Förväntas det att vi ska bli imponerade?

Enligt DN och Dagen verkar åtminstone Reinfeldt vara mycket imponerad. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice har tydligen lovat Reinfeldt att USA i framtiden skall ta emot 5 – 12000 irakiska flyktingar. Jag förstår om Reinfeldt känner sig hedrad av att få löften från en så mäktig person som Condoleezza Rice. Det är fullt mänskligt, men inte blir löftet mer imponerande för det. Kommunalrådet Anders Lago i Södertälje är på goda grunder inte imponerad. Han har hört liknande löften tidigare och anser att USA bör ta emot 50 000 flyktingar för att någorlunda matcha Södertäljes flyktingmottagning.

Jag vill inte fastna i sifferexercis, utan vidga frågan något. Om jag har förstått folkrätten någorlunda, så åläggs en ockupationsmakt ett stort ansvar. Ockupanten är ansvarig för civilbefolkningens fysiska säkerhet. Ockupanten skall se till att det finns mat, husrum och medicinsk omvårdnad för civilbefolkningen. Vad jag kan förstå har USA och dess allierade fullständigt misslyckats med att axla ansvaret för civilbefolkningens säkerhet. Det är inte bara så att USA och dess allierades angrepp stred mot folkrätten. Hela deras administration av ockupationen strider också mot folkrätten. Världssamfundets tystnad är öronbedövande!

I en situation där ockupantmakterna, vilket nu bekräftats av Condoleezza Rice, inte kan garantera civilbefolkningens säkerhet, vore det inte en rimlig slutsats, att USA och dess allierade tog sig an alla de som måste fly? Det kravet kan väl ändå inte anses för ohemult?

Det vore helt fel, när jag påminner om USA:s brott mot folkrätten som ockupant, att inte påtala de assyrisk kristnas situation i Irak. Allt tyder på, att oavsett oenigheten sinsemellan, att de dominerande parterna i Irak är eniga om att de kristna assyrierna skall bort. Det är egentligen fantastiskt hur passivt USA är, när det gäller den oerhörda press de kristna utsätts för från extremister inom shia- och sunnimuslimer och kurder. Kan det vara så illa att ockupationsmakten, för att inte stöta sig med de dominerande grupperna, är beredd att offra den lilla grupp kristna? I så fall är det ett cyniskt maktspel, som mycket väl kan sluta med folkmord.

Kalla mig gärna USA-hatare, men jag är inte imponerad över Irakkonferensens resultat. Det enda jag sett är att ”världssamfundet” inklusive Sverige med en hörbar suck av lättnad, gett legitimitet åt USA:s orättfärdiga Irakpolitik.

Det kanske också var meningen med hela konferensen?

Läs andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to Förväntas det att vi ska bli imponerade?

 1. Monica skriver:

  Inte heller jag är imponerad, Leo!
  Jag vill inte tänka på offren i detta maktspel, men jag måste.
  USA (och andra) gör sig skyldiga till etnisk resning pga sin passivitet. Och vi får be och hoppas och arbeta för att det aldrig blir ett folkmord!

  http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/2008/05/we-didnt-start-war.html

 2. Pappas flicka skriver:

  Om du är intresserad av assyrier/syrianer/kaldéers situation så kanske Nuri Kinos blogg kan vara något. Han skriver om väldigt mycket, bland annat om kristna i mellanöstern och för tillfället extra mycket om dem i Irak.

  http://www.nurikino.com/

 3. LeoH skriver:

  Tack.

 4. Kerstin skriver:

  Jo eo:
  Det var nog bara det som var meningen! Ja och så att man skulle efterskänka gamla skulder så att USA kan stoppa alla oljepengarna i egna fickor framöver.

 5. LeoH skriver:

  Det påminner lite om när USA lyckades vältra över kostnader för Vietnamkriget på bl. a Sverige vid en konferens på hotell Foresta 1968. Minnesbilderna är något vaga.

 6. […] skrev i maj ett inlägg, där jag utryckte oro över att utvecklingen i Irak mycket väl gå emot ett folkmord. Jag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: