Han stannade, trots tvivel.

Ibland, eller rättare sagt ofta, reagerar min hjärna med flera timmars fördröjning. Jag hör en sak och jag inser inte innebörden i det jag hört, förrän i bästa fall flera timmar efteråt. (Undrar hur många goda tankar jag tappat genom åren på grund av min senfärdighet.)

Idag var jag kyrkvärd vid vår Gudstjänst i Norrbo kyrka. Temat för dagen var påskens vittnen. Det hände inget dramatiskt under Gudstjänsten. Textläsningen flöt bra och som vanligt höll Lena Funge en väl balanserad och tänkvärd predikan. Det enda som kändes lite förargligt var att jag, lite övermodigt, inte förberett läsningen av förbönen tillräckligt. Det blev lite väl hackigt. Jag åkte hem i det stora hela ändå nöjd och glad, att jag återigen haft förmånen att få fira Gudstjänst.

Nu har hela dagen gått och jag satte mig ner vid datorn för att fila på ett inlägg om straffets betydelse för tron, då en mening i Lenas predikan gör sig påmind. I sin predikan försökte Lena levandegöra hur Tomas måste upplevt det, när hans bästa vänner glädjestrålande berättar att Jesus lever! De har själva sett honom! Tomas som går där i sin sorg har svårt att ta till sig berättelsen och uttrycker också sitt tvivel. Här någonstans säger Lena (och nu citerar jag ur minnet) ”Tomas stannar ändå kvar hos de övriga.” Jag upplevde det inte alltför märkligt, när jag hörde Lena säga det i kyrkan. Det vet väl alla som kan sina bibliska berättelser, att Tomas stannade och fick både se och känna såren.

Men ändå, visst är det märkligt. Tomas stannar kvar trots sina tvivel. Hur många skulle inte bara ha gått och skakat på huvudet mumlande – uppstått från de döda? Vilken orimlighet! Jag tror inte heller att vännerna visade någon hänsyn till Tomas tvivel, utan de berättade säkert gång på gång om det de upplevt och sett. Men vad jag så här i efterhand inser är, att de inte stötte bort Tomas, utan accepterade hans tvivel. 

Med sin instuckna mening: ”Tomas stannar ändå kvar hos de övriga”, innebar för mig, att jag ikväll suttit och läst en text, som jag aldrig läst förut! Det är inte bara så, att berättelsen om Tomas visar, att det inte är fel eller synd att tvivla. Texten har också budskapet – stanna kvar, trots tvivel. Det gjorde Tomas och han fick bevis! Bevis som skingrade alla hans tvivel och han blev en av påskens stora vittnen.

Det som Tomas fick uppleva, kan också vi andra tvivlare få uppleva. Det gäller att stanna kvar med sina tvivel och inte gå bort i förnekelse. 

Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 Responses to Han stannade, trots tvivel.

 1. Johan Stenberg skriver:

  Jag får också tacka Lena, genom Leo. Hade inte tänkt på det så förut.

  Men min andra tanke är att det är märkligt att just den aspekten predikas i en luthersk kyrka. Borde även Luther med vänner ha stannat kvar bland de övriga, trots sina tvivel?

 2. LeoH skriver:

  Du får då till det, Johan:-)

  Jag kommenterade för en tid sedan hos Aletheia, lite upprört, att Johan minsann inte byter religion. Jag fick till svar en utläggning om vad att konvertera betyder och att du också ansåg dig byta religion eftersom du använder begreppet att konvertera.

  Blir lite brydd över din kommentar. Luther frångick väl inte kristen tro, när han efter uteslutning startade en ny organisation? I mitt inlägg skriver jag också (som en högst personlig slutsats av Lenas predikan) att de övriga lärjungarna inte stötte bort Tomas trots hans tvivel.

  Den katolska kyrkan hädade på Luthers tid, när den hävdade att man kunde köpa sig fri med hjälp av avlatsbrev. Det var inte Luther som tvivlade på Guds nåd, utan den katolska kyrkan. Hade katolska kyrkan hanterat motsättningen bättre än den gjorde, då hade den splittringen kunnat undvikas. Splittringen i övrigt skulle nog ändå blivit av. Motsättningen mellan Calvin och många andra reformatorer och katolska kyrkan var nog för stor.

  Tillbaka till frågan. Anser du att du byter religion, när du går från pingst till Katolska kyrkan?

 3. Johan Stenberg skriver:

  Leo, du får ta min kommentar ovan med en blinkning. 🙂
  Jag är också övertygad om att separationen hade undvikits om playboysen i Rom hade tagit den religiösa frustrationen ute i Europa på allvar. Påvestolen hade sig själv att skylla och därför ligger det största moraliska ansvaret för en eventuell försoning på institutionsnivå på påven.

  Nej, självklart byter jag inte religion. Jag byter endast kyrklig tillhörighet. Tack för att du ”försvarade” mig. 🙂 Det är praxis att använda ordet konversion för byten mellan kyrkofamiljer. Men på Aletheia har de väl egna skäl till att lägga mer i ordet konversion än vad som faktiskt finns där.

 4. LeoH skriver:

  Jag tog det med en blinkning, men blev ändå lite orolig. Tänkte, att jag som inte är riktigt hemma i alla betydelser av ord, kanske missförstått något. Huvudsaken är att du och jag är överens.

  Aletheias kampanj blev i längden faktiskt lite tröttsam, vilket jag skrev i en kommentar hos dem för en tid sedan.

 5. enkla z skriver:

  Hehehe…”playboysen i Rom”… 😉

  Jo, Rom hade starka kritiker. De kunde t ex lyssnat på heliga Birgitta, som inte skrädde orden då hon beskrev faran med att påven då bodde i Avignon. Samt all korruption hon såg.

 6. Codehacker skriver:

  Fattar inte varför det detta med tvivel skall omhuldas och vyssas så mycket. Det finns inget mer förlamande och kraftlöst än att tvivla. Finns Gud så må man väl ropa till honom om TRO istället för att älta dessa tvivel för sig själv. Tro är ju en gåva från Gud och inte nån slags intellektuell slutsats man kan bravera om.

 7. LeoH skriver:

  Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:

  När jag deltog i gudstjänsten i Bästdal i dag, då påminde jag mig ett inlägg jag skrev för ett antal år sedan. Den kanske duger fortfarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: