När pusselbitarna, åtminstone för stunden, faller på plats!

Jag har haft den stora förmånen att få tjänstgöra som kyrkvärd de tre senaste söndagarna. I kyrkvärdsuppgiften ingår att läsa texter som ingår i söndagens tema. Det innebär, att åtminstone jag lever med texterna en hel vecka, när jag läser dem högt hemma, för att inte staka mig alltför mycket under Gudstjänsten. Det blir många stunder av reflektion, som under Gudstjänsten kompletteras med den predikan som baseras på texterna.

För tre söndagar sedan var temat för Gudstjänsten: Tro och liv. Lena Funges predikan utgick från dagens episteltext ur Romarbrevet. Lena påpekade att Paulus brev till församlingen i Rom skilde sig från många av hans övriga brev, som var riktade till församlingar som Paulus kände till och som också kände Paulus. Brevet till församlingen i Rom riktade sig till en församling som inte kände Paulus. I brevet presenterar Paulus sin tro på ett sådant sätt, att det blivit en mycket central text för den kristna tron. Man kunde ju förväntat sig att Paulus varit mån om att visa vilken stor och framstående teolog han är. Istället får församlingen i Rom läsa: ”Ty jag förstår inte mitt sätt att handla. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag avskyr, det gör jag.” Paulus har en insikt om att oavsett vår vilja, att följa lagen, så klarar vi inte av det. Det finns i varje människa dolda och mörka rum, vi inte klarar av att städa, hur vi än anstränger oss. Paulus utropar: ”Jag arma människa, vem skall befria mig från denna dödens kropp? Men jag tackar Gud, genom Jesus Kristus, vår herre!”

För två söndagar sedan var temat Friheten i Kristus. Evangelietexten berättar hur Jesus i en synagoga under sabbaten botar en krokryggig kvinna. Vi läser: ”När Jesus fick se henne kallade han på henne och sade: ‘Kvinna du är fri från din sjukdom,” Istället för att bli glad över att kvinnan blivit botad, blir synagogföreståndaren förargad och om jag lyssnat till texten lyhört, skäller ut både Jesus och församlingen. ”Det finns sex dagar då man skall arbeta. På dem kan ni komma och bli botade, men inte under sabbaten.”  Känns situationen igen? Det går inte komma här och komma! Det går inte att tro hur som helst, det gäller komma söndagsklädd och högaktningsfullt! Jesusmötet blir till en ritual och tvång, istället för ett möte som leder till befrielse.

I går var temat Medmänniskan. Evangelietexten är hämtad ur Matteusevangeliets bergspredikan. I texten betonar Jesus att vi ska älska, inte bara dem som står oss nära, utan våra fiender. Här, börjar åtminstone jag, att förstå vad Paulus menar, när han förundras: ”Ty jag förstår inte mitt sätt att handla. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag avskyr, det gör jag.” För hur gärna jag än vill, så faller jag varenda dag. Jag älskar ju inte ens dem som inte gjort mig något ont, än mindre mina fiender! Texten avslutas med uppmaningen: ”Var fullkomliga, så som er fader i himlen är fullkomlig.”

Den uppmaningen har ofta fått mig att i panik själsligen skrika – det är omöjligt! Ofta har kravet, som jag sett det, fått mig att säga – det är inte ens värt att försöka! Vår kyrkoherde Thomas Nordin förklarade, jag minns inte, trots att det bara är ett dygn sedan, om det var i själva predikan eller i vårt samtal efter Gudstjänsten, att vi inte kan uppnå fullkomlighet i kraft av våra egna strävanden. Det är i den nära relationen med Jesus och när vi vågar ta emot hans kärlek, som någon form av fullkomlighet kan uppstå. (Om jag förstått Thomas rätt.)

När jag kom hem igår från Gudstjänsten kände jag mig av någon anledning enormt lättad. Under eftermiddagen och kvällen slog det mig, att nu har många pusselbitar bara så där av sig själv hamnat på sina rätta platser. De tre teman sammanfattas på korset. Jesu bön, när han naglas vid korset: ”Fader förlåt dem, de vet inte vad de gör.” Jag har vid något tillfälle skrivit, att den bönen omfattar mig, men även alla andra utan undantag. Allt känns kristallklart! Det är just det här Jesus menar när han i dödsögonblicket säger: ”Det är fullbordat.” Hela skapelsen från tidens gryning till tidens slut får ta del av Jesu fullbordan av lagen. Alla får ta del av den totala kärleken! Det är ju det som är Guds plan och på Golgata fullbordades planen.

Det är många, som anser att jag alltför lättvindigt verkar frikänna hela mänskligheten. Någon motprestation, säger många, krävs det nog av oss om vi ska omfattas av nåden. Åtminstone en liten  gnutta av tro! Om det inte finns dom och straff, varför skulle människor ens försöka göra gott? Nu är jag fast förvissad att vi inte eftersträvar det goda av rädsla för straff, utan vi vill göra det goda, därför att Jesus älskar oss och att vi tacksamhet vill glädja honom. 

Ja, inte vet jag, men det är i den här övertygelsen, som hela min tro och all min tvivel kan sammanfattas. I sådana här korta stunder av säkerhet brukar jag plocka fram ett citat, som mitt minne säger, är skriven av Bonhoeffer. Det får vara hur som med det. Citatet sammanfattar min tro när den är som starkast:

”Detta gäller nu alla människor eftersom Kristus är den nya mänskligheten. Kristus är ett med alla människor i alla tider. han tar med sig alla människor i sitt liv, sin död och uppståndelse. De som döps in i Kristus lever medvetet det liv som gäller alla. En gång ska detta bli tydligt när Kristus uppfyller allt i alla.”

2 Responses to När pusselbitarna, åtminstone för stunden, faller på plats!

  1. kyrksyster skriver:

    Bengt Pohjanen sa en gång till mig att guds krav verkligen är ”var fullkomliga!” Men eftersom vi inte klarar det, blev han tvungen att bli människa och själv vara fullkomlig.

    Det är nåd att vi blev älskade medan vi ännu var syndare…

  2. LeoH skriver:

    Pohjanen har goda insikter! Du sammanfattar det bra, Kyrksyster. Det förklarar också varför tvivlet hugger till just här. Den viskar förledande – det förstår du väl. Inte kan Gud älska en sån syndare som dig! Tvivlet drabbar även helgon, som moder Theresa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: