Har Sverigedemokraterna en filial i Sydafrika?

En liten notis i Dagen fick mig att fundera. Artikeln berättar om en demonstration mot våld och främlingsfientlighet i Johannesburg. Orsaken är ett ökat våld mot flyktingar från bl. a Zimbabwe, men även från andra länder i Afrika.

Flyktingarna och invandrarna beskylls för att stjäla jobb och för att ligga bakom den svåra brottsligheten. 

Känns inte argumenten välbekanta på något vis?

Andra bloggar om: , , , , , ,

25 Responses to Har Sverigedemokraterna en filial i Sydafrika?

 1. Tobias Lindgren skriver:

  Vilket äckligt bottennapp från vänstern. Just vad man kunde vänta sig. Men du, har inte du en filial i Nordkorea, Moldavien, Eritrea, Vietnam, Laos, Kina, Mongoliet och Cypern?

  Vidare har sd aldrig påstått att invandrare ”tar” några jobb, även om så faktiskt är fallet i dagsläget:

  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1845536
  http://nyhetskanalen.se/1.251853/nyheter/2008/01/21

  Att invandrare från vissa länder är grovt överrepresenterade i brottslighet har till och med den statliga myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå) konstaterat två gånger, 1996 och 2005:

  http://www.bra.se/extra/faq/?action_question_show.339.0.=1&module_instance=2
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=501206
  http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action_question_show.127.0.=1

  Snyt dig till nästa gång.

 2. vmm skriver:

  Så länge kritiken mot SD bara är rena tönterierna så tycker jag inte SD har något att oroa sig för och dom kan lugnt växa vidare.

 3. vandraren skriver:

  Tråkig ton i kommentarerna. Din post pekar på hur främlingsfientlighet fungerar, det är fråga om konstruktioner av kulturell och stereotypisk art. Huruvida det finns empirisk grund eller ej för kritiken spelar ingen roll, den som vill få sin bild bekräftad kan lätt få det eftersom man har ståndpunkten fastlagd och bara letar argument för den (verifiering). En hederlig intellektuell argumentation talar om vilken empiri som skulle motsäga den egna ståndpunkten och ger sig inte med mindre än att sådan empiri övertygande visar sig inte kunna uppbådas.

  Jag tror inte att det är någon poäng att tala om SD på andra ställen, SD är en gestaltnng av en förändringsobenägenhet och ovilja mot det främmande, dessa kan ta gestalt på olika sätt i olika kulturella kontexter.

 4. LeoH skriver:

  Jag tillät mig en lustighet. Självfallet gestaltas främlingsfientligheten olika i olika kulturer.

 5. Tobias Lindgren skriver:

  Som alltid en massa ordbajsande och aldrig konkreta svar. Vad är det som inte stämmer? Vad har du själv för förklaringsmodell? För varken sociala eller ekonomiska sådana förklarar överrepresentationen.

  LeoH: Du får gärna förklara hur ett medelmått av den invandringspolitik som Norge, Danmark och Finland för, och som sd alltså vill föra i Sverige, är ”främlingsfientlighet”. Låt mig dock gissa först. Det kan du inte. Vad oväntat.

 6. LeoH skriver:

  Har inte hunnit snyta mig.:-)

 7. Geoffrey Goines skriver:

  Det finns fler rasistiska grodor från Sydafrika, som inte kommer fram i svensk media. Likheter till partiet SD som sådant är relativt få, däremot finns det en del SD-anhängare som klart utmärker sig.

 8. Patrik (sd) skriver:

  Jämför man Sverigedemokraterna med det råa våldet i dagens Sydafrika så är man antingen bara ute efter att skriva något smaklöst, och/eller så har man tappat proportionerna.

  Problemen med massinvandringen till Sverige och den obefintliga/strypta debatten om de problemen, blir inte mindre för att du hasplar ur dig vulgära försök till paralleller.

 9. Johan Stenberg skriver:

  Sverigedemokraterna grundades ungefär samtidigt som apartheidsystemet i Sydafrika föll samman och Nelson Mandela frigavs. Är det en slump? Knappast! SD är alltså en sydafrikansk filial i Sverige grundat av några gamla medlemmar av nationalistpartiet som var besvikna på de Klerk.

  Rätta mig om jag har fel! 😉

 10. LeoH skriver:

  Att du alltid ska behöva rätta mig, Johan.:-)

 11. Åskådare skriver:

  Som utomstående betraktare av er pajkastning måste jag nog så här långt ge SD-anhängarna segern. Att först slänga ur sig så kraftiga anklagelser och sedan bara tramsa är sällan ett framgångsrikt sätt att vinna en debatt.

  Att Vandraren lärt sig orden ”empiri” och ”kontext” gör inte inlägget mycket vassare. De blir så uppenbart när någon som inte riktigt klarar av det försöker verka intelligent.

 12. Rrrrrrr skriver:

  Svnska regeringen har haft filial i alla diktaturer sedan 1932

 13. Ulrika skriver:

  Asså Tobias, du MÅSTE ju vara vänsters bästa valarbetare.

  äörligt talat efter att ha läst dina inlägg vill jag inget annat än rösta vänstern for ever.

 14. Richard skriver:

  Tobias, Jag reagerade tvärtom mot Ulrika.
  Även om jag anade att det var så det låg till blev jag förvånad över resultatet av BRÅ:s undersökning. Tyvärr kommer vi nog få vänta några år innan vi får se etablerade politiker diskutera samband mellan brottslighet och invandirng. För mig käns det tråkigt att Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen för att inget annat parti vågar yppa ett ord om problematiken. Det påminner en del om det av media så avskydda Ny Demokrati som faktiskt krattade manegen för den imponerande budgetsanering som finansminister Göran Persson senare drev igenom. Det finns helt klart frågor där politkerna hatar budbäraren men innerst inne gillar ståndpunkten i sakfrågan. Det påminner en del om traditionen att nationalsocialim skall kallas för en högerideologi…

  PS Det vore roligt att veta lite om vad Leo och Ulrika tycker om hur saker fungerar i Zimbabwe dit Sverige skickat hundratals miljoner i bistånd. Var det precis så här ni ville ha det, eller har det blivit bättre än ni vågat drömma?

 15. Monica skriver:

  Apropå Zimbabwe, det är väl inte Leos eller Ulrikas eller fördenskulls Sveriges fel (även om man kan diskutera det vettiga i miljonbiståndet) att det har gått som det gått i Zimbabwe?
  Det är väl Mugabe och co. som ställt till det? Från att ha varit södra Afrikas kornbod till att inte kunna föda sitt eget folk, så att de tvingas över gränsen för att där bli ihjälslagna av sydafrikanska rasister.
  Saddam Hussein fick man bort, men ingen har lyft ett finger mot Mugabe.

  Förlåt Leo, det blev lite offtopic

 16. LeoH skriver:

  Ingen fara Monica! Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag stödde Zanu och Mugabe på 70-talet. Det Rickard medvetet (?) förtiger är vilka andra alternativ stod oss till buds. Skulle vi accepterat fortsatt vitt minoritetsstyre i Zimbabwe? För mig var det alternativet fullständigt uteslutet.

  Idag stödjer jag Morgan Tsvangirai och MDC, med risk att någon framtida Rickard insinuant frågar hur jag kunde agera på det sättet. Och fullständigt ignorera vilka alternativ som som stod oss till buds under de första åren av vårt nuvarande sekel. Skall jag stillatigande acceptera fortsatt diktatur, för att jag inte kan få några som helst garantier om hur politiken blir i framtiden?

 17. Monica skriver:

  Mugabe och Zanu hade stöd av många och länge.
  Då var han väl en hjälte för många.

  Det är annorlunda nu. Mugabe har ju så att säga inte förvaltat sitt pund speciellt bra, (och säkert inte biståndspengarna heller).

  Zimbabwe är ett fantastiskt land, jag hoppas att det ska bli en ändring till det bättre.

 18. Richard skriver:

  Kanske är det så att inte ens svenska vänstermänniskor vet tillräckligt mycket för att styra och ställa med folk på andra kontinenter? Även Hitler hade stöd ”bland många och länge” men jag tycker ändå man har rätt att konfrontera hans sympatisörer.

  Personligen tror jag att de flesta Zimbabwier hade det bra mycket bättre i under det vita styret. Svält och systematiskt våld rankar ofta ganska högt bland saker folk vill undvika.

  Zimbabwes fruktansvärda utveckling har ju inte drabbat någon av de svenska ”finansiärerna” minsta lilla utan liksom Leo kontaterar man lakoniskt att ”it seemed like a good idea at the time”. Att Mugabe skulle bli en stenhård diktator finns det ett antal människor som sade/skrev/skrek redan när det begav sig, men en revolution mot vita kolonisatörer är bara för tjusigt romantisk för att den svenska vänstern skulle bry sig. Man tog en massa skattepengar och körde igång en katastrof.

 19. LeoH skriver:

  Där kom det, Rickard! De svarta hade det bättre under ett rasistiskt system! Mer behöver inte sägas om dina värderingar.

 20. Richard skriver:

  De föräldrar vars barn svälter ihjäl kanske inte automatiskt tycker att det var värre förr. Den åsikten är lättare att hysa när du sitter i Sverige och ens åsikter inte har någon som helst konsekvens för dig själv. Det kanske säger en del att det först på senare år blivit massflykt från Zimbabwe, och det trots att man flyr till annan misär.

  Rasism är fult i alla dess skepnader. I Zimbabwe är det en hel del människor som mördats av Mugabes hejdukar enbart för att de var vita.

  Ja, jag tror de svarta, konstigt nog, hade det bättre under det rasistiska system som rådde. Det hade nog rämnat till slut i alla fall. Kanske hade det kunnat bli ganska bra för gemene man i Zimbabwe om du och dina åsiktsfränder inte hade använt andra människors pengar till att installera ett monster på tronen.

 21. LeoH skriver:

  Mig veterligen har jag inte tagit några pengar från dig. Vi hotade inte dem som la pengar i våra bössor i Västerås eller skänkte kläder till Brödet och fiskarna, utan människorna bidrog med öppna ögon.

  Du överdriver min och mina ”åsiktsfränders” för utången av kampen i Zimbabwe. Vi stödde en påbörjad kamp och den skulle ha segrat oss förutan. Tanken att vi i Sverige hade makten att installera Mugabe på ”tronen” är så absurd, att den gränsar till hjärnsläpp.

  När nu zimbabwierna själva är på väg att störta Mugabe, så är kampen och segern deras, trots att de får stöd från mig och mina ”åsiktsfränder” Det är inte vi som installerar Tsangirai.

  Dina åsikter påminner om dem som ibland användes efter slaveriets avskaffande i USA. ”Slavarna hade det bättre som slavar än som fria, då fick de i vart fall mat varje dag.”

 22. Richard skriver:

  Pengarna jag syftar på är skattepengar — hundratals miljoner som gick till Mugabe. En del av dessa pengar var mina, dels för att jag betalat in dem och dels för att de kunde använts till saker jag samtyckt till snarare än att stödja en mördande förtryckare.

  Om det är så bra att svälta, inspärrad och misshandlad under en kommunistisk regim förstår jag plötsligt mycket mer av kommunistmanifestot. Tidiagare har jag sett begreppet ”arbetarnas paradis” som en utopi men tydligen fanns det iverkligheten i Zimbabwe! Tack Leo och alla andra som stödde Mugabes väg till makten! Han har ju faktiskt levererat det han lovade!

  Ditt stöd till Tsvangirai är helt överflödigt. Hans enda chans att vinna är genom fria val om dessa tillåts av din förra darling Mugabe. Vad skönt det måste vara att kunna vara stolt över Tsvangirai utan att ha dåligt samvete för Mugabe!

  Lyckan tillhör er med selektivt minne och rymligt samvete. Med en kristen etikett behöver man ju inte vårda sin image med att dalta med detaljer som svältande barn och systemtiskt förtryck.

 23. LeoH skriver:

  Varför så arg, Richard? Trampade jag på en öm tå när jag kritiserade SD?

 24. Richard skriver:

  Jag är inte SD-anhängare, tvärtom tycker jag att det är en tragedi att de sannolikt kommer att sitta i Riksdagen efter nästa val. Jag har skrivit det förut men du verkar vilja bortde från det.

  Min ilska bottnar i insikt om hur det faktiskt är i Zimbabwe där jag tillbringat en del tid fär länge sedan. Du verkar verkligen inte bry dig! Det som händer denna dag i Zimbabwe är läskigare, grymmare och mer tragiskt än det allt ont i Sverige på ett år!

  ”Idag stödjer jag Morgan Tsvangirai och MDC” skriver du glatt. Låt oss inte förstöra den glada stämningen med att grubbla över det (som snart tilhör det) förflutna. Du tycker tydligen inte att folk som stödde just den här mördande tyrannen skall behöva utstå kritik. Är du verkligen så generös mot andra?

 25. Richard skriver:

  Läste du dettaq, Leo?. Det vore kul att läsa din kommentar till denna välfunna artikel av Bengt Nilsson i Expressen från april:

  Robert Mugabe är inte ensam skyldig till våldet och terrorn i Zimbabwe. Han har sedan sitt makttillträde 1980 haft en massiv uppbackning av utländska biståndsgivare. En av de viktigaste är Sverige.
  Sedan det svenska stödet inleddes i början av 1980-talet har Zimbabwe tagit emot drygt 5,2 miljarder kronor från Sverige, och stödet fortsätter. Förra året uppgick det till 140 miljoner kronor.
  Sida hävdar att dessa pengar inte når regeringen, men alla som har erfarenhet av biståndsarbete vet att man inte kan lita på det. Bland afrikanska despoter har biståndssvindel utvecklats till en skön konst.
  Det svenska biståndet till Zimbabwe inleddes under den period då Robert Mugabe startade sin stora jakt på oppositionella i landet. Mellan 10 000 och 30 000 civila mördades i södra Zimbabwe mellan åren 1982 och 1987.
  Jan Cedergren på Sida skrev 1983 i en artikel i tidningen Rapport från Sida: ”Det har aldrig varit tal om att avbryta biståndet. Ett så dramatiskt beslut vore en regeringsfråga. Svenska regeringar har hittills varit obenägna att använda biståndet som politiskt påtryckningsmedel.”

  Att avbryta biståndet ansågs alltså mer dramatiskt än att fortsätta stödja en regering som mördade sina egna undersåtar. Sida och svenska UD kände naturligtvis till vad som hände i Zimbabwe, men tyckte uppenbarligen inte att det betydde något.
  1985 konstaterade Sida: ”Zanu (Robert Mugabes parti) har stadfäst enpartistaten som mål. De sista Zapu-ministrarna (oppositionen) tvingades lämna regeringen i slutet av 1984.
  Robert Mugabes terror pågick under hela 1980-talet.”
  Det gjorde även det svenska biståndet.
  I februari 1989 reste statsminister Ingvar Carlsson till Zimbabwe på officiellt besök. Han framhöll att ”Sverige och Zimbabwe allmänt står nära varandra”.

  Folk som visste vad som hände och vad som skulle hända fortsatte att gilla och stödja Mugabe. Vänstersympatierna stod över humanismen, Hur kriminellt cynisk får man vara?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: