S och Fp i ädel tävlan!

Folkpartiet ser samhällsproblem som jag inte ser. Det är inte första gången. Med jämna mellanrum kommer det förslag om kurser och kunskapstester för invandrare som söker svenskt medborgarskap. Läser i Sydsvenskan och text-TV att Folkpartiet föreslår en omfattande kurs i medborgarkunskap för dem som önskar bli svenska medborgare. Jag utgår att betyg utdelas från första dagen och att nationella prov genomförs varje vecka. Det får inte bli några flumkurser!

Som sagt det är inte första gången och varje gång ställer jag mig samma fråga. Vad är det för problem Folkpartiet vill lösa? Har det visat sig på något sätt att människors eventuella bristande kunskaper om sina rättigheter och skyldigheter, samt den svenska värdegrunden, skapat problem för det svenska samhället?

I förslaget betonas att: ”Okunskap ska inte hindra en från att ta tillvara sina rättigheter i Sverige, men inte heller vara en ursäkt för att bryta mot lagen, heter det i materialet.” Meningen antyder, ja mer än antyder, att invandrare som blivit svenska medborgare i betydande omfattning bryter mot lagen och skyller på bristande kunskaper. Okey, det kan vara så, men visa att det verkligen förhåller sig så. Tills Folkpartiet på något vederhäftigt sätt visat att det föreligger ett problem, kommer jag att betrakta Folkpartiets påståenden som köksbordssanningar. Ni vet – alla vet ju hur det förhåller sig, men ingen vågar prata om det. Vore inte frågan så allvarlig skulle jag säga att det är patetiskt att se hur Folkpartiet tävlar med Sverigedemokraternas ”att vara modiga och våga säga som det är.” I motsats till oss politiskt korrekta, som förtrycker sanningsapostlarna.

Det slår mig. Uppfyller Sverigedemokraterna kravet att förstå den svenska värdegrunden? Hur ska Folkpartiet lösa det problemet?

För att ingen ska kunna beskylla mig för ensidighet, så kan jag meddela att jag uppmärksammat, bl. a här och här, att Mona Sahlin också är ute och föreslår ”kraftfulla” åtgärder. Nyanlända flyktingar ska under två år inte tillåtas flytta från de orter där de blivit placerade av myndigheten. Visst, ytterligare ett förslag som på pappret ser kraftfullt ut, men vilket problem skall åtgärden lösa? Om S inte kan garantera att det finns arbeten på de orter där flyktingar placeras, då lär män ju bara skjuta problemen för t ex Södertälje och Malmö framför sig.

Jag upplever att S borde ha viktigare frågor att driva just nu. Om några månader sjösätter alliansregeringen sitt förslag till nya regler för sjukskrivningar. Vilket kan innebära att människor måste flytta dit försäkringskassan anvisar. Kan bli knepiga och intressanta situationer i framtiden. Några vill flytta, men får inte. Andra blir tvungna att flytta mot sin vilja. En märklig och något inkonsekvent statlig flyttpolitik. 

Förstår inte socialdemokratins prioriteringar. De nya sjukreglerna måste bekämpas och det med kraft, nu! För det är väl inte så, att Socialdemokratin av valtaktiska skäl önskar att förslaget om nya sjukregler genomförs?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

20 Responses to S och Fp i ädel tävlan!

 1. Kerstin skriver:

  Vad gäller Mona Sahlins förslag har kommenterat detta på Svenssons blogg, så det upprepar jag inte här.

  Vad gäller dina andra synpunkter håller jag helt med dig. Det är bara löjligt att ens antyda att invandrare inte skulle förstå vad man får och inte får göra i Sverige. Det är inte tillåtet att råna, stjäla eller mörda i något land så jag vill hävda att det inte finns en enda invandrare som anser eller tror att sådant är tillåtet i Sverige. Men folkpartiet var ju ute i den bruna dimman redan förra gången vi hade en borgerlig regering, så de har idag en ganska lång period av smygrasism att se tillbaka på.

 2. Johan Stenberg skriver:

  Jag har en indisk (tamilsk) ”syster” som flyttat till Storbrittanien. Där har de sedan länge sådana här kurser för de som vill bli medborgare. På kursen var hon tvungen att lära sig nationalsången och rabbla namnen på några kungligheter osv. Upplägget verkar lite skrattretande, men eftersom hon, liksom alla andra indier i England, bor i något slags ”getto” där man inte träffar på en endaste vit engelsman hur länge man än letar så kan det kanske ändå vara bra för henne att lära sig att det bor ”infödda” engelsmän i England också. 🙂

 3. Z skriver:

  En kinesisk kille berättade, apropå segregering, att han märkt att det tar extra lång tid i Sverige, innan man blir hembjuden till någon.

 4. Richard skriver:

  Vi har i decennier uppmuntrat invandrare att behålla sin kultur och sin särprägel. Vi ser till att andra generationens invandrare får extra undervisning i föräldrarnas ursprungliga språk. Samtidigt upprörs vi över att de som bor i Sverige inte vill anställa människor med utländsk bakgrund. Då blir vi arga och pratar om rasism och fördomar — med viss rätt. MEN vore det inte värt att åtminstone överväga de förslag som går ut på att de som väljer att invandra skall acceptera de normer och sociala villkor som de infödda svenskarna envisas med att följa? Kanske skulle Mohammed få jobbet han söker om den som anställde honom hade anledning att tro att kunde en del om svenska traditioner och respekterade några utvalda värderingar som ”Svensson” tycker är viktiga.

  Om jag flyttar till Japan förväntar jag mig inte att accepteras med mindre än att jag tar mig an de sedvanor och traditioner som hör till japansk takt och ton. Jag räknar inte med att mina barn med japanska skattemedel skall få svenskaundervisning så även de kan prata med svensk brytning. Om jag blev erbjuden en introduktionskurs i hur det fungerar i Japan, och hur man smälter in i det japanska samhället vore jag tacksam och i förlängningen skulle nog japaners fördomar mot såna som mig avta.

  Har du verkligen ingen aning om att dessa problem existerar? Fascinerande.

 5. LeoH skriver:

  Först lite allmänt till er alla. Jag har vid olika tillfällen varit inblandad i både mottagande och uppföljning av flyktingar/invandrare. Dels som facklig företrädare, dels som lärare på invandrarlinjen på Tärna folkhögskola och dels som ansvarig för mottagande av kvorflyktingar från Afghanistan. I det senaste fallet köpte Ljusdals kommun en månads introduktion av ABF, där jag var ombudsman.
  Allt det som det talas om genomförs redan idag. Det är ju inte så att flyktingarna som kommer till Sverige sitter isolerade och inte deltar i någon verksamhet.
  På Tärna folkhögskola fick invandrarlinjen exakt samma samhällsundervisning som folkhögskolans allmänna linje. Allt ifrån demokratins genombrott, till lagstiftning, synen på jämställdhet och barnaga. Diskussionrna på invandrarlinjen skiljde sig inte nämvärt från de på allmän linje. Tro mig. Jag ledde lektionerna i bägge linjerna.

  I introduktionen för Afghanerna i Ljusdal. Ingick att lära sig skillnaden på lätt-, mellan- och standardmjölk. Jag föreläste om svensk demokrati. Bl. a påpekade jag att eftersom de nu bodde i Sverige hade de också rätt att ställa krav och kritisera. de skulle strunta i kommentarer som ”om det inte passar. Flytta då tillbaka.” Gruppen var mycket intresserad av svensk grundlag. Jag har aldrig under alla mina år som facklig kursledare, cirkelledare i ABF eller lärare på folkhögskola mött någon svensk grupp som så i grunden intresserar sig för det land de avser att bo i.

  Mycket av verksamheten på Tärna folkhögskola försvann, när staten (bl a en borgerlig regering) på 90-talet drog bort anslagen för verksamheten.

  Det jag kritiserar Folkpartiet för ar, att de lägger en så negativ och misstänkliggörande grund grund för medborgsrutbildningen. Ge folkbildningen pengar så genomförs den här utbildningen utan brösttoner. Sen är det ju rent förolämpande att kräva ”kontrakt” för medborgarskap. Jag har aldrig skrivit på något kontrakt, mina barn har inte heller skrivit på något kontrakt. Inte du heller Johan. Varför skall Muhammed göra det? För inte ska någon inbilla mig att Sabuni tänker på tyskar, britter eller andra hyvens folkgrupper.

  Till dig Richard säger jag, som jag påtalar för Folkpartiet. Visa fakta hur problemet ser ut. Inte allmänna påståenden, utan verifierbara fakta. Du kan ju t ex ta reda på vad språkvetare säger om de barns kunskaper i svenska, som får modersmålsundervisning. Din vulgärbeskrivning visar att du nog inte riktigt vet vad du talar om.

 6. LeoH skriver:

  Z du tar upp något som många, många invandrare funderar mycket på. Hur umgås svenskar i hemmen?Efter en tid kommer känslan smygande att ”svenskarna nog inte tycker om oss.” Jag minns en facklig kurs där frågan kom upp och jag berättade för häpna öron, att jag arbetat på Aseas svetsverkstad i nästa tio år och bara varit hembjuden till två arbetskamrater. Där satt människor från olika länder och kulturer och såg ut som fågelholkar!
  Jag nändes inte då säga att vi umgicks på annat sätt. Gick på puben och tog en pilsner. Gick och såg bandy tillsammans etc. För då hade frågan kommit, varför blir vi aldrig tillfrågde? Och det hade jag då inget svar på.

 7. Johan Stenberg skriver:

  Rickard. Om jag flyttade till Japan så hade jag engagerat mig i två organisationer: 1. Svenskar i Världens lokalavdelning, och 2. Kyrkan.

  Det är omänskligt att begära att invandrare skall sudda bort sin egenart. Nästan alla svenskar försöker bevara sin identited när de flyttar utomlands, och alla utlandssvenska barn får undervisning i svenska. Självklart behöver man inte bli japansk bara för att man flyttar till Japan.

 8. Richard skriver:

  LeoH. Hur stor andel av dina elever var kvinnor? Hur många valde att inte att ta del av din undervisning om mjölk m m? Vilket språk undervisade du på; Dari eller Pashto? Du skriver:
  ”Allt det som det talas om genomförs redan idag. Det är ju inte så att flyktingarna som kommer till Sverige sitter isolerade och inte deltar i någon verksamhet.”

  Jo i huvudsak är det faktiskt så. Man lär sig väldigt lite om Sverige utöver det som vissa väljer att ta till sig när de läser SFI-kurserna. ..och vore det som du skriver är det ju ingen förändring som föreslås.

  Jag vet inte vad språkvetarna säger men jag har en känsla av at du kommer berätta att de är rena virtuoser på det svenska språket. Statistiken däremot säger om de barn som får modersmålundervisning att 11% av infödda elever med invandrade föräldrar saknar betyg i svenska medan 37% av samma grupp beskriver svenska som sitt andraspråk (studien gjordes 1988-1997) Inte tusan har man gjort att de blivit mer integrerade i det land de skall leva i. De förblir medlemmar av en minoritet i motsats till vanliga medborgare. Visst finns det ett problem här!

  Du ser ett kontrakt som något förnedrande för den nyanlände. Jag ser det som ett bevis på ömsesidig respekt med den status som kommer av att på papper ha kommit överens med en motpart om rättigheter och skyldigheter samt att ha vetskapen om vilka dessa är.

 9. Richard skriver:

  Johan,

  Jag kan bara konstatera att vi hade haft olika fokus. Du hade nog varit långtidsarbetslös i Japan, eller vad tror du själv? Själv hade jag struntat i dessa organisationer och lagt den tiden på att lära mig språket och bli delaktig i det samhälle jag lever i. Kanske hade jag, eller åtminstone mina barn, så småningom kunnat delta i dialoger som denna. Det hade varit ett av mina mål. Jag vill nog inte vara just svensk lika gärna som jag vill vara samhällsmedborgare.

  I mitt tycke är det tursamt för vårt samhälle att det finns så många invandrare som fokuserar på att lära sig Sveriges språk, kultur och sedvanor, Inte för att de är överlägsna andra länders utan för att gemensamheten är det kitt som håller samman människor. Jag vet inget land där olika etniska grupper håller på sin särart och lever i harmoni men jag vet nog 50 länder där motsatsen råder. Har jag fel?

 10. LeoH skriver:

  Regeringen kan när som helst avsätta mer pengar till en förbättrad introduktionsutbildning. Om de nu anser den vara dålig. Du skriver om ”normer och sociala villkor som de infödda svenskarna envisas med att följa.” Kan du berätta för mig vilka de normerna är som tydligen invandrare har svårt att anamma?

  Du är förhoppningsvis inte samma Richard som anklagade mig för att inte inse, det han vet, att svenskarna fuskar med socialförsäkringssystemet för miljarder. Försäkringskassan hittar inte dessa miljarder, men den Richard han visste att svenskar inte accepterar regler utan envisas med att fuska. Den där andre Richard anser mig lika korkad som du. Jag anser inte att svenskar i allmänhet fuskar och jag anser inte heller att invandrare i allmänhet bryter mot svenska normer.

  Får väl vara ganska så nöjd att det finns två Richard som kritiserar bägge dessa mina slutsatser.

 11. LeoH skriver:

  Johan
  I går hade vi en helt suverän föreläsare på församlingsgården i Delsbo. Den katolske kyrkoherden i Sundsvall berättade om sin livsvandring från ungdomen till att bli präst i SvK och hur han blev katolik. Temat på föreläsningen var: Gud skriver rakt på krokiga vägar.
  Under frågestunden och det efterföljande kaffet hade jag stor nytta av allt katoliker i min bloggförsamling delgett mig:-) Jag stoltserade med lånta fjädrar om tradtion och att det är kyrkan som skänkt oss bibeln. Som sagt en mycket trevlig och framförallt givande kväll.

 12. Johan Stenberg skriver:

  Rickard. Jag har bott flera år utomlands i flera länder och har aldrig varit arbetslös. Har du själv varit utanför din socken någon gång?

  Leo 🙂

 13. Richard skriver:

  ”Kan du berätta för mig vilka de normerna är som tydligen invandrare har svårt att anamma?”

  Tja, läs BRÅ:s utredning från 2005. Där frmagår det ganska tydligt att invandrare har svårt anamma de normer som står i Brottsbalken, det vi ofta kallar ”att följa lagen”:

  Klicka för att komma åt measurepoint

  Jo, jag är samma RIchard. Jag erkänner härmed att det finns svenskar som begår brott, om än betydligt mer sällan än invandrare (se länken ovan), Orden ”i allmänhet” hittade du på alldeles själv.

  Om Försäkringskassan hade hittat dessa miljarder hade det väl inte varit något problem?

  Förresten, du glömde förklara den höga sjukfrånvaron…

 14. Richard skriver:

  Johan,

  Jag har faktiskt varit utanför min socken, bott (studerat och arbetat) utomlands i flera länder (sammanlagt ca tre år). Tyvärr bara i engelskspråkiga eller europeiska. Jag har inte varit arbetslös. Inget av mina arbeten har haft någon svensk anknytning. Mina erfarenheter är därmes inte så intressanta i detta sammanhang.

  Det finns en massa svenskar i Japan som arbetar några år på svenska bolag där för att sedan resa hem igen. De lär sig att äta med pinnar och några fraser japanska men skulle aldrig någonsin vilja ha eller bli erbjudna japanskt medborgarskap. Det finns inte så många företag från t ex Irak, Afghanistan eller Somalia som har verksamhet i Sverige. De som kommer från dessa länder skall därför nog inte köra den svenska expat-stilen om de inte vill bli bidragsberoende.

  Du och LeoH är inga hejare på att besvara frågor, men väl att ställa dem. Jag försöker igen:
  Jag vet inget land där olika etniska grupper håller på sin särart och lever i harmoni men jag vet nog 50 länder där motsatsen råder. Har jag fel?

 15. LeoH skriver:

  Ja inte vet jag om du har fel. Berätta vilka länder det handlar om då kanske det går att diskutera.

  Nu till brottsligheten. genom åren har jag deltagit i samtal om brottslighet bland invandrare och upptäcker varje gång att begreppet ”överrisk” övertolkas (om jag får vara lustig) Överrisken tolkas ofta som om majoriteten av invandrare tenderar att vara brottslingar och att de felsta brott i Sverige begås av invandrare.

  Av det antal brott som BRÅ redovisar i sitt material 60% hänföras till personer med två svenskfödda föräldrar. 7% av brotten är utförda av personer som inte är bokförda i Sverige.

  95% av de utlandsfödda är inte misstänkta för något brott.

  Vi får inte heller helt glömma att en invandrare inte bara är en Muhammed

  ”Men nordafrikaners högre överrisk innebär inte att personer från Nordafrika
  svarar för en stor del av den misstänkta brottsligheten i Sverige. Deras
  andel är tvärtom mycket liten. De som dominerar är i stället nordbor.
  Personer från Finland, Norge, Danmark och Island utgör närmare 5 procent
  av de misstänkta medan personer från Nordafrika utgör 0,7 procent.
  Det hänger naturligtvis bland annat samman med att det inte finns särskilt
  många personer i Sverige som är födda i Nordafrika. Antalet invandrare
  från de nordiska grannländerna är mycket större.” (Kopierat direkt ur rapporten)

  Har nordbor svårt att acceptera det svenska normsystemet?

 16. Richard skriver:

  Jag vägrar tro att du är på den nivå du förespeglar: Om (påhittat exempel) fem procent av befolkningen begår 25% procent av brotten så kan man följaktligen inte tala om ett problem hos dessa med att följa normerna? Uppstår problemet först när fem procent av befolkningen når 51% av brotten?

  Jag vet inte någon som har påstått att invandrare begår majoriteten av brotten men jag förstår att det är betydligt lättare att bemöta detta, måhända påhittade, påstående. Det finns faktiskt ett problem med att en Mohammed är mer brottsbenägen än en Magnus.

  Allt detta har varit tabu och min mening är att de som, liksom du, vill tiga om problemet är just dem som kommer få folk att springa och rösta på SD i nästa val. Det vill varken du eller jag (något vi är överens om, äntligen?).

  T o m Janne Josefsson som inte brukar anses vara speciellt rasistisk sade nyligen: – ”Flykting- och invandrarfrågan är det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet”… ”De som ville föra ett resonemang om flyktingmottagning var rasister. Var man emot dagis var man en fascist. Det var skrämmande, berättar han.”

  Därför tror jag att det är bra om folk läser bl a BRÅ:s rapport och diskuterar skälen till att det blivit såhär. Annars kommer betydligt mer obehagliga element att stå för ”fakta”-spridningen.

 17. LeoH skriver:

  Jag redovisar siffror som finns i en rapport du hänvisar till. Jag har aldrig förnekat vare sig den nuvarande eller tidigare BRÅ-rapporten. det finns en överrisk. Precis på samma sätt som det finns en överrisk för brottslighet bland grupper som är hänvisade till socialbidrag. Nämns också i rapporten. Men nog upplever jag att om 95% av invandrare inte är misstänkta för brott, att det är märkligt att påstå att just den gruppen inte skulle acceptera svenska normer och därför måste skriva på kontrakt för att bli medborgare. Farsan skulle blivit vansinnig om han blivit tvungen att på familjens vägnar 1957 skriva på ett papper att han förstod svenska normer.

  De obehagliga elementen blir bara farliga om vi låter dem sprida sin dynga. De om några har verkligen orsak att fundera över om de accepterar svenska normer av demokrati, pluralism och religionsfrihet.

 18. Selma skriver:

  88%, (inte 95%) var inte misstänkta för brott under en femårsperiod.

  Om 49% av en befolkningsgrupp mördade folk skulle du glatt konstatera att den befolkningsgruppen inte var mördare.

  Vad som skulle gjort din pappa vansinnig är inte mitt rättesnöre. Min farfar invandrade också. Jag vet inte om han skulle ha problem med att skriva på ett papper men jag kan inte förstå varför han skulle bli ”vansinnig” över detta om han hade rent mjöl i påsen.

  Klarade din pappa av att deklarera? Då får man nämligen också lova att man är ärlig.

 19. LeoH skriver:

  Jag läser rubriken på sidan 42 i rapporten: ”95 procent av utrikes födda är inte misstänkta för vare sig tillgreppsbrott eller våldsbrott.” Det torde väl i de flesta sammanhang tolkas som att gruppen är ärlig.

  Eftersom det finns brottslighet även bland ”svenskar” då borde det väl vara rimligt att alla, när de fyller 18 år får skriva på ett samhällskontrakt att de förstått de svenska värderingarna och att de inte skall begå brott i framtiden. Det borde väl vara logiskt eftersom det begås brott i alla befolkningsgrupper.

 20. Richard skriver:

  95% är korrekt siffrra om man bara, uteslutande, talar om tillgrepps- och våldsbrott. Varför vi inte skall inkludera t ex sexualbrott, narkotikabrott eller vapenbrott kanske du kan förklara någon annan gång. En våldtäkt hit och dit har väl aldrig varit en stor grej och narkotika är kanske inte heller ett problem i samhället? Dessutom ligger ju även där brottsfrekvensen en bra bit under 50% per femårsperiod så det blir ju ingen skillnad i din slutsats i alla fall.

  Det är otroligt hur stark din ovilja du är att ta till dig de saker som inte passar ditt resonemang.

  Läste en av dina tidigare bloggar om medlemmarna i konservativ ungdom och deras skattefuskande pappor. Den harmonierar inget vidare med den något lustiga (och på felaqktig grund baserade): ”Det torde väl i de flesta sammanhang tolkas som att gruppen är ärlig”.

  Du har nu av försteilga skäl reducerat förslaget till att endast handla om ett skriftligt löfte från den invandrade till det svenska samhället om att inte begå brott och ingenting annat.

  För den som inte vill förstå finns inga argument. För den som inte ser problemet finns det heller aldrig någon lösning. Jag ger upp denna diskussion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: