Är vi män verkligen så korkade?

Läser i Sydsvenskan om en kristen manlig gräsrotsrörelse i Danmark. Det är alltid glädjande att människor kommer till tro, men jag blir ändå brydd över inställningen, till manligt och kvinnligt, som dessa män torgför. Låt mig exemplifiera med några citat:

Kvinnor pratar och pratar, vi män ser till att få saker gjorda. Därför är det vi som ska leda väckelsen när Gud intar det här landet! förkunnar Frank Rechter och spänner ögonen i sina åhörare.

Kyrkan är alldeles för feminin. Det pratas för mycket och handlas för lite, tycker Poul Dalgaard.

En man som kommer till kyrkan tror kanske att han har kommit till Gud, men han kommer till en syförening full med kvinnor som pratar och pratar, säger Frank Rechter.

Den mannen bör slå näven i bordet och säga: kom låt oss bygga en barnkrubba i stället för att prata. Om kyrkan blir en plats för handling kommer männen dit, säger predikanten.

Jag känner inte till hur läget är i Danmark, men skulle en mansgrupp komma till vår församling och säga till de aktiva kvinnorna ”kom låt oss bygga en barnkrubba istället för att prata” skulle de bli utskrattade eller, vilket är troligast, kvinnorna skulle le lite överseende och fortsätta att prata om sitt och samtidigt göra det som männen så pockande slår näven i bordet för.

Jag förstår inte varför vi män så ofta talar i förklenande ordalag om kvinnors prat, som om pratet skulle innebära en motsättning till handling. Alla som på något sätt är aktiva inom Kyrkan vet att det inte finns någon sådan motsättning.

Låt mig ta några exempel från vår lilla församling Bjuråker-Norrbo. Vår kyrkliga syförening har ”pratat” fram följande resultat(uppgiften hämtad ur syföreningens årsmötesprotokoll):

Svenska Kyrkans Mission                          3 000:-

Svenska Kyrkan i Utlandet                         2 000:-

Mariadöttrarna i Vallby                              1 000:-

Lutherhjälpen                                             2 000:-

Individuell Människohjälp                           2 000:-

RIA Hudiksvall                                          1 000:-

Rädda Barnen                                            1 000:-

Kvinnojouren                                             1 500:-

Sjukhuskyrkan                                           1 500:-

                                            Totalt            15 000:-        

 

 

 

 

Visst, det pratas också, jag och Lena, vår komminister tog initiativet till en studiecirkel om Martin Luther. Till cirkeln anmälde sig drygt 20 kvinnor och en man. Där sitter vi, 20 kvinnor och två män och diskuterar Luther. Det känns ensamt ibland det måste jag erkänna och jag skulle bli jätteglad om fler män ville ansluta sig till ett aktivt kristet liv, men lämna för allt i världen alla gottköpsfilosofier, om den passiva pratande kvinnan och den manligt aktiva göraren hemma, för den beskriver inte en kyrklig verklighet.

 

 

 

5 Responses to Är vi män verkligen så korkade?

 1. Monica skriver:

  Härligt skrivet, Leo!
  Tänk så mycket kvinnor kan ”prata fram”.

 2. LeoH skriver:

  Ja du, Monica, när jag överför det kvinnorna i Bjuråker-Norrbo uträttar och överför det till hela kristenheten, då hissnar tanken!

 3. Enkla Z skriver:

  Ja, du har rätt, Leo!

  Att bara slänga ur sig det abstrakta argumentet att ”kvinnor bara pratar och pratar” samt att ”kyrkan är för feminin” utan att ta upp exempel elller stistik är precis lika befängt som när man på en aktuell tv-dokumentär säger ”män är korkade” utan exemplifiering av samtal/händelse/vittnesbörd, etc

  Jag vill helst inte bemöta sådana abstrakta, vaga påståenden.

  Tack för att du gör det, med lite ”hard facts”
  🙂

 4. LeoH skriver:

  Tack Z för det vänliga berömmet, det slickar jag i mig manligt och värdigt:-)

 5. […] Det är inte underligt, att jag ibland ställer mig frågan, om jag verkligen är man. Bilden av mannen blir ofta så förenklad, att den blir en karrikatyr hämtad ur serien om älgen Hälge. För snart ett år sedan läste jag en artikel i Sydsvenskan om en manlig gräsrotsrörelse i Danmark, som ansåg sig ha upptäckt en stor sanning. Kvinnor pratar och män gör! Den artikeln fick mig att skriva inlägget: Är män verkligen så korkade? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: