Jag äcklas av fördömande präktighet!

I SvD kan den som så önskar läsa att den folkpartistiska skolborgarrådet Lotta Edholm med beklagande konstaterar, att det inte går att dela ut obligatoriska uppförandebetyg vid terminsslutet som planerat. Efter godkännande av föräldrarna kan skriftliga ordningsomdömen utdelas.

Jag har vid olika tillfällen kritiserat folkpartiets övertro på betyg och skriftliga omdömen. Kan inte med bästa vilja i världen påstå att Lotta Edholm fått mig att ändra uppfattning. SvD sammanfattar Edholm inställning:

Skolorna måste även i fortsättningen ha ett godkännande från föräldrarna för att få ge omdömen, en möjlighet som funnits redan innan. Och Lotta Edholm tror att de föräldrar som inte vill ta del av omdömen om sina barn kanske är de som har störst anledning att se dem.”

Lotta Edholm ger uttryck för, nästan övertydligt, en själlös präktighet! Edholm borde, som de flesta gör, som debatterar skolan, inse att de föräldrar ”som inte vill ta del av omdömen om sina barn” oftast redan vet vad som kommer att stå i omdömet. Av ren självbevarelsedrift kanske föräldrarna inte önskar få sina insikter bekräftade. Inte någon helt okänd psykologisk reaktion.

Om det nu mot förmodan skulle vara så som Edholm tror att föräldrarna inte vet om barnens beteende i skolan. Menar verkligen skolborgarrådet att läraren skall sitta där och tänka – ”det blir inget godkänt terminsbetyg i uppförande för den här eleven.” Kan bli en riktigt trevlig god jul-hälsning till föräldrarna.  Jag kan se andra lösningar som på ett mer långsiktigt sätt skulle skapa lugn och ro i skolan. Mindre klasser är ett exempel. Ge lärarna tid att föra en vettig kommunikation med både elever och föräldrar är ett annat. Ge skolor ekonomiska resurser utifrån vettiga socioekonomiska analyser av upptagningsområdet, kan vara ett tredje exempel. Det finns säkert mängder med andra förslag både sämre och bättre än mina. Jag är medveten om en nackdel med mina förslag – de kostar pengar. Då är det givetvis enklare och billigare att visa kraftfullt ledarskap genom att skriva ut ett betyg och eventuellt ta en extra portokostnad.

Jag förstår inte hur Fp lyckats med konststycket att framstå som kraftfulla och målmedvetna i skolpolitiken. Det enda de har lyckats prestera i förslagsväg är lite buller mot kepsar och mobiltelefoner,  fler nationella prov och betyg. 

Jag ställer mig ofta, och alltmer desperat, frågan att när ska de här präktighetsstinna folkpartisterna lämna våra barn (barnbarn) ifred?

3 Responses to Jag äcklas av fördömande präktighet!

 1. Vicke skriver:

  Det är för och nackdelar med betyg så jag är lite kluven i den frågan!
  Vicke

 2. Gustav skriver:

  Man kommer att bli bedömd under hela sitt liv, ofrivilligt. Varför inte börja redan tidigt, så att de som har svårigheter tidigt kan identifieras och få hjälp? Det är ingen oåterkallelig ändring att införa betyg i skolan och om det kan leda till en positiv förändring så kan man väl prova?

  Vad det är för präktigt med betyg, det förstår jag inte. Om barnen möter svårigheter så är det dem man skall fokusera på och söka avhjälpa, inte på föräldrarnas eventuella psykologiska försvarsreaktioner. Om föräldrar inte kan hantera att barnen stöter på problem, då undrar jag om de överhuvudtaget är lämpliga att uppfostra barn.

  Detta är givetvis inget argumenterande emot förbättrad undervisning och ökade resurser, betygen är en av många pusselbitar.

 3. LeoH skriver:

  Jag har inget emot att barnen blir bedömda. När min dotter var i den åldern deltog jag i många ”kvartssamtal” och samtalade om både studieresultat, men också om andra frågor.
  Kvartsamtalens fördel framför betyg, är att jag som förälder i en dialog kan göra något åt eventuella problem. Ett terminsbetyg, ger inte mycket mer till vägledning än att föräldern kan säga – plugga mer! Eller sköt dig!
  Betyg innebär inte att fokuserar på barnens svårigheter och försöker avhjälpa dem. Det är bara att skjuta problemen ifrån sig. Blir det inte bättre – skyll på föräldrarna och ifrågasätt deras lämplighet att fostra barn. Där har du vad jag menar med ”präktighet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: