Vi stackars förtryckta män!

Läser, lätt upphetsad, den dramatiska rubriken till en Brännpunktsartikel i SvD. ”Män kuvas av statlig feminism.” Fortsättningen är inte mindre dramatiskt, SvD sammanfattar artikelns innehåll:

”Hellre humanism. Det finns ett utbrett men nedtystat mansförtryck i Sverige. Män befinner sig i underläge gentemot kvinnor på många områden. Den statligt finansierade feminismen ­låtsas kämpa för jämställdhet men vill bara skaffa förmåner för den egna gruppen, hävdar ­författaren Pär Ström och tycker att feminism ska ersättas med humanism.”

Varje gång jag läser om det dolda feministiska förtrycket av männen i Sverige minns jag, med lätt löje, ett möte i Metalls verkstadsklubb på Asea i mitten av 80-talet. Vid den tiden var jag klubbens jämställdhetsansvarig och hade den stora glädjen att kunna rapportera ett mycket lyckat jämställdhetsprojekt. På kort varsel, och med ekonomiskt stöd från arbetsmarknadsdepartementet, Västmanlands läns vuxenutbildningsnämnd och Asea, lyckades klubbens jämställdhetskommitté rekrytera 21 invandrarkvinnor till en 10 veckors folkhögskolekurs. Efter de tio veckorna kunde jag stolt rapportera, att nästan hälften av kvinnorna anmält sig till folkhögskolans längre kurser eller andra studier. Jag föreslog att klubben skulle permanenta projektet och anordna minst tre liknande kurser till och nu inte enbart riktad till invandrarkvinnor. Döm om min förvåning när en av Metallklubbens verkliga tungviktare begärde ordet och med gnällig röst frågade mig – ”Hur blir det med männen? Ska det inte satsas något på dem också?” Jag får så här i efterhand erkänna att jag blev helt ställd inför anklagelsen att jag och jämställdhetskommittén önskade utsätta männen för en sådan orättvisa! Att männen redan upptog ca 85 % av alla de resurser klubben satsade på studier var inget gångbart argument i det läget. Mitt förslag togs aldrig upp till beslut och det blev inga ytterligare försök att öka kvinnornas deltagande i studieverksamheten under den tid jag var kvar på ASEA.

Det är lätt att något dra på smilbandet, när Per Ström försöker frammana bilden av, att vi män lider under ett statsfeministiskt förtryck, men leendet fastnar i halsen, när artikelförfattaren hävdar att: ”De flesta våldsbrott drabbar män, men hela samhällsdebatten kretsar kring våld mot kvinnor.”  Påståendet är sakligt sett felaktig. Unga mäns våld mot andra unga män har åtminstone i de massmedier jag följer, inte förbigåtts med tystnad. T ex kan vi efter varje större fotbollsderby läsa om de stora gängslagsmålen mellan olika supporterklubbar. Onekligen är det så, att det nästan bara är män som drabbas. Jämförelsen blir ändå falsk, eftersom den jämför två helt skilda företeelser. För oavsett om unga män drabbas av både oprovocerat eller provocerat våld, i högre utsträckning än kvinnor, är våldet slumpartad. Våldet mot kvinnor är målinriktad. Män slår, våldtar och misshandlar kvinnor för att de är kvinnor. Det våldet ökar också av vad jag förstår. Åtminstone läste jag en artikel i Dagen i ämnet, som med statistik kunde visa att det förhöll sig så.

Låt mig ta ett exempel: Om några dagar blir jag 64 år. Sannolikheten att jag ska utsättas för våld är inte obefintlig, men sannolikheten är ändå mycket låg. Jag befinner mig inte i sådana miljöer där jag behöver riskera att bli misshandlad. För kvinnor finns inga sådana säkra zoner. De kan bli våldtagna trots att de undviker krogköer eller andra våldsutsatta miljöer. De kan utsättas för våld i miljöer, som borde vara säkra, det egna hemmet. Exemplen kan bli hur många som helst och min uppfattning är att samhället inte tillräckligt uppmärksammar våldet mot kvinnor.

När Per Ström vill ersätta feminismen med humanism påminns jag om en annan debatt. Under Grupp 8:as storhetstid var det många män inom vänstern, även jag skam till sägandes, som lite gnälligt undrade – klasskampen då? Är den ändå inte överordnad kvinnokampen? Till allas vår lycka lyssnade inte kvinnorna på hur illa vi män mådde, utan de fortsatte oförtrutet att verka för jämställdhet. Och kan man tänka sig – det har också gagnat oss män!

14 Responses to Vi stackars förtryckta män!

 1. C skriver:

  Pär Ström är kritiks mot att mäns problem förminskas eller viftas bort. Detta exemplifierar han genom att lyfta fram skillnader mellan män och kvinnor där männen drar det kortare strået.

  Detta väljer du att kritisera genom att förminska och vifta bort de problem han lyfter fram. (”Jämförelsen är falsk…” skriver du)

  Du fortsätter att göra precis vad hans kritik riktar sig emot.

  Därmed ger du ytterligare ett exempel på att hans kritik är berättigad. Tack så mycket!

 2. LeoH skriver:

  Måste i all vänlighet säga, att jag är något förvånad. Om jag anser att Per Ström i det stora hela har fel, då hävdar du att det visar att han har rätt. Gäller det motsatta också, att alla som anser att Per Ström har rätt, visar att han har fel?

 3. C skriver:

  Visst du tycker att han har fel på det stora hela. Men för att visa detta lyfter du fram hans egna exempel som du sedan avfärdar. Eller gjorde du inte det. Missförstog jag? Du skrev ju att det inte gick att jämföra? Vad är det om inte att avfärda?

  Då gör du precis vad han kritiserar. Förminskar och viftar bort männens problem.

  Om feminister påstår att män förminskar och viftar bort kvinnors problem och exemplifierar detta, och en man sedan kommer och viftar bort deras exempel… JA då gör han vad de precis kritiserade. Så JA det omvända gäller när det händer.

 4. C skriver:

  ok, nu missförtog jag vad du menade med ”det omvända”. jag trodde du menade något annat. det framgår kanske vad jag trodde du menade.

 5. LeoH skriver:

  Jag avfärdade inte Per Ströms synpunkter så där rakt av. Om du läser hela det stycket, så är det påståendet: ”…men hela samhällsdebatten kretsar kring våld mot kvinnor.”, som jag anser vara sakligt sett felaktig. Jag försöker också motivera min ståndpunkt. Att unga män drabbas av våld är väl kännt och inte alls något som inte skulle existera i samhällsdebatten. Att ställa ett samhällsproblem mot ett annat brukar oftas bli kontraproduktivt. Allra helst som problemens orsaker är, om inte fullständigt väsensskilda, ända av skild karaktär. Om staten inte kan lösa mäns våld mot män, så är det inte någon förment statsfeminisms fel.

 6. C skriver:

  ok , nu ska vi bena ut det här.

  Pär tar upp ett exempel på mansproblem, detta bemöter du med att påstå att det är sett på ett felaktigt sätt. Och du motiverar varför. Men i grund och botten avfärdar du väl Pärs problembeskrivning? Men du motiverar varför du avfärdar den.
  Så även om du motiverar eller inte så gör du ju precis vad Pärs kritik riktar sig emot – avfärdandet av de beskrivningar av hans och andras uppfattningar om mäns problem och orättvisa.

  Det går lixom inte båda äta kakan och ha den kvar. Belyser hans exempel relevanta mansproblem och mansorättvisa, eller är hans exempel orelevanta i rättvisedebatten? För jämnstäldhet handlar väl om rättvisa mellan könen?

 7. LeoH skriver:

  Om du läser Per Ströms artikel en gång till och tänker efter en vända till. Är syftet att peka ut mäns problem eller att angripa en påstådd statlig feminism? Det är ett samhälleligt problem att unga män slår, misshandlar och mördar andra unga män. Vore det inte bättre om Per Ström pekade på orsaker till våldet och åtminstone antyda lösningar? Nej istället anklagar han feminismen för att mörka problemet. Det är, det vidhåller jag, sakligt sett felaktigt. Dels mörkar inte feminismen frågan, dels är inte våldet bland män osynligt. Det visar mängder av förslag till åtgärder genom åren.

 8. Kerstin skriver:

  Dessutom är det i stort sett män som ligger bakom våldet, både mot kvinnorna och mot andra män, och hur detta faktum skulle kunna vara feminismens fel är med förlov sagt obegripligt. Menar Ström, och C, att mäns våld skulle minska om kvinnorna inte kämpade emot det???

 9. enkla z skriver:

  off topic,
  men
  Fint att det snöar på din blogg (cool effekt)

 10. LeoH skriver:

  Nu har jag det och också lämnat en kommentar hos dig.

 11. […] inklusive våra valda församlingar. Så tolkade åtminstone jag innehållet i artikeln, när jag svarade på […]

 12. […] den inställningen med sitt inlägg: Män kuvas av statlig feminism. Jag försökte mig på ett svar, men inte vet jag om det förde frågan […]

 13. GoA skriver:

  Pär Ström har tyvärr helt rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: