att tala om att demonstrera FÖR någonting, dvs den kristna tron, INTE MOT någonting, ex sekularisering, islam.

  I övrigt håller jag med Johan när han talar om släktträff. Och en släktträff är ju egentligen ingen demonstration, utan ett möte.
  Jag tycker att du behövs på en sådan släktträff.

  Det skulle vara tråkigt om man inte kunde samla alla kristna pga meningsskiljaktigheter. För det är väl det som det handlar om? Jag menar, inte vem som kristen eller inte? Det är ju faktiskt något mellan mig och Gud!”Ingen ska ställa sig mellan mig och min frälsare!”

  Jag tycker det låter intressant om att inkludera alla invandrarkyrkor, vi svenskkyrkliga har i allmänhet ganska lite kontakt med dem.

 3. LeoH skriver:

  Johan, jag känner mig inte direkt styvmoderligt behandlad. Möjligen om jag erkände att den karismatiska rörelsen skulle vara Kristendomen med stort K. Nu tror jag inte det, utan tror på hyfsade grunder att jag tillhör huvudfåran inom kristenheten i Sverige.

  Efter ett hyfsat långt liv har jag lärt mig hur viktigt det är med ”signalerna”. Vill inte vara med och manifestera mot ateister och definitivt inte mot islam. Vilket inte är något hot mot kristenheten. Vill inte strida mot hjärnspöken, det finns det tillräckligt med folk som gör.

  När det gäller bibeltro, så utgår min från Lars Lindberg försök till kyrkolära i Ny skapelse. Där skriver han: ”Bibeln är Guds ord, det är kyrkans bekännelse. Det hindrar inte att Bibeln har utsagor som stämmer dåligt med nutida naturvetenskap eller uppgifter som är svåra att historiskt verifiera. Somliga brukar då säga att en del av Bibeln är Guds ord och en annan del människors ord. Somliga brukar uttrycka sig så: ‘Bibeln innehåller Guds ord’. Jag vill föreslå ett annat sätt att förstå saken, nämligen att Bibeln genom den heliga Anden blir Guds ord.”
  När det gäller den heliga anden, så håller jag med Dietrich Bonhoeffer som säger. ”Den helige anden har behagat ge sig åt gemenskapen, inte åt individen. Det är den samlade gemenskapen som får ta emot Anden och som förs till koinonia genom Anden.” För mig innebär det att jag inte behöver förlita mig på karismatiska ledare, som förklrar för mig vad Gud vill. Guds vilja kan bara uppenbaras i stillsamma samtal mellan alla kristna. Var det inte så kanon blev till? En flerhundraårig process, där texterna och vittnesmålen prövades och fick sin slutgiltiga form.

 4. kristin skriver:

  Har lite brådis men måste bara få slänga in mitt fullkomliga stöd till ditt inlägg och argumenten!
  Såg igår att inlägget var på gång och blev glad (på min sida) och hade en ytterligare reflektion…
  http://imagineit.wordpress.com/2007/06/06/svenskt-blod/

 5. Vicke skriver:

  Jag hoppas att du får en fin kväll nu.
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 6. Vicke skriver:

  Jag hoppas att du får en underbar helg!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 7. Vicke skriver:

  Jag har en liten vädjan till dig, i min blogg idag så finns det två länkar som jag ber dig besöka och skriva under på, det är en fortsättning på att få bort pedofilerna. Och sprid gärna budskapet vidare!!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 8. magre skriver:

  Nä, det är väl bara att sitta hemma. Det är ingen som tvingar dig till Sthlm. Jag visste inte ens att ett möte skulle äga rum, och kommer förmodligen att glömma det innan det äger rum. Så för mig är det inget problem. SS får stå i Sthlm och köra sitt race, och du kan väl sitta och ha det som du har det där du är.
  Jag är också gammal (om än inte lika gammal som du) jag har varit i hundra olika slags andliga miljöer och jag har konfronterats med avarter och goda sidor av den kristna församlingen.. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att åka till Sthlm, rent teoretiskt, men då skulle det vara för att knyta kontakter. Jag bryr mig inte om agendan. Om jag gjorde det så hade jag lämnat svenska kyrkan ungefär 1980 eller så.
  Jag vill vara trogen mot Ordet som det yttrar sig i bibeln. Det skäms jag inte för.
  Lite mer tolerant skulle du kunna vara, jag tycker du målar in dig i ett hörn nu. Men du verkar skita i vad jag skriver, så därför blir det har det sista du hör av mig.
  Ajö!

 9. ilse-marie skriver:

  Ett litet sommarbesök. Vill bara önska dig en riktigt fin midsommar.
  P.S. Jag förstår om du känner tveksamhet inför Stanley Sjöbergs resonemang.

 10. Vicke skriver:

  Jag tittar bara in för att önska dig en trevlig Midsommar!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 11. Vicke skriver:

  Jag har en liten fundering som jag vill ha synpunkter på, så har du tid att titta in vore jag tacksam!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 12. Vicke skriver:

  Svar: Jag återkommer senare om hur det ska fungera praktiskt, för det är ingen mening med att börja innan månadsskiftet.
  Vicke

 13. Vicke skriver:

  Ha nu en fortsatt trevlig helg och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 14. Vicke skriver:

  Svar: Ja, jag har läst det och sett filmen, jag har mailat både metro och ab om ett annat sätt att få in pengar till rädda barnen och väntar på svar ifrån dom, den fråga jag har ställt är om dom är berädda att betala in en viss summa i månaden till Rädda barnen så länge vi bloggar för dom!
  Vicke

 15. Vicke skriver:

  Jag önskar dig en trevlig helg nu!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 16. starzonia skriver:

  kollar runt och hittade hit och man är ju artig och hälsar

 17. Vicke skriver:

  Jag hoppas att du får en härlig sommar!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 18. […] min kommentar: “Vill jag inte kristen enhet”, uttryckte jag en tveksamhet, eller rättare sagt en öppet negativ hållning, till hela tanken […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: