Politiska ritualer!

Rent allmänt ska, i en parlamentarisk demokrati, majoriteten regera och minoriteten opponera. I det stora hela en mycket bra princip, men ibland kan fasthållande vid principer leda till nästan absurda rituella beteenden.

Läser i SvD idag att Vänsterpartiets representant i försvarsutskottet Torbjörn Björlund säger: ”Med de aviserade budgetneddragningarna får man ett försvar som får svårt att fungera. Det viktigaste är att vi bygger ett försvar så att soldaterna kan utföra sin uppgift.”

Inte trodde jag att skulle få uppleva att en vänsterpartist skulle kritisera en moderatledd regering för att spara för mycket i försvaret, att soldaterna inte klarar sin uppgift. Men är man opposition så är man!

9 Responses to Politiska ritualer!

 1. Peter Green skriver:

  Hej, ja detta borde sannerligen stämma till eftertanke kring kategorierna ”höger” och ”vänster” idag.

 2. LeoH skriver:

  När jag var politiskt aktiv, kunde jag ibland känna en enorm leda över hur förutsägbart det politiska spelet kunde vara. Ett exempel: Vi hade en borgerlig majoritet i fullmäktige I Västerås. De ville bygga ett nytt resecentrum. Nu uppstod det intressanta – det fanns tydligen en stor skillnad mellan en borgerlig och en vänsterarkitektur. Vid varje omröstning, var gränserna kristallklara och brösttonerna bullrade kraftfullt:-)

 3. Peter Green skriver:

  Jag har också dylika erfarenheter. Och vad sägs om en Moderat försvarsminister som är gammal vapenvägrare? Truth is stranger than fiction!

 4. LeoH skriver:

  Under de åren jag ledde cirklar i grundläggande marxism, brukade jag varna deltagarna för alltför mekaniska tolkningar av Marxismen. Jag sa att vi kan relativt säkert förutse stora gruppers agerande. Däremot kan vi aldrig med hjälp av någon vetenskap förutsäga hur en enskild människa kommer att handla.

 5. Johan Stenberg skriver:

  Hehe! Go Tolgfors!

 6. Dag Selander skriver:

  Leo: Det är verkligen gott att lyssna till en gammal politiker som har en hjärna och ett hjärta som inte kompromissats sönder och samman utan lever androm till varnagel och uppmuntran. Stå på dig! //Dag

 7. Vicke skriver:

  Det trodde inte jag heller!!
  Vicke

 8. Marcus skriver:

  Nåt jag verkligen inte hänger med i är försvarsdebatten, allt verkar upp och ner!

 9. LeoH skriver:

  Du är inte ensam Marcus!:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: