Maud, svärdet och den gordiska knuten!

Per Gudmundsson, på SvD:s ledarsida, har fått en vision. Han ser hur alliansregeringen står framför Zeustemplet i staden Gordio och betraktar en oerhört invecklad knut. Den som kan lösa upp knuten vinner inte bara prinssessan och halva kungariket, utan hela! Uppgiften är svår, men vinsten är jättelik!

Knuten består, om jag förstått Gudmundsson rätt, av två problem intrikat hopflätade. De höga sjukskrivningstalen och att de långtidsarbetslösas antal inte minskar. Ledarskribenten ser med beklagande på att alliansregeringen bara får skit för de åtgärder de genomför för att minska sjukskrivningstalen och arbetslösheten:

”Regeringens föreslagna och genomförda reformer – strängare regler för sjukskrivning och lägre ersättningsnivåer för arbetslösa – uppfattas som cyniska, trots att de kommer att ge viss effekt. Den kompensation väljarna får i form av sänkt skatt och högre tillväxt anses som alltför blygsam i förhållande till de bilder på lidande svaga som förekommer i pressen.”

Det Per Gudmundsson har svårt att inse, är att nästan alla i arbetsför ålder in på skinnet inser, att de lever under ett reellt hot. Hotet av arbetslöshet och sjukdom. Den kompensation för minskad trygghet alliansregeringen erbjuder är fjuttig och upplevs som lite hånfullt småsnålt av många. Känslan av hånfullhet förstärks av de rejäla skattesänkningar de besuttna fått ta del av.  Gudmundssons bristande förståelse leder honom inte, vilket hedrar honom, lika lång som Göran Skytte, som på fullt allvar undrar om svenska folket består av galningar.

Per Gudmundsson avvisar säkert mina invändningar mot den förda politiken som vänsteristiskt flum och det får jag väl ta som en man. Det intressanta är, att han anser att alliansen håller på och duttar och drar i knutnystanet. Han föreslår rejäla tag och uppmanar regeringen att låta Maud ta till svärdet och kapa knuten med ett enda rejält hugg. Sådärja, där gick Las och fackets makt åt helvete. Att några få säkert kommer att fråga sig och regeringen, vad Las och fackets eventuella makt har med sjukskrivningar och arbetsgivarnas vilja att anställa, att göra? Det får väl regeringen ta. Vi som frågar oss, får väl räknas till de galna och oförbätterliga vänsterkufarna.

Jag vill uppmana regeringen och Maud att följa Per Gudmundssons råd. Gör slag i saken och hugg till! Jag får nämligen en alldeles egen historisk vision. Av lite yngre datum än Per Gudmundssons.  Jag ser hur Maud vid nästa val, frågar likt Olaf Tryggvason i slaget vid Svolder , inte sin bågskytt utan sin partisekreterare: ”Vad var det som brast så högt?   Sverige ur dina händer Maud (troligtvis också partiet)!”

Jag rekomenderar en läsning av Fram med svärdet, Maud av Ilse-Marie.

6 Responses to Maud, svärdet och den gordiska knuten!

 1. Kan du efter eget huvud förklara vad som skulle hända i ett samhälle där arbetslöshetsersättningen är 100% av lönen och där alla arbetare alltid får igenom alla krav gentemot arbetsgivaren? Det vore intressant att höra.

 2. LeoH skriver:

  Jag skulle kunna skriva ??? som svar på din fråga Francisco. Jag förstår den inte. Var har jag i ovanstående inlägg eller något inlägg överhuvudtaget hävdat att A-kassan skall vara 100 % av lönen. Inte heller har jag någonstans skrivit eller i min fackliga praktik hävdat att alla arbetare alltid får igenom alla krav gentemot arbetsgivaren. Om det är någon som kräver det, är jag också intresserad av att höra svaret.

 3. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  PartiPolitik – i mitt perspektiv sett – är som att välja mellan pest och kolera. Demokrati – i mitt perspektiv sett – är detsamma som majoritetens DIKTATUR över en hart när lika stor minoritet. Så mitt tips till Er som är lite yngre blir. Hitta på något i grunden annorlunda – än det som har pågått under mina mer än 66 levnadsår – för annars går det åt helvete…

  Ha det…
  vännen Josef

 4. lenasstudio skriver:

  Hej LeoH!
  Det var bra skrivet och jag instämmer !!

  Ha det gott
  Lena

 5. LeoH skriver:

  Inte utan att jag i mina mörker stunder är benägen att hålla med dig, Josef. Rådet till ungdomarna är rimliga. Tyvärr kan jag inte säga att jag tar åt mig. Är ju i och för sig en yngling med mina 63 år:-)

 6. […] Idag har jag läst två artiklar, som fått mig att fundera. Ett har jag redan kommenterat här. I det andra inlägget, Alliansen har gått vilse går Elise Claeson till rätta med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: