Vad blir den framtida domen?

Av en slump råkade jag alldeles nyss läsa en recension i Gefle Dagblad med rubriken ”Skammens svarta kapitel i Uppsala.” Recensionen behandlade Ola Larsmos senaste bok: Djävulssonaten – Ur det svenska hatets historia. Boken handlar om det beryktade mötet på Bollhuset i Uppsala. 1 500 studenter diskuterade i timmar huruvida 12 judiska läkare skulle tillåtas få asyl i Sverige. En överväldigande majoritet röstar för att de 12 inte skulle få asyl i Sverige. Med rätta framstår händelsen så här i efterhand som ett ”Skammens svarta kapitel”

När jag råkade på recensionen i Gefle Dagblad hamnade jag av en lika stor slump mitt i en artikel i DN, som handlade om att Migrationsverket förbereder, mot FN:s rekommendationer,  en utvisning av den eritreanske journalisten Habte Tesfamicael Asfha.

Trots att det för närvarande sitter en svensk journalist, Dawit Isaaks, fängslad i Eritrea, trots FN:s rekommendationer att inte utvisa någon till Eritrea och trots intyg, från chefredaktörer och journalistorganisationer att Habte Tesfamicael Asfha riskerar fängelse, svarar Migrationsverkets Erja Jalonen på frågan, om Migrationsverket känner till situationen i Eritrea:

”Ja, men vi gör individuella bedömningar enligt utlänningslagen. Vi har ett annat underlag än människorättsorganisationerna.”

Jag får väl utgå från Erja Salonen inte misstolkat lagen eftersom Migrationsöverdomstolen nyligen inte beviljat att Habte Tesfamicael Asfha inte får sin sak prövad.

Jag frågar mig hur länge Migrationsverkets och Migrationsöverdomstolen skall tillåtas fortsätta med sin skamliga verksamhet? Om lagarna möjliggör alla dessa märkliga beslut, måste väl regering och riksdag reagera? Jag vill inte vara så konspiratorisk och utgå från att riksdagen medvetet stiftat lagar som kan tolkas så restriktivt som praktiken visat.

Är det så, då lär många få stå vid skampålen, när historiker i framtiden avslöjar dagens svarta kapitel av skam. Tänk på det Tobias Billström och se till att lagarna ändras med det snaraste. För vi dras alla med i skammen om dagens situation får fortsätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: