Liten tuva skall tydligen välta ett stort lass!

Så kom den då, den av Kristdemokraterna så efterlängtade vårdnadsbidraget! Jag har redan läst bland kommentarerna till artiklarna i DN, att det finns de som anser att beslutet är ett paradigmskifte. Från socialistisk statstyrd familjepolitik till föräldrastyrd!

Det är mycket som ett bidrag på 3000 kr/mån skattefritt skall åstadkomma. Bidraget skall tydligen kommunerna besluta om och de är inte tvungna att införa bidraget. Det kan ju bli så illa att i vissa delar av landet erbjuds föräldrarna vårdnadsbidrag och i andra delar existerar inte ”förmånen” utan föräldrarna är hänvisade till den ”statsstyrda” familjepolitiken, som Göran Hägglund administrerar.

Jag är något förvånad över logiken i beslutet. Om nu Kristdemokraterna anser de första barnaåren vara så viktiga, varför skapar de inte ekonomiska förutsättningar, att alla kan utnyttja förmånen? Nu kan det ju bli så, att många kvinnor (det handlar tyvärr fortfarande om kvinnor), som i grunden delar Kristdemokraternas vision, inte kan utnyttja reformen. Den ger för lite pengar. Där rök den föräldrastyrda familjepolitiken ner i det ekonomiska svarta hålet! Har alltid varit misstänksam mot politiska symbolhandlingar och det beslutade vårdnadsbidraget kan utvecklas till att vara en tom symbolhandling från regeringens sida.

Har också en del andra funderingar. Vad händer med anställningstryggheten för den förälder som väljer att utnyttja vårdnadsbidraget maximalt? Har han/hon rätt till föräldraledighet i tre år eller måste de säga upp sin anställning? Om den förälder som tar del av vårdnadsbidraget råkar vara arbetslös. Är ledighetstiden överhoppningsbar? Frågorna är många och tids nog lär vi väl få svar.

Det finns också en mer principiell kritik mot förslaget, än mina rent ekonomiska. Många talar om reformen som en kvinnofälla och ett hemmafrubidrag. Jag tror också att det blir kvinnor som kommer att söka och få vårdnadsbidrget, men vi bör vara aktsamma med orden. Dagens föräldrapenning har ju också visat sig vara, till stora delar, en ”kvinnofälla.” Vi kan ju rimligtvis inte anse att dagens tidsgräns för föräldraledigheten är den sista och slutliga sanningen i frågan. Om regeringen skulle ha föreslagit en förlängning av rätten till föräldraledighet till säg två år i kombination med en jämställdhetsbonus, skulle vi protesterat och talat om en kvinnofälla? Ja, inte skulle jag ha gjort det. Troligtvis hade jag välkomnat en sådan reform. Det är ju också den enda väg som Kristdemokraterna borde ha tagit, om vi ska ta deras moraliska brösttoner om barnens och familjens bästa på allvar.

 Jag upplever att det finns en oro bland kritikerna, att kvinnor på något sätt skulle luras tillbaka till spisen. Jag kan bara säga – hys ingen oro! Utvecklingen mot jämställda villkor i utbildning och yrkesliv, har ju aldrig varit något som socialistiska dogmatiker tvingat på kvinnorna. Det är kvinnorna som drivit på och samhället har fått anpassa sig. Inte kommer kvinnorna i Sverige låta sig luras av 3000 kr/mån att återgå till ett familjeideal, som inte ens då den sägs ha frodats existerade fullt ut i sinnevärlden! Efterkrigstidens familjeideal var en ideologisk konstruktion och kommer inte att kunna rekonstrueras!

Jag funderade för en tid sedan i ett inlägg, om punkter i historien utan återvändo. När det gäller kvinnornas ställning i samhället har vi för länge sedan passerat punkten utan återvändo. Den enda möjliga väg vi har att gå, är framåt!

5 Responses to Liten tuva skall tydligen välta ett stort lass!

 1. Daniel skriver:

  Fattar inte varför vänstern (+ fp emellanåt) inte kan myndigförklara kvinnor i detta land. De resonerar som om alla kvinnor är dumma i huvudet och inte kan fatta egna beslut. Min fru har själv valt att vara hemma med vår son i snart 4 år. Det har orsakat oss båda/hela familjen stora ekonomiska bekymmer men, ett val vi inte ångrar.

  Vår son började dagis denna vecka några veckor innan han fyller 4. Han är en trygg, harmonisk, självsäker liten kille som nu verkligen ser fram emot förskola. Inskolningen går som en dans och han kan inte få nog.

  Pension mellan makar går att fixa. Om nu gumman vill vara hemma några extra år kan väl gubben betala lite extra åt frun? (el sambon). Pengar och karriär går att återställa. Men, de första 0-4 åren i dina barns liv KOMMER ALDRIG TILLBAKA!!!!

  http://mytwocents.blogg.se

  mvh
  Daniel

 2. LeoH skriver:

  Om jag nu ska tå åt mig och svara för vänstern, måste jag säga att frågan är något knepigt ställd. För det första var har jag eller vänstern (i vid bemärkelse inkl en borgerlig vönster) framställt kvinnor som dumma i huvudet? Jag för min del har i några inlägg försökt efter fattig förmåga visa att kraven på jämställdhet i utbildning, yrkesarbete, föräldraledighet mm mm har varit något som kvinnorna drivit fram. Kristdemokraterna har ofta beskrivit utvecklingen som en socialistisk komplott mot kvinnorna, men de verkar ha drabbats av insikter. Det föreslagna jämställdhetsbonusen skulle för några år sedan angripits som en ohemul ekonomisk press att dela föräldraledigheten efter statens önskemål.
  För det andra har det varit fullt tillåtet, det visar din familj, att vara hemma med barnen till de blir tre – fyra år.
  Jag och några bloggare till har ju ställt oss frågan varför Kristdemokraterna inte förlänger föräldraledigheten med föräldrapenning och plussar på med jämställdhetsbonus. Istället har de genom åren enbart talat om ett vårdnadsbidrag som det inte går att leva på. Har de borgerliga partierna något emot föräldraledigheten med föräldrapenning? Konstigt är det.
  Bli inte sårad nu Daniel, men vad menar du med att de första 4 åren aldrig kommer tillbaka? Att jag skulle ha missat min dotters första 4 år? Tänk om någon som inte sätter barnen i förskola när de är fyra år, utan väntar till de är sex, skulle komma till dig och med hög röst deklarera att de första 0 – 6 åren i ditt barns liv KOMMER ALDRIG TILLBAK!!!!
  Har lite smak av plattityd. Går inte att samtala om. Inga år kommer tillbaka. Kan meddela att jag vid dryga 63 år upptäckt att inte en dag av mitt liv kommer tillbaka. Tvärtom, jag tenderar att glömma vartefter.

 3. Visst förstår jag att 3000 kr inte räcker, men för den som ändå hade valt att stanna hemma är det väl ett välkommet tillägg.
  Kvinnofälla? Absolut inte! Om man vill ha barn så är det valet ett vansinnigt stort steg ändå.
  Förresten är Sverige suveränt med sin årslånga föräldraledighet, säger jag som har sett andra länder. England har 6 mån och Holland 16 veckor! Det blir till att sluta amma tidigt och lämna in
  bebisen på spädbarnsdagis. Om man inte väljer att stanna hemma alltså, och förlora jobbet.
  Där är valmöjligheterna också dåliga.

 4. LeoH skriver:

  Kristdemokraterna har genom åren argumenterat i frågan på två plan. Dels i valfrihetstermer, dels menat sig se till barnens bästa. Grunden för bägge linjerna har varit en negativism till offentlig barnomsorg.
  Det som irritwerar mig är att de fjuttar på och slåss för skitförslag istället för att ta rejäla grepp. Förläng föräldrafärsäkringen. Ta rejäla grepp kring männens delaktighet i att stanna hemma med barn. En rejäl ökning av männens uttag av föräldradagar, skulle åtminstone motverka att arbetsgivarens något negativa attityd mot unga kvinnor med frågor om de tänker skaffa barn.
  Förstår inte heller argumentet om kvinnofälla. I min vänstertradition gjorde vi en ära i att korrekt analysera ett skeende. Nu verkar det som om samma vänster tror att jämställdheten bara var en ideologisk fernissa och att kvinnor skulle upphöra med krav på studier och yrkesliv för att de lockas med 3000 kr/mån!

 5. […] Jag och många med mig var, om vi ska uttrycka det lite milt, något reserverade. Vi kan lämna kritiken om de futtiga 3000 kr/mån därhän och mer fundera över själva “reformen.” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: