Är det inte dags att börja dra historiska slutsatser?

Ett av motiven till, att staten inrättade en historisk sanningsmyndighet med namnet Forum för levande historia, var att vi skulle lära av historien. Oavsett vad vi anser om statlig styrning av historietolkningen, är ambitionen i sig vällovlig. Det är alltid bra att kunna sin historia, men också att kunna lära sig att inte upprepa gångna generationers misstag.

Jag upplever att det börjar bli dags för våra folkvalda, politiska partier, kyrkor och folkrörelser att börja visa att de lärt sig historien som Forum för levande historia försökt inpränta i oss, med bl. a kampanjen ”Om detta må ni berätta.” Kampanjen gav oss kunskaper om idébakgrunden till Nazismen. Vi fick insikter om hur Nationalsocialisterna och Hitler gick till väga för att vinna röster i demokratiska val. Inte vann de val på att utlova folkmord på judar. Nej, de ville bara påtala ”sanningen” om judarnas brott mot tyskarna. Nazisterna önskade mobilisera försvar mot judarnas påstådda vilja att undergräva tysk kultur och tyska seder. Jag skulle kunna ta upp flera exempel, men jag tror att de flesta kan dem redan, utan att jag i en besserwisserattityd skriver er det på näsan.

Nu börjar det bli examensdags för det demokratiska Sverige. Vad har vi lärt av historien?

Så här skriver Sverigedemokraterna, ett parti som enligt opinionsmätningar är ett riksdagsparti efter nästa val, på sin hemsida:

”Sverige har tagit emot alltför många invandrare på för kort tid, och endast en bråkdel av dessa har haft något egentligt skyddsbehov. Massinvandringen, tillsammans med den höga nativiteten hos vissa invandrargrupper och frånvaron av en assimileringspolitik, innebär att svenskarna inom några decennier riskerar att bli en minoritet i det egna landet. Denna utveckling kommer att påverka alla aspekter av samhällslivet och förvandla vårt land till oigenkännlighet.”

Vad säger våra historiska lärdomar om konsekvenserna för ”vissa” grupper om Sverigedemokraterna finge makt? Erfarenheten är entydig. Folkfördrivning och i sista hand fysisk eliminering. Målar jag fan på väggen? Det var många i Tyskland som skrattade åt pajasen Hitler på 20-talet och fortsatte med sitt. Uppvaknandet var mindre skrattretande. Det är också en del av vårt historiska bagage.

Jag är inte imponerad av det jag hittills sett från de stora partierna. Ibland får jag känslan av att en del av dem vill försöka desarmera Sverigedemokraterna genom att så där lite i förbigående anamma delar av Sverigedemokraternas ståndpunkter. En förödande strategi, som historien också lärt oss!

Det vore på sin plats att våra riksdagspartier tog på sig en tydlig ledarroll och tillsammans med alla demokratiska krafter struntade i god umgängesetikett och sa som det är:

Sverigedemokraternas åsikter leder, fullt logiskt, till folkfördrivning och i sista hand förintelse av ”vissa” grupper. Grupper vi bara kan ana oss till vilka det är. 

Läs även andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , ,

7 Responses to Är det inte dags att börja dra historiska slutsatser?

  1. Tobias Lindgren skriver:

    Mig veterligen är sd ett demokratiskt, parlamentariskt, lagligt, fredligt, nationalistiskt, invandringskritiskt och värdekonservativt mittenparti. Är det “främlingsfientligt” att vilja ha en invandring i stil med våra grannländer Danmark, Finland eller Norge? Varför ska inte folkets åsikt i invandringsfrågan respekteras? Se me här:

    http://www.sverigedemokraterna.net/nyhet.php?action=fullnews&id=197

    “Vi tar bestämt avstånd ifrån rasism! Sd anser att alla människor har lika värde och att detta värde är och måste vara okränkbart.”

    http://www.sverigedemokraterna.net/kampanj2007/ViewText.inc.php?i=34

    “Vi tar bestämt avstånd ifrån rasism, och anser att alla människor har lika värde.”

    http://www.sverigedemokraterna.net/parti_text.php?action=fullnews&id=262

    “Som nationalister menar vi att varje folk har rätt till autonomi och till överlevnad som folk. Alla människor har lika värde.”

    http://www.sverigedemokraterna.net/nyhet.php?action=fullnews&id=317

    “Helt central för oss är också FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund.”

    Och man har många väljare och politiker med invandrarbakgrund, till exempel Anna Hagwall, Michael Zand, Samuel Älgemalm, Dragan Klaric med flera. I kommunvalet 2006 hade sd större andel kandidater med invandrarbakgrund än både socialdemokraterna och de flesta borgerliga partier. Se mer här:

    http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-ett-parti-fr-invandrare.html

    Jag känner själv flera personer med invandrarbakgrund som röstar på sd. Varför skulle dessa människor rösta på ett “främlingsfientligt” parti? Tänk dig för innan du häver ur dig en massa lögner och förtal! Du förolämpar också alla de politiker och väljare med JUDISK BAKGRUND som sd har! Sverigedemokraterna är Sveriges mest Israelvänliga parti! Sluta med Godwin och guilt by association! Ta istället en saklig debatt om invandringspolitiken istället för att ljuga och stigmatisera!

  2. Roger Svensson skriver:

    Är det inte snart dags att lägga ner det här nazist-tramset är väl snarare frågan man ställer sig! Det saknar helt enkelt all trovärdighet och är snarast kontraproduktivt. Ingen normal människa tror väl på allvar att SD sitter i lönndom och drar upp planer på att göra Jimmie Åkesson till enväldig ”Führer” , inrätta koncentrationsläger och införa raslagar? Snarast så ökar detta konspirationsteoretiska trams stödet för SD genom att man får bilden av att de som motsätter sig deras politik består av rena svagsinta tokstollar …

  3. LeoH skriver:

    Att lära av historien innebär inte att historien upprepar sig exakt likadant. De olika invandrarfientliga partier vi ser i Europa organiserar sig inte på samma sätt som Nationalsocialisterna i Tyskland gjorde. Hur ledningsstrukturen/kulturen ser ut i SD har jag ingen aning om och mitt inlägg berör inte heller den frågan.

    Jag tror inte heller att jag som invandrare från Finland behöver vara rädd för SD:s ”invandrarkritiska” politik. Jag tillhör inte ”vissa grupper med hög nativitet.”

    Jag ställer mig frågan vad tänker SD göra med dessa grupper (vilka det nu är) som hotar hela den svenska nationen? Enbart kritisera?

    Utflyttningsbidrag? Om människor ur denna oidentfierbara grupp inte vill flytta? Vad gör SD då? Accepterar ”att bli en minoritet i det egna landet?” Eller låta ”vissa invandrargrupper med hög nativitet….förvandla vårt land till oigenkännlighet.”

    Jag betvivlar att ett parti, som profilerat sig som ”invandrarkritiskt” och ”nationalistiskt” inte skulle försöka med andra metoder. För vi får ju inte glömma att dessa grupper enligt SD redan finns i landet och utgör det hot som partiet beskriver.

    Hur den slutgiltiga elemineringen av ”hotet” kan se ut har vi mängder av historiska källor att ösa ur.

  4. Roger Svensson skriver:

    Nu var det inte ”ledningsstrukturen” i SD som var intressant utan om du verkligen tror att SD:s medlemmar och sympatisörer ”egentligen” stöder införandet av diktatur och anser att folkmord är acceptabelt? Gör du det är det nog hög tid att ta på foliehatten …

  5. LeoH skriver:

    Roger, din fråga är redan besvarad.

  6. Kerstin skriver:

    Det där att inte acceptera att bli en minoritet i ”det egna landet” hör vi numer ständigt från en annan liten nation, som just firar sitt 60-årsminne. Vad man gör där för att undvika att bli minoritet vet vi ju, men som du skriver LeoH: vad vill SD göra? Tvångssterilisera bara kanske, eller bara utvisning?

  7. […] Det kan finnas många skäl till varför främlingsfientliga partier önskar hålla utomeuropéer utanför medborgarskap. Ett skäl kan ju vara, att i en ekonomisk och/eller politisk krissituation, vore det lättare att få gehör för kravet att ickemedborgare måste lämna landet. Det kan bli lite stökigt att ta ifrån människor deras svenska medborgarskap.  Jag har beskrivit ett möjligt scenario i ett tidigare inlägg.   […]

Lämna en kommentar