Sekulär demokrati är det bästa statsskicket.

I vart fall är sekulära demokratier överlägsna alla former av teokratiska system. Läser i Dagen med stor förfäran och ilska att: Iran överväger att införa obligatoriskt dödsstraff för muslimer som byter religion eller ”förolämpar profeten”. Enligt förslaget ska lagen tillämpas även på iranier som bor utanför landets gränser.

Det är  oerhört viktigt att vi alla, oavsett tro eller inte tro, enar oss och protesterar mot lagförslaget i Iran. Vi måste göra det nu och inte vänta med protesterna tills lagen är antagen. Jag vill också varna för någon sorts naiv förhoppning, att någon tro eller fromhetsriktning skulle gå säker i en teokratisk diktatur. För trots att det kanske är en riktig bedömning att lagförslaget i första hand riktar sig mot, som det står i artikeln:

”Historien visar att det helt klart skulle bli protestanter – särskilt evangelikaler – och bahaier som lagen kommer att riktas mot, säger Ghanea, som också är chefredaktör för den vetenskapliga tidskriften Journal of Religion and Human Rights.”

Dessa grupper kanske får ta första stöten, men sen kommer med all säkerhet anklagelser om ”förolämpning av profeten” att drabba alla muslimska fromhetsriktningar som inte delar de makthavandes tolkning av Koranen. I en diktatur, oavsett om den är sekulär, ateistisk eller teokratisk, går ingen säker. Diktaturen kräver underkastelse. Låt oss påminna oss Martin Niemöllers ord från en mycket mörk tid i Europa.

”När nazisterna hämtade kommunisterna, teg jag, jag var ju ingen kommunist. När de spärrade in socialdemokraterna, teg jag, jag var ju ingen socialdemokrat. När de hämtade de fackliga, lät jag bli att protestera, jag var ju inte med i facket. När de hämtade judarna, lät jag bli att protestera, jag var ju ingen jude. När de hämtade mig, fanns det ingen kvar som kunde protestera.”

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 Responses to Sekulär demokrati är det bästa statsskicket.

 1. Joachim Elsander skriver:

  Det här är verkligen bekymmersamt. Martin Niemöllers ord har jag missat, vilket fantastiskt citat!

 2. johanborg skriver:

  Såg du debatten mellan Christer Sturmark och Ulf Ekman som sändes live på Livets Ords webb-tv och senare sändes i SVT för en tid sedan? Där diskuterades det att ett sekulärt och humanistiskt samhälle var den enda rätta vägen att gå. Som kristen kan jag inte riktigt heller hålla med, men Sturmark hade emellertid en poäng. Man skulle inte kunna ordna in folk i ett religiöst samhälle. Jag menar, alla kan inte tro på samma sak – speciellt inte i ett land som Sverige.

  Jag står inför ett dilemma. Jag sympatiserar inte med dagens styrande regering, men samtidigt är det svårt att försöka införa kristen moral i Sveriges lagar och regler. Alla delar ju inte samma syn på livet, och det är det jag brottas med.

  Vad har du för tankar kring detta? Skulle vara intressant att höra. Du har ju som överskrift ”Sekulär demokrati är det bästa statsskicket”. Hur tänker du då?

  Tack för en fenomenal blogg, förövrigt. 🙂

  MVH,
  Borg

 3. LeoH skriver:

  Tack Johan för det vänliga ömdömmet om min blogg.

  Jag har skrivit ett inlägg om min syn på en sekulär stat den 6 maj-07. Den finns under kyrkor och samfund. https://holtter.wordpress.com/2007/05/06/ar-sekulariseringen-ett-verkligt-hot/

  En bärande tanke i inlägget är att jag skiljer på stat och samhälle. När jag agerar politiskt bärs jag av mina kristna värderingar. Tyvärr, har inte alla kristna samma värderingar som jag. Vi kristna finns inom hela den politiska skalan från kommunister till rena fascister. Det är det muslimer i dagens Iran upplever och kommer att få uppleva i än högre grad i framtiden, om de föreslagna lagarna tas av det Iranska parlamentet.

  Det är här vi troende gör ett kardinalfel. Vi tror att vi har en gemensam samhällsmoral. Det har vi inte. Därför gagnas vi, oavsett fromhetstradition, bäst av att ha möjlighet att påverka en sekulär stat. Det kan mycket väl innebära att staten påverkas av kristna värderingar i sina beslut.

  Om du har frågor, är jag bara glad om du återkommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: