Vad är ett kristet alternativ?

Jag skrev igår ett, något skämtsamt, inlägg kring frågan om jag vill bo på ett kristet äldreboende på gammeldar. Jag inser nu, att jag nog borde ha avstått skämtsamheter och behandlat frågan lite mer seriöst. Jag fick nämligen en kommentar till mitt inlägg från Lars B Stenström som beskriver ett äldreboende i Örebro med Svk i Örebro som huvudman.

Stenström skriver bl. a: Men där får man naturligtvis leva med det finns en diakon som ordnar andakter i andaktsrummet och att en präst kommer på besök ibland och har någon samling. Hyresgästerna bor i sina egna lägenheter och behöver inte delta i något de inte själva vill.

Jag är inte helt övertygad om att den beskrivningen verkligen täcker begreppet ”kristet äldreboende.” Jag, och fler med mig, har nog de senaste åren haft anledning att fundera över vad som är kristna alternativ inom den kommunala verksamheten. Räcker det med en kristen kyrka som huvudman för att skola, förskola eller äldreboende skall anses kristet? I början på 90-talet, när jag representerade oppositionen inom äldre- och handikappnämnden i Västerås, genomdrev den dåvarande majoriteten att lägga ett äldreboende till upphandling med bl. a det uttalade kravet att boendet skulle ha en kristen profil. Jag deltog i diskussionen och yrkade avslag. Nåväl, resultatet blev att den kommunala utförarorganisationen skrev ett samarbetsavtal med Baptistförsamlingen, vilket innebar att den skulle ha en närvaro på äldreboendet. Ganska likt det som Stenström beskriver. Innebar det att Västerås stad drev ett kristet äldreboende? Jag ansåg då och anser idag, att äldreboendet i Västerås fortfarande var ett sekulärt äldreboende och inte kristet. Det samma gäller det beskrivna äldreboendet i Örebro.  

Jag anser, på goda grunder, att det inte räcker med att kristna församlingar driver kommunala verksamheter för att de ska kunna kallas kristna. Det vore en alltför grund och framförallt felaktig förklaring. De flesta ”kristna alternativ” inom skola, barnomsorg och äldreomsorg är sekulära verksamheter med en marginell kristen närvaro. Det räcker med att lyssna till programförklaringarna för nästan alla kristna alternativ, för att inse att jag inte är ute i ogjort väder.

Jag upplevde också att Dagens artikel, ”Samfunden vågar inte längre satsa på omsorg,”  beskrev något mer än enbart ägarfrågor. Tidningen skriver: ”Vi får inte tappa tron på att vi har det bästa som finns att erbjuda: ett befriande evangelium till ande, kropp och själ. Men det sociala engagemanget är inte enbart av värde för alla som ännu inte upptäckt Jesus – det fungerar ofta som en otrolig vitamininjektion i de församlingar som satsar. Det ingår helt enkelt i vårt uppdrag som kristna att bry oss om de som är svaga.”

Det är något mer, än att de boende får ”får leva med” närvaron av en diakon eller präst på äldreboendet. Vi kallar inte våra sjukhus för kristna bara för att det finns andaktsrum, sjukhuspräster och Gudstjänster. Vilket jag verkligen uppskattar, när jag, av olika anledningar, varit tvungen att vistas på sjukhus.

Andra bloggar om: , , ,

2 Responses to Vad är ett kristet alternativ?

  1. Pappas flicka skriver:

    Kanske är det ett okristligt äldreboende du vill undvika…;-)

  2. LeoH skriver:

    Jag tror du förstått vad jag menar:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: