Vilken tur, jag behöver inte vara diplomatisk!

Per Gahrton hävdar i en artikel i Sydsvenskan att ”Kina kan påverkas.” Men det kräver diplomatisk och taktisk finess:Den som vill påverka den kinesiska politiken måste behandla Peking-regimen enligt vissa regler. Kritiken bör inledas med beröm för de förbättringar som faktiskt skett. Det kan tyckas märkligt att en enpartiregim skall uppfostras som ett besvärligt barn, men erfarenheten visar att det fungerar” skriver Per Gahrton (mp). Han var ordförande i Europaparlamentets Kinadelegation 1997-2002.

Jag har stor respekt för Gahrtons  långvariga erfarenheter och skulle om jag vore diplomat eller förtroendevald politiker som planerade ett besök i Kina, verkligen ta till mig av råden och med stor sannolikhet också följa dem. 

Nu är jag varken det ena eller det andra och kan därför säga som det är. Kina har inte ens tagit de första staplande stegen, möjligen har de börjat krypa, mot demokrati och erkännande av mänskliga rättigheter.  Människor fängslas, torteras och avrättas i ett förfarande antal. Ingen rätt fri åsiktsbildning. Ingen organisationsfrihet t ex rätten till facklig organisering.

Vi upplever att Kina blivit friare, men det vi ser är en statstyrd roffarkapitalism, där det globala kapitalet gör glädjeskutt bakom fraser om ”dialog” Jag skulle inte bli förvånad om Carl Bildt utan generade krumbukter skulle välkomna en försäljning av Jas Gripen till Kina om de bara ville köpa. Ett motiv skulle säkert bli, att en sådan försäljning skulle underlätta ”dialogen”.

Fortfarande pågår övergreppen mot Tibet, utan att det så kallade världssamfundet ens vill vidröra frågan. Kina tvingade FN till ett förnedrande – ”vi beklagar djupt” – krossandet av demokratirörelsen i Burma. Jag anser, möjligen lite naivt, att skall det kunna bli dialog, då måste jag åtminstone med någorlunda kraft hävda en åsikt. Jag kan fortfarande inte förstå hur IOK och dess ekonomiska uppbackare ens kom på tanken och än värre, beslutade om olympiska spel  i Peking.

Eftersom jag inte är diplomat säger jag det väl en gång till – Bojkotta Peking-OS!

2 Responses to Vilken tur, jag behöver inte vara diplomatisk!

  1. liberum-weto skriver:

    Sverige kan aldrig sälja JAS till länder som USA inte tillåter. Det är villkor för viss elektronik.
    Jag har besökt Kina från 1995 varje år, och ser ett mer och mer öppet samhälle. När jag gratulerade ett antal Kinesiska vänner till att de fått OS fick jag till svar att de var enormt stolta. En bojkott skulle uppfattas som ett svek och skymf från befolkningen som verkligen anstränger sig. Effekten skulle bara bli att befolkningen slöt upp bakom regimen.

  2. LeoH skriver:

    Jag har inte och kommer inte att anklaga folket, De vill nog ha demokrati, men nu gav inte IOK spelen till folket. Det var regimen som fick spelen.
    Påpekandet om Jas-plan till Kina var mer en ironisk känga åt den fullständigt skupellösa önskan att sälja vapen till stort sett vem som helst. Om Kina skulle vilja köpa, då skulle Sverige sälja. Det är min övertygelse. Att eventuella restriktioner bestäms i USA är en annan sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: