Är bidragsfusket det stora problemet?

Läser i DN att Försäkringskassan gör en bedömning, att ca en fjärdedel av de pensionärer som är berättigade till bostadstillägg, inte söker. Orsaken är inte, att de bidragsberättigade pensionärerna, tagit ett aktivt beslut att inte söka. Informationen är tydligen så bristfällig, att många inte vet att de kan vara berättigade att få bostadstillägget.

Det ska bli intressant att se vad statsmakten svarar på Försäkringskassans förslag, att förbättra informationen. Det kan leda till en kostnadsökning med dryga två miljarder om alla de 165 000 som enligt Försäkringskassans beräkningar är berättigade också söker och får bostadstillägget.

Om det finns fler sådana här informationsluckor inom andra sektorer i samhället, kan det bli riktigt svettigt för finansministern.

5 Responses to Är bidragsfusket det stora problemet?

 1. trollhare skriver:

  Hm… Då kommer de nog på att ”se över” systemet med bostadstillägg också och antingen införa absurda krav eller plocka bort det helt eller förkrångliga handläggningen eller något. Har verkligen alla människor rätt att bo, även om de är parasiter?

 2. LeoH skriver:

  Tänk! Jag tror inte att du har helt fel:-) Ska 165 000 pensionärer till få bostadstillägg, då måste staten anställa en massa kontrollanter som måste kolla att ingen fuskar. Bättre att ingen får bostadstillägg. Då behövs inga kontroller och man kan sparka några på försäkringskassan.
  Tänk vilken skattesänkning en högavlönad skulle kunna få!

 3. gloria ocampo skriver:

  toma

 4. Viveka skriver:

  Det talar ju mot den attityd som av regeringen via media sprids, om att vanligt folket idag skulle vara snikna, snåla, lata och helst vill leva som bidragsfuskande.
  De som verkligen kan göra anspråk på vara tärande för staten som bidragsberoende, är ju mer eller mindre hela centerpartiets med alla dess jordbruksföretag. Vilka dessutom varit hållna under armarna i många år av socialdemokraters toleranta jordbruksbidragsattityd…
  Såg siffor på bidragsärenden som Försäkringskassan idag överanmäler till åklagare för utredningar om brott föreligger. 65% av ärendena avskrivs för är felaktiga beskyllningar, om att det skulle vara ett bidragsfusk.

 5. LeoH skriver:

  Jag blev inte överraskad av uppgifterna från Försäkringskassan. På den tiden jag var aktiv politiker och satt i Äldre- och handikappnämnen i Västerås, var ett våra problem att mäniskor som var berättigade till skilda kommunala stödinsatser inte sökte.
  Anser också att det är märkligt att media inte uppmärksammar mer den stora andel av anmälningarna som bara avskrivs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: