Är heterosexuell avhållsamhet ädlare än homosexuell?

Upplever att frågan är berättigad. Läser i Dagen att Vatikanen meddelat att: ”Personer med starka ‘homosexuella tendenser’ får inte släppas in på Katolska kyrkans prästutbildningar, och inte tillåtas att gå med i kyrkans ordnar.”

Jag har egentligen inget med saken att göra, eftersom jag inte är medlem i Katolska kyrkan, men några enkla funderingar vill jag ändå, helt självsvåldigt, tillåta mig att lufta.

Vad har det för betydelse, om en person är heterosexuell eller homosexuell och alla möjliga variationer däremellan, om prästerna ändå skall vara sexuellt avhållsamma? Vad innebär begreppet och hur skall biskoparna mäta ”starka homosexuella tendenser?” Är det inte ett lika stort problem för kyrkan om prästkandidaterna visar starka heterosexuella tendenser. Eller menar Vatikanen, att homosexuella skulle ha svårare att kontrollera sin sexualdrift än vad heterosexuella förväntas klara av? Det skulle vara intressant om Vatikanen på något sätt, vetenskapligt eller erfarenhetsmässigt, kunde belägga en sådan inställning.

För det är väl inte så, att Vatikanen på grund av mängden pedofilskandaler bl. a i USA, försöker visa kraft och antyder den fullständigt felaktiga åsikten, att pedofili och homosexualitet skulle vara besläktade företeelser? Har Vatikanen den inställningen, lär de ha många framtida pedofilskandaler att hantera. Katolska kyrkan bör lägga in helt andra kontrollåtgärder för att skydda barnen i verksamheten mot pedofiler. Vill också påpeka att alla barn, oavsett kön, kan riskera att möta en pedofil. I den meningen borde Vatikanen vara lika misstänksam mot heterosexuella, som den är mot homosexuella.

Det finns också vulgärteorier bland motståndare till Katolska kyrkan, som hävdar att själva kravet på avhållsamhet skulle vara grundorsaken till pedofilskandalerna. Av vad jag kan förstå, är det en fullständigt befängd teori. Avhållsamhet är svårt och vi vet att många präster inte klarat av kravet. Men då har de löst problemet genom att inleda förhållanden med vuxna kvinnor och säkert också många fall med män.

Läs andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,

10 Responses to Är heterosexuell avhållsamhet ädlare än homosexuell?

 1. Nineve skriver:

  Är nog snarare så att ingen ifrågasätter kyrkan för att personer som visar starka heterosexuella tendenser inte får bli präster

 2. Tobbelino skriver:

  *S* Din rubrik var rolig. Mycket eftersom det inte bör spela någon roll vilken sexualitet man har om man ändå inte får ha sex… 😉

 3. Johan Stenberg skriver:

  När jag läste denna nyhet i VIS så reagerade jag exakt som du.

  Det är nog så att RKK anser att homosexuella människor är sexuellt störda och att man anser det ytterst riskabelt att viga sådana människor till kyrkans ämbeten. Har för mig att merparten av de barn som råkat ut för pedofilpräster har varit pojkar och tydligen ser kyrkan här en koppling till homosexualitet. Det är min gissning.

  Jag tror att jag avstår från att värdera kyrkans ståndpunkt denna gång.

 4. LeoH skriver:

  Din gissning måste vara väl underbygd, Johan. Till stora delar sammanfaller den med min.:-)

 5. katolik skriver:

  Angående rubriken… kan ju bero på att man lever och bor med andra män som katolsk präst. Samt det som två redan samtyckt om här ovan, d.v.s., att pedofilskandalerna ofta (eller alltid?) innefattade pojkar snarare än flickor.

 6. LeoH skriver:

  Jag vidhåller att pedofilargumentet inte är något giltigt argument.

  Förstår inte heller vilken bärighet argumentet, att katolska präster lever och bor med andra män, egentligen har. Har det överhuvudtaget med frågan att göra? Mig veterligen finns det inga skandaler där präster med homosexuell läggning skulle förgripit sig på kolleger.

 7. Z skriver:

  Johan skriver:
  ”Det är nog så att RKK anser att homosexuella människor är sexuellt störda och att man anser det ytterst riskabelt att viga sådana människor till kyrkans ämbeten”

  Själv trodde jag att det var ok med homosexuella präster som vill antas till prästseminariet, om de inte haft sex de senaste 3 åren; har för mig att det är på det viset.
  Har jag fel?

 8. Johan Stenberg skriver:

  Z. Hur skall man då tolka uttrycket ”homosexuella tendenser”? Den som inte har haft sex på 3 år har alltså inte några ”sexuella tendenser”?

  Ibland tror jag att RKK väljer uttryck så att de skall provocera så många som möjligt, trots att innebörden kanske inte är lika provocerande som utrycket vill få oss att tro.

 9. enkla z skriver:

  Johan
  Kyrkan har gått igenom en enorm chock med pedofilskandalerna, som verkar ha drabbat mestadels pojkar. Tänk bara vad som skulle hända om man skulle skanna någon annan yrkesgrupp efter pedofiler…
  Just nu tror jag att kompensationen är en hårdare koll på homosexuella (en panikreaktion?).
  Förstår inte heller vad som är gränsen för ”homosexuella tendenser”.

  Vad säger man till exempel om en homosexuell som är oskuld och har en kallelse? En som alltid levt i celibat?

  Jag tycker att samma regler ska gälla för alla: ingen sex utanför äktenskapet, och om den homosexuelle uppfyller detta kriterium (i alla fall de senaste 3 åren), bör han inte bli diskvalificerad pga sin läggning.
  Alla homosexella är väl inte pedofiler?

  Fast å andra sidan, så är det inte nytt att det inte räcker med att leva i celibat, så kykran KAN ha gjort reglerna benhårda.:

  En handikappad kan ha levt i celibat hur länge som helst men får inte gå på seminarium
  En kvinna kan ha levt i celibat hur länge som helst men får inte gå på seminarium

  Finns det någon undersökning om vilken läggning pedofiler brukar ha?

 10. enkla z skriver:

  För att förtydliga:
  Råkade kalla mig både Z och enkla z i denna tråd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: