Är hoppet verkligen ute?

 ”Upproret i Burma är över. Militärdiktaturen vann och hoppet är ute för en ny generation burmeser.” Så drastiskt sammanfattar den svenska diplomaten Liselotte Agerlid läget enligt SvD.

Återigen får vi uppleva hur en fredlig folklig resning slås ned med militärt övervåld och det så kallade världssamfundet står handfallen och handlingsförlamad.

Jag ser med sorg och bedrövelse på vad som nu väntar alla dem som deltog i resningen. SvD:s medarbetare Bertil Lintner skriver: ”Rapporter finns om tusentals gripna, både munkar och civila. Med stor sannolikhet torteras de just nu till oigenkännlighet.” I två enkla meningar sammanfattar Lintner, den fasansfulla verklighet som väntar tusentals av dem som modigt deltog i demonstrationer med krav på demokrati. Hur många sådana korta meningar har vi läst sen andra världskriget? Det har blivit åtskilliga under min livstid!

Jag kan bara hoppas, att omvärlden inte återigen visar sin enorma förmåga att glömma och gå vidare. Alla diktaturers bästa allierade är ju glömskan. Det finns ju så många andra krisområden som omvärlden koncentrerar sig på och som diktaturer lik den i Burma hukar sig bakom. Låt det inte hända!

Jag för min del lovar att inte släppa taget om Tibet och Burma. De får bli min ålders Vietnam och Chile! 

Bojkotta Peking-OS!!

5 Responses to Är hoppet verkligen ute?

 1. Johan Stenberg skriver:

  Att bojkotta OS blir inte svårt för mig – det är ju så grymt tråkigt. 🙂
  Svårare blir att bojkotta de med OS associerade företagen. I love McDonalds! Möjligtvis kan jag bojkotta dem under själva OS-veckan, men inte längre. 😉

 2. LeoH skriver:

  Att Kina fick OS är ett bevis för hur världen glömmer. Är det inte snart 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg ägde rum. Känslorna var upprrörda! Varje statsman av betydelse var tvngna att påpeka brotten mot mänskliga rättigheter, men sen upptäckte världen vilka vinster man kunde göra i Kina. Och nu är det nästan pinsamt att påminna om massakern. Nu gäller det att göra vinster och tänk vad större dom blir tack vare OS.

 3. soberiana skriver:

  Ja visst är det märkligt hur världen glömmer. Det är inte bara diktaturer som glöms. Det är samma sak med miljön, det kommer då och då larmrapporter om ozonskikt och regnskogar och försurningar m m och det skrivs och pratas mycket under några dagar sedan är det glömt och vi fortsätter som förut. Sjukdomar är samma sak. Det var mycket runt HIV och AIDS under en period men nu är det ”glömt”, fortfarande dör folk i Afrika och världen i övrigt i AIDS. Det skrivs inte mycket. Mycket bara blundar vi för, när det gäller t ex droger bara VÄGRAR vi att förstå hur det fungerar.

  Är det välfärden som förlamar, i fattiga länder protesterar man och det gjorde man även i Sverige förr när människor hade det materiellt dåligt.

 4. Johan skriver:

  Jag tycker också att vi ska bojkotta Peking OS.

 5. Johan Stenberg skriver:

  @ Soberiana. Ja, det är pinsamt så lite pengar vi lägger på Malariabekämpning. Vi har en del malariaforskning på mitt universitet, men den finansieras inte av svenska vetenskapsrådet, utan av amerikanska statliga medel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: