Kommunalt finansierade privatskolor?

Råkade titta in hos Dagen och blev påmind om gårdagens nyhet, att vissa friskolor vädjar om bidrag till verksamheten från föräldrarna. Trots att alla skolor, vad jag kunde förstå, hävdade att bidragen var frivilliga, upplevde jag det något förvånande att bidragen från föräldrarna var så lika. Uppenbart hade det utvecklats en oskriven lag om bidragens storlek. Det rörde sig inte heller om några småsummor – tusentals kronor/termin och elev.

Jag är inte någon motståndare till fristående alternativ i den kommunala verksamheten. Jag har själv varit med och grundat ett omsorgskooperativ i Västerås och också som ordförande lett verksamheten. Vi ansvarade på kommunens uppdrag för en förskola, fritids, fritidsgård och en hemtjänstkrets. När vi fick frågan om vi representerade någon form av privatisering brukade jag svara, nej.  Jag förklarade att: ”Vi är en fristående del av den kommunala verksamheten.” Samma definition gäller friskolor. De är inga privatskolor, utan fristående delar av den kommunala verksamheten. Om vårt kooperativ skulle ha behövt mer pengar utöver det vi erhöll från kommunen, skulle jag uppmanat styrelsen att söka mer pengar hos kooperativets ägare och inte hos föräldrarna eller gamlingarna.

För vi behöver ju bara tänka oss vilket ramaskri det skulle bli om föräldrar med barn i landets kommunala skolor skulle få ett brev med vädjanden om frivilliga bidrag till verksamheten. Krav skulle resas, med rätta, att ansvariga politiker borde avgå med omedelbar verkan. Är det då orimligt att samma krav gäller friskolor? De är inte privatskolor, utan delar av den kommunala verksamheten.

Jag upplever det inte orimligt om socialdemokrater och andra vill förbjuda vädjanden om ”frivilliga” bidrag. När skolor skapat en kultur av bidrag till verksamheten i storleksordningen 3 500 kr eller mer, då blir den ”frivilligheten” exkluderande. Som delar av den kommunala verksamheten, får inte friskolor utestänga elever. Skolorna kan hävda att bidragen är frivilliga, men hur stor är sannolikheten att den som inte har råd med bidrag i den storleksordningen, sätter sina barn i en sådan skola?

Bidragen är förtäckta terminsavgifter och då upphör skolan att vara en friskola och blir definitionsmässigt en privatskola och borde inte erhålla kommunal finansiering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: