Fånga dagen med Dietrich Bonhoeffer 12 april

Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning. (Joh 1:14)

 

En ”världslig” kristen tro

”Förenade med Kristus finner han att i Kristus har Gud och världen försonats… Hans värdslighet skiljer honom inte från Kristus, och hans kristna tro skiljer honom från världen.” Gesammelte Schriften

En kristen lever ständigt i spänningen mellan olika realiteter. Vi har spänningen mellan det som är och det vi tror. Vi har spänningen mellan att vara världsligt vis och andligt sann och mellan att längta till himlen och att arbeta aktivt för förändringar här på jorden. Dessa spänningar kommer vi antagligen få leva med. Men Kristus kom hit ned för att visa oss vägen. I honom omfamnade Gud världen samtidigt som han erbjöd den försoning.

Ord att tänka på: Om världen är föremål för Guds försonande kärlek är det knappast möjligt för oss att leva som om världen inte berörde oss.

Texterna är hämtade ur andaktsboken: Fånga dagen med Dietrich Bonhoeffer av Charles Ringma. Jag önskar tillägna dagens andakt Emanuel Karlsten.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 Responses to Fånga dagen med Dietrich Bonhoeffer 12 april

 1. Codehacker skriver:

  Världen är knappast föremål för Guds kärlek.
  1 Joh 2.15 ”Älsken icke världen, ej heller vad som är i världen. Om någon älskar världen, så är Faderns kärlek icke i honom. 16.Ty allt som är i världen, köttets begärelse och ögonens begärelse och högfärd över detta livets goda, det är icke av Fadern, utan av världen. 17.Och världen förgår och dess begärelse, men den som gör Guds vilja, han förbliver evinnerligen.”

 2. Kerstin skriver:

  Nu är jag ju inte troende – alls, men det finns ju passager och visdomsord i Nya Testamentet som är tänkvärda, fast få tycks tänka på dem som ex: Den som är utan skuld kaste första stenen. (Vad det nu kan stå i den nya översättningen)

  Den satsen skulle ju innebära att ingen enda människa kan kasta en sten på någon annan – men hur många kristna tar denna deras Jesus uppmaning på allvar? Inte kristna storpolitiker i alla fall. Bush tycks inte ha läst den uppmaningen exempelvis.

 3. LeoH skriver:

  Du har med all säkerhet rätt, Kerstin. Min stora sorg i livet är att jag tillhör och tillhört två stora friehetsrörelser. Den kristna och den socialistiska. Bägge vägleds av stora ideal, men vi dess utövare skämmer ut idealen. Kyrkor och partier, som bara ser till sin egen makt. Individer som förtrycker andra, samtidigt som de sprider vackra ord omkring sig.

  Jag nämner inga organisationer och individer. Alla ser vi dem framför oss.

  Ändå fortsätter jag att tro på idealen i bägge mina frihetsrörelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: