Försäkringskassans ”arbetsförmåga” når nya perversa höjder!

”Michael vet inte vad han stoppar i munnen, kan inte skilja en gurka från ett gem, och vet inte när det är dags att äta. Han kan ta på tröja och mysbyxor själv, men inte kalsonger eller strumpor.”

Så inleder Gun-Britt Kristiansson, förbundsordförande och Marie-Jeanette Bergvall förbundssekreterare i Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft en debattartikel i Kommunalarbetaren (KA). Michael har efter en trafikolycka tydligen fått en mycket omfattande hjärnskada, vilket bl. a inneburit långvarig sjukhusvistelse. Sedan mars 2000 har han bott i egen lägenhet med stöd av personlig assistans dygnet runt.

I februari 2008 drar försäkringskassan in Michaels assistansersättning helt. Försäkringskassan anser att Michael inte behöver assistans vid bl. a matsituationer. Michael kan ju fysiskt föra handen till munnen!

Nog har vi till leda fått höra att försäkringskassan inte bedömer hur sjuka vi är, utan enbart ser till vilken arbetsförmåga vi som sjuka har. Men här har de väl ändå övertolkat sin, av staten beordrade, propaganda?

Vi bedömer inte om folk får mat i sig eller gem. Vi bedömer bara muskelkraften som krävs för att föra skeden till munnen. 

Jag förstår mer än väl artikelförfattarnas något undertryckta frustration, när de skriver:

”Om funktionsnedsättningen avser den muskulära förmågan får man stöd. Om funktionsnedsättningen däremot begränsar den kognitiva förmågan i hjärnan får man inte stöd. Försäkringskassans nya regler är diskriminerande.”

För många år sedan avgick en justitieminister, när det uppdagades att spionen Bergling lyckades fly, för att Säpo ansåg att spioner inte är så ojusta, att de flyr genom obevakade bakdörrar. Det ansågs som en skandal, att en minister inte hade bättre kontroll över sina myndigheter.

Behöver det skrivas tydligare, Göran Hägglund?

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

4 Responses to Försäkringskassans ”arbetsförmåga” når nya perversa höjder!

 1. blavalen skriver:

  Det är klart att FK inte förstår det där, de har ju smärre hjärnskador själva allihop, som blint lyder alla dumma regler och order utan att blinka. Utan att reflektera om det är vettigt eller ej.
  Pappersbärare och klantskallar. Saknar allt vad civilkurage och sunt förnuft heter.

 2. […] väldigt stark. Jag nubblade dock över ett väldigt intressant och tragiskt blogginlägg på blogen “Tankar i natten” Ände sedan regeringsskiftet har jag förbannats av den krassa attityd man haft mot “icke […]

 3. Jonas Lundström skriver:

  Försäkringskassans nya praxis är skruvad. Jag känner själv en person som drabbats hårt av detta. Detta borde gå att påverka, någon som har något förslag?

 4. björn skriver:

  Om man får komma med ett råd= undrar ju om det är sant eller frekvent sas – det är ju också ”utvecklingen” (tex från vänstra till högra bilden). Exponentiellt kan ge ett ”science fiction” paradis (jfr med mkt förvirring och inkompetens idag – om man förstår vad jag menar).
  Jfr din blogg (lätt å fastna i neurala nätverk – som det går å räkna på med innehållsfrekvens – och då )= inte så mkt säkerhetspolitik etc (välkänt) utan kanske mer juridik, vetenskap och kanske kultur (outsourca i en tidning och ersätta den inkompetenta debatt som där sker – ersätta med en blogg tex).
  Jfr juridik tex spermadonation= borde ju vara copyright på våra gener tex ansvar för 50% av genernas verkan i generationer (som en produkt eller husbygge sas – om skadliga verkan etc).
  Jfr vårdnadsbidrag och den skiten och tex pornografins verklighetsmedium och påverkan och frekvens av brott (brottsrekvisit måste ju räkna här). Såvida inte oligatorisk utbildning etc (från bibliotek till andra medier för kommunikation och förståelseprocess).
  Arbetsanställningar = skicklighet som i off arbeten (jfr präster etc och då kontraktion mot ”utbildning”= vad du har i huvudet). Avskaffa (religionsförbud = enskild och avskaffa gemensamt= arbetsplatser etc tex lokal för bön etc). Jfr mattexempel och 1500 kr i skadestånd= tex be på en matta och sen skada på den (sorts produkt sas).
  Kriminella= gener (religiösa? mäter frekvens av brott= rättsrekvisit).
  Jfr historien.
  Står ju också finns djävuelens barn och hemligheter etc= ska samhället tillåta detta?
  Bättre som jag skrev med vetenskap = reduktion och värdena (Mertons) och utveckling som vi mäter på olika sätt).
  Jag tror det går åt ett science fiction version (tex Babylon 5= bra ex på analogier med tex religion förvirring och inte exakt mätning för koherens som är vetenskap). Bara en policy och lösning av problem (koherens).
  Resultatbaserad lön= ger resultaten som måste styra så resultaten blir bra
  Synd (ger ju brott på flera frekventa plan).
  Reduktion av tex psykiatriker (neuralt nätverk läsa av med no lies och SOM maps och det tänket).
  Men regressrätt= pensionsavskrivning (från präster till psykiatriker och en del inkompetenta högskolelärare och kanske lärare etc också= den skada dom gjort mot andra ska inte löna sig och signalera till framtida generationer).
  Fö ”kristna”= sjukskötersker och andra som vill hjälpa (öv är ju falska skitstövlar som vill ockra och tjäna på sin inkompetens = mäta frekvens = skulle aldrig varit tillåtet). Jfr arbetsmiljö (sv kyrkan= värsta i landet enligt många undersökningar)= stänga ner och avskaffa och dom falska skitstövlar som florerat där.
  Uppmärksammat med barnövergrepp i tex USA , Kanada och Australien= men Sverige? Sälja kyrkor.

  För min del ”modernt folkmord” (Som bla Bauman var inne på är modernt och då utveckling)= djävuelsn barn (ond utomjording)= mäta av och internera på tex svalbard. Liksom kungafamiljen (besökte tex Bush= diskriminerat prostituerade med bromsmedicin mot Aids). Medskyldig till folkmord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: