Också en sann verklighetsbeskrivning!

När vi dagligen översköljs av information om och analyser av nationella och internationella händelser, kan det ibland vara svårt att avgöra vad som i grunden är en sanning med ett stort S.

Därför kan det vara bra, att puffa för en nyhet, som med all säkerhet är bortglömd om några dagar, för den verkar tala mot en uppenbar sanning som många av oss tagit till sig. Jag läser i Kyrkans Tidnings (KT) nätupplaga följande nyhet som borde slås upp på tidningarnas förstasidor och toppa alla TV-nyheter de närmsta dagarna: ”93 procent av världens muslimer fördömer terrorism och andra radikala metoder. Det visar en färsk Gallupundersökning som presenteras i en bok som kommer ut i USA i mars.”

Det ska verkligen bli intressant att följa hur medierna värderar den här nyheten. Ni vet beskrivningen av vad som är en nyhet. ”En hund biter en man” – ingen nyhet. En man biter en hund – se där en nyhet! 

I vilken kategori hamnar nyheten, att 93 % av världens muslimer inte stödjer terrorism?

Andra bloggar om: , , ,

6 Responses to Också en sann verklighetsbeskrivning!

 1. Johan Stenberg skriver:

  Ok, jag skall göra om det till en riktig nyhet. 7% av världens muslimer stöder alltså terrorism. Om vi har 1,5 miljarder muslimer så betyder det alltså att vi har 105 miljoner misstänkta självmordsbombare på planeten. Skicka det till Expressen så skall du se att det blir en nyhet. 🙂

  Fram med klusterbomberna!
  (ok, förlåt – sådant skämtar man inte om)

 2. Anders skriver:

  Att 7% av världens muslimer stödjer terrorism är väl ganska anmärkningsvärt. De flesta muslimer är sekulära, i de länder med flest muslimer så är de flesta sekulära. Det ger ett högre stöd för terrorism bland de praktiserande.

  Sedan är definitionen på terrorism så olika så för att undersökningen ska vara relevant så bör ordet först definieras i frågan

 3. Pappas flicka skriver:

  Nä, inte säljer man några lösnummer på den verklighetsbeskrivningen.

  MEN, om vi lämnar det som du var ute efter att diskutera och går in på Anders och Johan ovan så finns det självklart flera frågor att fundera över kring en sådan studie (vilka förhoppningsvis blir besvarade om man läser boken som kommer i mars…)

  Vilka har man frågat när man pratar om ”muslimer” är det troende/praktiserande eller enbart boende i muslimska länder? (hur har man burit sig åt för att plocka ut alla muslimer i Indien och USA???) Jag skulle gissa att oavsett vilka man frågat så skulle resultatet antagligen bli det samma om man gjorde samma undersökning med ”kristna” oavsett om man valde troende/praktiserande eller enbart boende i kristna länder.

  Jag skulle nog till och med kunna drista mig till att påstå att om man hade hela jordens befolkning som urvalsgrupp så skulle det nog också bli samma resultat.

  Alltså: även muslimer är nog som folk är mest…

  (sen skulle det, precis som Anders påpekar, vara väldigt intressant att se hur terrorism har definierats i undersökningen, men det är väl bara att läsa boken)

 4. LeoH skriver:

  Så är det. Alla undeésökningar går att problematisera. De senaste åren har jag retat mig på den förenklade bilden att muslimer skulle vara mer våldsbenägna än andra religioner. Tror precis som du, att de flesta människor i världen inte anser att t ex självmord är en bra kampmetod. Det innebär inte att förtryckta människor inte skall kämpa.

 5. Linnea skriver:

  Hur många procent av muslimerna i Sverige är igentligen terrorister?

 6. LeoH skriver:

  Ja du, Linnea. Vad jag vet har ingen dömts för terrorism i landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: