Vilket parti har den vackraste partiledaren?

Det verkar finnas en dröm hos partistrateger att slippa gå till val på viktiga framtidsfrågor. Med olika, mer eller mindre välformulerade, argument försöker de övertyga varandra och väljarna värdet av att beslut står sig oavsett valresultat. För en tid sedan var det Mona Sahlin som var jätteglad över att hon fått mandat att förhandla fram en blocköverskridande överenskommelse om betyg i skolan, som skulle stå sig efter valet 2010. Idag läser jag på DN Debatt att Rolf Alsing uppmanar Mona Sahlin att ta initiativet till en blocköverskridande överenskommelse med syfte att trygga kärnkraften.

”En fempartiuppgörelse 2008 om kärnkraften skulle etablera ett tungt politiskt faktum som bara kvalificerade höjdflygare skulle försöka riva upp efter valet 2010. Vad skulle vara alternativet? Fråga inte mig. Jag tror inte att det finns något.”

Jag förstår inte, eller jag gör det nog, politikers våta dröm att omöjliggöra för medborgarna att påverka politikens inriktning. Men inte bara medborgarnas, utan också medlemmarnas påverkansmöjlighet. Varje försök att ändra inriktning kommer att mötas av: ”Vi har en överenskommelse. Den kan vi inte bryta.” Jag kan höra hur medlemsvärvare kommer att argumentera i framtiden: ”Gå med i partiet! Då kan ni påverka, men inte när det gäller pensioner, skolan och kärnkraften.” För att dra till med några exempel.

Den här utvecklingen underlättar också för partiernas konsultföretag i valtider.  Nu behöver de inte ägna tankemöda åt politiska frågor, utan kan gå direkt på väsentligheter. Vem ser mest energisk ut? Vem har den tryggaste utstrålningen? Vem låter mest trovärdig? Vem har den vackraste hunden? Vem gör sig bäst i flamsprogram i TV?

Valrörelserna kan ju ta efter Idol 2007. Politiker 2010 – ett underhållande utslagningsprogram för att utveckla demokratin. Det låter väl bra?

3 Responses to Vilket parti har den vackraste partiledaren?

 1. Johan Stenberg skriver:

  Får krypa till korset och erkänna att enskilda partiledares karaktär har stor betydelse för mig som röstande medborgare. Vem skulle jag lita på i ministerställning? – det är så jag tänker.

  Och det är kanske bl.a. därför som jag har lämnat det enda parti jag någonsin tillhört – medlemmarna är ju ändå bara luft. Förstår dock att detta inte gillas om man röstar rött där alla ska med. 🙂

  Nåväl, till den viktigaste frågan: vilken partiledare är vackrast? Här tyckerjag faktiskt att kd i sann frikyrkotradition har lyft fram de vackraste medlemmarna till ledande positioner. Alf Svensson, Ella Bohlin och Göran Hägglund är i mina ögon bildsköna.

  Värt att betänka kanske att fula politiker aldrig blir partiledare. Inte heller handikappade. Och när såg man sist en flintskallig president i USA?

 2. Enkla Z skriver:

  Haha!
  I USA är det visst omöjligt att bli president om man har flint. De brukar skoja om att man ska ha ”presidentrufs”

  Få se om Giuliani kan bryta trenden.

 3. […] Tips på tidigare inlägg: Jag är inte direkt förvånad och Vilket parti har den vackraste partiledaren? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: