Min församling i bloggvärlden.

För några dagar sedan dök det upp en kommentar till ett av mina inlägg:

Din blogg är en av de tio bloggar som jag vill ge en extra uppmuntran! Grattis – och keep up the good work!

Charlotte

De vänliga orden från Charlotte gjorde att jag de senaste dagarna har funderat mycket över vad mitt eget bloggande och läsande av andra bloggar egentligen fyller för behov. Idag slog tanken mig – jag tillhör en församling i bloggvärlden! En församling som inte ersätter min fysiska församling här i Bjuråker, utan en församling som visar på den rikedom som kristenheten rymmer. Varje dag får jag uppleva det Brian D. McLaren beskriver i sin ”En generös radikalitet” 

Som i de flesta mänskliga sammanhang upptäcker vi ganska snart, att vi av olika anledningar tyr oss mer till vissa än till andra. Det innebär inte att alla andra skulle vara oväsentliga eller betydelselösa. Det här fenomenet upplever jag också i min bloggförsamling. Den är betydligt större än den krets jag dagligen besöker och ibland också tar mig tid att samtala med.

Charlotte – A Catholic Renewal. En saklig och jordnära blogg, som rymmer allt från djupa teologiska tankar till pantburksuppror.

Z – Enkla bloggen, som minsann inte är enkel. Humoristiskt och med stort allvar ställer bloggen frågor till oss andra. Jag vet inte hur många gånger jag fastnat i ett matematiskt problem, för att upptäcka efter en ocean av tid, att jag inte begripit någonting.  

Johan Stenberg – De heligas samfund. Johan har stor och smittande entusiasm. Det har varit spännande att följa hans tankar om att byta kyrka. En påminnelse om att vi alltid skall vara öppna och beredda att tänka om.

All I Want – Monicas blogg. Monica initierar många goda samtal och är också en god mentor. Genom henne mötte jag Brian D. McLarens En generös radikalitet.

Joachim Elsander – Kolportören. Har en bestämd känsla av, att jag skulle vända mig till honom för själavårdande samtal med samma förtroende, som jag vänder mig till ”mina” präster, Thomas och Lena.

Kyrksyster. Där stod hon i kyrkdörren och hälsade mig välkommen när för första gången klev in i bloggvärlden!

Jonas Lundström – Den radikal-reformatoriska bloggen. Varje församling behöver sin Johannes, som vågar säga, vänd om till grunderna! Lämna era kyrkor och våga bygga nytt! Det alltid med en viss bävan jag besöker bloggen.

Monika Pensar-Granroth på Kyrkpressen.fi har rollen att påminna mig det Agneta Leidhamre lärde mig om feministteolog för ett antal år sedan i Västerås. Vet ännu inte om Monika är lika sträng som Agneta, som hotar mig med bannlysning om jag en gång till säger ”lekmannaledd Gudstjänst.”

Kristian Nyman En församling skulle nog bli lite fattigare utan en medlem som står för en evangelisk-luthersk traditionalistisk hållning. Ofta tycker jag mig höra en ton av triumf när traditionalister påminner om att det finns två utgångar. Kristian tvekar inte heller att påminna och varna, men hos honom hör jag ton av ärlig sorgsenhet, när jag inte lyssnar på varningarna. 

Risken för en kristen församling är alltid att den blir sig själv nog. Att vi vill gosa i stugvärmen är säkert mänskligt, men det är inte en kristen hållning. Lars Lindberg skriver i sin Ny skapelse: ”Församlingen är i stället en samling av människor som tar emot det goda av Gud och ger det vidare åt nästan. Församlingen är till för världen… Guds församling är sammanslutningen som är till för dem som inte tillhör den” 

För att fylla den uppgiften behöver vi veta hur världen ser ut. Tre röster som i vart fall bidrar till mina insikter om tillståndet i världen är:

Ilse-Marie – Ett hjärta RÖTT. Med uppfriskande vrede gisslar Ilse-Marie den orättfärdiga politik som regeringen står för. Hoppas vreden inte förminskas när vi får en ny regering efter valet 2010. För behovet av vrede över en orättfärdig politik lär inte minska.

Kerstin Berminge – Motvallsbloggen. Med nästan skrämmande analytisk skärpa blottlägger Kerstin orsakerna till samhällets orättvisor.

Birger Schlaug – Schlaug.se Det är alltid nyttigt för en kristen församling, att lära sig inse att profetiska röster oftare kan komma till församlingen än från församlingen.

Andra bloggar om: , , , , ,

11 Responses to Min församling i bloggvärlden.

 1. Charlotte skriver:

  Aha,

  Gällde ”kyrknappningen ” bara en bloggförsamling – där så många bloggvänner redan finns med – det har jag förstås inget emot… 🙂

  Har pantburkarna gjort uppror nu t.o.m.?

  Springer med små röda fanor i kapsylerna kanske….

  Det började annars med ett upprop… 🙂

  Ooops, dags att ta hand om de vidbrända grönsaksbiffarna nu – känns det i luften…

 2. kyrksyster skriver:

  Åh… nu hänger jag med…

  Tack för att du valde mig!

  Jag har listat 10 i ett tidigare inlägg:

  http://blogg.aftonbladet.se/13059/perma/744392

 3. Monica skriver:

  Nu fattar jag också…
  Jag är gärna med i din församling, förklassiskt sällskap dessutom!
  Det är nog första gången någon kallat mig mentor!
  Tack!

  Nu känner jag att jag borde göra en egen tio-lista…
  Men det känns lite svårt att ”peka ut” någon.

 4. Joachim Elsander skriver:

  Jag är hedrad att omnämnas på detta sätt. Jag är gärna med i din församling i bloggvärlden! Tack också för en intressant blogg!
  Allt Gott!

 5. Monika Pensar-Granroth skriver:

  Tack, även från mig på andra sidan världsnavet.. havsviken.

 6. enkla z skriver:

  Inga dåliga grejer det här. En bloggförsamling 🙂 Vi får ha lite olika bloggkapell

 7. ilse-marie skriver:

  Jag känner mig också hedrad över att ingå i ”församlingen”. Dessutom fick jag mig ett gott skratt när jag läste din beskrivning av min blogg 😀 Ja, du har nog rätt – att blogga är ett bra sätt att släppa ut en del av ilskan över orättvisor och orättfärdigheter på 😉

  Det här var en idé att bygga vidare på… kanske låna!

 8. Kerstin skriver:

  Man tackar för den fantastiska komplimangen. Och jag som tycker att jag aldrig riktigt får fram det jag vill säga 🙂

  Är förresten gärna med i din bloggförsamling.

 9. LeoH skriver:

  Tack för att ni inte tog illa vid er. Det var inga överord, när jag skrev att jag dagligen besöker era bloggar.

 10. […] det här vara ett möjligt svar, Kristian? När jag i morse surfade runt i min bloggförsamling, stötte jag på ett inlägg av Kristian Nyman: “Vill jag väckelse, och vad får det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: