Varför inte en permanent samlingsregering?

Jag har vid några tillfällen haft några, något förvånade funderingar, kring kraven på blocköverskridande överenskommelser. Av någon, för mig outgrundlig anledning, önskar allt fler organisationsföreträdare, att valen inte skall ha någon betydelse. Utvecklingen inom alla viktiga samhällsfunktioner skall tydligen låsas efter förhandlingar i slutna rum.

Idag är det företrädare för HSB, Riksbyggen, PRO och SPF som i en artikel i SvD kräver en blocköverskridande överenskommelse om boskatterna, efter en mycket bra och väl underbyggd kritik av alliansregeringens hantering av fastighetsskatten. Den korrekta analysen leder till det himlastormande kravet:

”Om politikerna menar det man säger borde man göra upp över blockgränserna om boskatterna. Planerare, byggherrar och ­enskilda hushåll behöver få veta vad deras beslut får för kon­sekvenser.”

Jag får en känsla av att artikelförfattarna ser långsiktigheten som viktigare än innehållet. Jag säger det igen. Är det inte demokratins livsluft, att vi medborgare skall välja mellan olika alternativ för samhällsutvecklingen? När det gäller fastighetsskatten har regeringen baxat ett uruselt förslag till ett beslut riksdagen. Om jag förstått saken rätt, har oppositionen förklarat att de tänker riva upp beslutet, om de får majoritet vid nästa val. Är inte det bättre än en dålig kompromiss, som vi medborgare inte kan påverka i valet 2010?

Det bästa kanske vore om alla partier beslutar sig för en permanent samlingsregering. Det skulle väl, om något, skapa trygghet vid valen. Hur vi medborgare än röstar, behöver vi inte känna någon otrygghet på valdagen.

Allt kommer att förbli vid det gamla!

Tips på tidigare inlägg: Jag är inte direkt förvånad och Vilket parti har den vackraste partiledaren?

2 Responses to Varför inte en permanent samlingsregering?

  1. Enkla Z skriver:

    Go’ Jul!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: