Enhet i mångfalden.

De som läst mina inlägg sen starten i februari vet att jag har en egen liten daglig andaktsstund med stöd av boken ”Fånga dagen med Dietrich Bonhoeffer” av Charles Ringma. Vissa dagar läser jag och texterna lämnar mig oberörd. Andra dagar möter texterna mig där jag är och berikar min dag.

Dagens text 24 augusti vill jag tillägna Peter Green. De senaste dagarna har jag läst inlägg av Peter, som jag ofta polemiserat mot, men som också med all säkerhet fördjupar mina kristna insikter.

Nog med prat! Håll till godo Peter!

”Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former.” (1 Petrusbrevet 4:10)

Mångfalden

”Men eftersom alla människor är skapade unika är inte spänningarna mellan olika viljor avskaffade ens i kärlekens gemenskap.”  (Gesammelte Schriften)

”Kyrkan bör alltid föredra skapande spänning framför grå konformism. Det gemensamma livet i Kristus och Andens enhet utplånar inte individualiteten – mångfalden stimuleras där, för Gud vill forma oss så att vi mer och mer blir vad han ämnat oss att bli. Kärleken i den kristna gemenskapen grundar sig inte främst på principer, likriktning och enhet i lära, ideologier och prioriteringar. Den är främst av allt en kärlek till individen, som ju även är älskad av Gud. Med det som utgångspunkt kan vi söka enhet även på livets andra områden.”

Ord att tänka på: Kärleken får inte bara sträcka sig mot dem som tänker som vi, utan mot alla som är älskade av Gud.

6 Responses to Enhet i mångfalden.

 1. Peter Green skriver:

  Tackar!

  Jag älskar Bonhoeffer och det är utmärkta tänkvärda och storslagna citat du valt och de fördjupar sannerligen min tro de också! Min ”hetsighet” i de frågor som jag nu diskuterar så vildsint på bloggen beror bland annat på att jag inte bara liksom du är en politiker (om man säger så), utan att jag även har omfattande förtroendeuppdrag för min församling. Att få dessa vilddjur – en ”konservativ” församlingsmiljö och en ”progressiv” politisk miljö, att springa i kapp går inte längre och jag väljer nu på gott och ont en ”mainstreamkristen” attityd i politiska spörsmål. Riktigt var det placerar mig på den politiska skalan är svårt att säga.

  Just nu njuter jag för fullt av friidrotts-VM (jag vet, det är inte så storslaget kanske men jag älskar idrott dessvärre) och kommer inte att blogga så mycket de närmaste 7-9 dagarna.

  Jag har dock bestämt mig för att skriva mer om trons inre dimension framöver. Det blir så lätt endast ”negativt” annars och ett liv i tro är ett fantastiskt äventyr, vilket Bonhoeffers livsgärning visar!

  På återhörande!

  PG

 2. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Dina uttryckta meningar: ”Kärleken i den kristna gemenskapen grundar sig inte främst på principer, likriktning och enhet i lära, ideologier och prioriteringar. Den är främst av allt en kärlek till individen, som ju även är älskad av Gud. Med det som utgångspunkt kan vi söka enhet även på livets andra områden.” – slut citat.

  Fungerar även för en icke så kallad religiös person – i mitt mer än 66-åriga perspektiv sett. Dock – jag har valt Skapelsen Källa = superIntelligent elektromagnetiskt Plasma – som ersättning för det intellektuella sedvanliga ordet gud. Mer om Plasmat på webbadressen http://video.google.com/videoplay?docid=4773590301316220374

  Ha det…
  vännen Josef

 3. LeoH skriver:

  Inte behöver du ursäkta dig, Peter för att du är intresserad av friidrotts-VM. Jag har haft gåshud över hela kroppen, när jag följt sjukampen! Ser med stor förväntan tiden an. Det blir nog enormt spännande att följa dina trosäventyr i framtiden.

 4. LeoH skriver:

  Tack för kommentar Josef! Jag förstod nog inte alltför mycket av det du hänvisade till. Min engelska är inte på tillräcklig hög nivå. Finns det någon bra sammanfattning på svenska?

 5. Josef Boberg skriver:

  Hejsan LeoH,

  Taaack för Din goa backfeed !

  Tyvärr – inte så vitt jag känner till. Men den här artikeln är på svenska http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=684143 och handlar om det superIntelligenta elektromagnetiska Plasmat möjligheter – så som jag läser det.

  Ha det…
  vännen Josef

 6. LeoH skriver:

  Hejsan själv Josef! Nu har jag läst hänvisningen till DN-artikeln. Har funderat, tro mig, hela dagen, men förstår ändå inte vad som menas med ”det superintelligenta elektromagnetiska Plasmat”.
  För mig innebär experimenten möjligen en bekräftelse på att det är möjligt att färdas utanför sin kropp. Schamaner gör det och kanske också profeter som samtalar med Gud.
  Du får nog använda egna ord för att jag ska förstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: