Snart ett nytt år, men inga nya tankar!

Känner ni som jag en skön kittling efter ryggraden av förväntan inför 2008? Tänk vilken härlig ideologisk kamp vi kommer att få uppleva, när Mona Sahlin och Jan Björklund skall upp till bevis om vem som bäst bekämpar flumskolan.

Betyg från första klass eller sjätte, där går tydligen den stora  skiljelinjen i svensk pedagogisk debatt. I dagarna testar Mona Sahlin kompromissviljan hos Jan Björklund, som svarar ståndaktigt att han inte är beredd att kompromissa.

Än har de framtida kombattanterna inte klarat av att ge en trovärdig förklaring till på vilket sätt betyg skulle befrämja kunskapsutvecklingen i skolan? Än mindre har de lyckats förklara vad de menar med begreppet flumskola. Det vi medborgare får nöja oss med, är att botemedlet tydligen är betyg från och med någon årsklass.

Det både Mona Sahlin och Jan Björklund lyckats med är att i grunden baktala den svenska skolan, dagens elever och verksamma lärare. Vilka konsulter har lyckats övertyga våra skolpolitiker, att problemen i vissa skolor i socialt utsatta områden skulle lösas med betyg?

Finns det verkligen inga andra, mer trovärdiga lösningar? Mindre skolor? Färre elever i varje klass? Fler vuxna i skolan? Undervisning på modersmålet? För att ta några exempel ur högen.

Men jag förstår att jag talar för döva öron. Nu är det inte resultat som räknas, utan enbart skenet av kraft och målmedvetenhet.

3 Responses to Snart ett nytt år, men inga nya tankar!

 1. Eva-Maria skriver:

  Javisst är det bara ”skenet av kraft och målmedvetenhet ” som räknas. Har ju jobbat en del år i skolvärlden så jag vet vad som premieras. Om man är alltför inriktad på kvalitet och långsiktighet så bör man söka sig till andra typer av jobb innan man blir fastbränd.

  Kommer genast när jag läser det här att tänka på en mycket bra bok jag sträckläste alldeles nyligen som du nog skulle uppskatta. Den heter Tomhetens triumf och är skriven av Mats Alvesson. En typisk ”samhällsmytkrossarbok” skriven med både allvar och humor. Handlar om det sk kunskapssamhället, grandiositet, nollsummespel och illusionsnummer i politik, utbildning och yrkespositioner. Du som är politiskt intresserad gillar nog den!

 2. LeoH skriver:

  Vad är det man säger? Vis man lyder råd. var inne på Adlibris och läste lite i boken. Den lär nog bli min första bok 2008. Tack för tipset!

 3. drkarin skriver:

  Hejsan! Personligen tyckte jag betyg var kasst när jag gick i skolan. Nu som förälder i Japan där barnen får betyg från första årskurs, första terminen är jag mera avvaktande.
  I japan får de dessutom massor av olika betyg i massa olika ämnen, tex uppförande, hur hjälpsamma de är etc. Det är en lång lista med betyg i olika ämnen. Positivt är att betygsskalan inte är så stor, bara 1-3 eller nåt sånt.
  Visserligen är betyg inte bra på längre sikt eftersom de ger förutbestämda meningar om barnens prestation, men det kan finnas positiva aspekter också: när föräldrarna ser att barnen gör dåligt ifrån sig kanske de sätter in lite mer energi på att hjälpa dem i skolan snarare än att köpa fler tv-spel som de kan sysselsätta sig själva med.
  I ett perfekt samhälle är det perfekt kommunikation mellan lärare-föräldrar om eleverna, men hur många tror att detta sker i verkligheten?
  Min syrras son var ett proffs på att skolka och strunta i läxorna. Trots detta dröjde det mer än ett halvår innan någon från skolan råkade nämna att pojken inte gör sina läxor. Då var det för sent att göra ikapp allt.
  Med betyg hade det inte gått att undvika att se hur det gick för pojken i skolan och det hade därför varit mycket bättre för HONOM. Han utnyttjade miskommunikationen mellan lärare och föräldrar och sa att nej, han hade ingen läxa, osv.
  Det är inte bara nackdelar med betyg i tidig ålder tror jag. Det är hur man använder dom som kan orsaka nackdelar.
  Ha ett gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: