Folkpartistiska ministrar är egentligen riktigt lustiga!

För en tid sedan kunde vi läsa i tidningarna hur en stolt Jan Björklund informerade allmänheten, att nu hade regeringen beslutat att enbart evolutionsteorin fick undervisas i våra skolor. Jag och många med mig undrade förvånat om det undervisats något annat i våra skolor. Det visade sig att så inte var fallet, utan regeringen ville visa musklerna och tala om var skåpet skulle stå, utifall att någon inte visste det redan. Förövrigt brådskade inte beslutet, den skulle ingå som en del i en utredning, som inte skulle bli färdig på några år.

Nu har integrationsminister Nyamko Sabuni tagit efter sin partiledare och gjort, enligt Dagen, ett kraftfullt uttalande vid Folk och försvars rikskonferens, mot bokstavstroende. Vad den frågan hade på en försvarskonferens att göra, är för mig en gåta, men någon tanke fanns det väl.

”När människor hänvisar till religionsfriheten som om det skulle ge dem rätten att bete sig hur som helst mot andra människor, bara för att man kan hänvisa till några rader i Bibeln eller Koranen,….”

Vad är det Sabuni säger? Jo, att det idag tydligen är möjligt att bete sig ”hur som helst.” Det räcker med att hänvisa till religionsfriheten. Är Sabuni verkligen minister? Enligt mina, något ofullkomliga kunskaper i svensk lagstiftning, är det inte möjligt att försvara t ex kriminella beteenden med hänvisning till religionsfriheten. Att lagstiftaren inte alltid använder sitt våldsmonopol polis, domstolar och fängelser till att beivra brott, är inte de bokstavstroendes fel, utan ett tillkortakommande för statsmakten. 

Frågan är tydligen inte heller alltför brådskande, integrationsministern föreslår den kraftfulla åtgärden: ”Nyamko Sabuni planerar att dra igång en tre år lång dialog och ”vår värdegrund”. År 2010 ska arbetet sammanställas och utmynna i rekommendationer.” Under tiden får tydligen bokstavstroende bete sig ”hur som helst” mot sina medmänniskor. Det ska också bli intressant att se vilka som inbjuds till dialogen. Då får vi också svar på frågan: Vilka organisationer regeringen anser vara bokstavstroende, som kräver att få bete sig ”hur som helst” mot sina medmänniskor. För det är väl dem som Sabuni tänker sig ha dialog med. Det vore ju en ren förolämpning mot t ex SvK om de blev inbjudna. 

Får jag i all enkelhet föreslå att regeringen beslutar om att skapa en ny myndighet, vid sidan om den Historiska sanningsmyndigheten. Myndigheten kunde ju heta, Statliga myndigheten för tolkning av religiösa urkunder. Myndigheten kunde ha en tvåfaldig uppgift dels att tolka vad som är felaktigt bokstavstroende i olika religioner, dels kunde de vara rådgivande om någon vill försäkra sig om att deras åsikter inte är boksatvstroende. Jag skulle direkt vända mig till myndigheten och fråga, med hänvisning till mängder av bibelcitat, om Befrielseteologi räknas som en farlig bokstavstroende teologi?

Jag ska sluta med ironierna och föreslår att Sabuni stiftar de lagar som krävs för att människor inte skall bete sig ”hur som helst” och än bättre vore om regeringen såg till att den lagstiftning vi redan har, också efterlevs. Det skulle gagna utsatta människor mer än alla välvilliga dialoger. Du sitter ju regeringen Sabuni, utnyttja den ställningen!

5 Responses to Folkpartistiska ministrar är egentligen riktigt lustiga!

 1. enkla z skriver:

  ”Statliga myndigheten för tolkning av religiösa urkunder”

  haha
  jag skrattade så jag fick magkramp.
  Don’t give them any ideas, bara; hoppas inte riksdag och regering ser ditt ”föslag”

 2. Helena skriver:

  Hmm,
  “Statliga myndigheten för tolkning av religiösa urkunder”

  Var inte det lite väl likt när staten inte var skild från Svenska kyrkan…
  “Statliga myndigheten för tolkning av Kristendomens urkund”

  vilket kan förklara varför svenska kyrkan hamnat där den är idag…

 3. maria skriver:

  *hihihihi* mm, det är skönt med ministrar som vet vad de pratar om, inte sant?

 4. drkarin skriver:

  Det finns väl uppenbarligen vissa brister i att tillsätta ministrar utifrån att de är fullblodade politiker snarare än nåt annat. En del verkar sakna både allmänbildning och inblick i Sverige. Men vänta, det är kanske DÄRFÖR de är ministrar?
  De vill bara framföra en vision om hur de tycker att det skulle vara men har kanske glömt att kolla efter först. Tanken är bra, timingen är några år för sent 🙂

  Å andra sidan om man skulle haft en minister som kunde allt så hade ju inga kunniga behövts att anställas av regeringen och myndigheterna, typ. Och det hade ju betytt att färre kunniga människor fått jobb och färre jobb är ju aldrig bra…
  Hej så länge och tack för kommentar hos mig! Alltid roligt att höra av dig!

 5. Carin Önnestem skriver:

  Hej ! Tycker att du har helt rätt.. Politiker skall inte tolka urgamla religöisa urkunder. Vilken man är tillräckligt modig för att slänga den första Moseboken på soptippen ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: