Vem bestämmer?

I dagens SvD tillrättavisar FRA:s generaldirektör riksdagsman Birgitta Ohlsson och därmed också indirekt en hel hoper andra riksdagsmän. Kanske mer än hälften?

Mer än lovligt grötmyndigt förklarar generaldirektören att Birgitta Ohlsson totalt har missförstått FRA:s uppgifter. Det fascinerande med Ingvar Åkessons inhopp i debatten är att riksdagen fortfarande inte slutgiltigt har tagit i beslut i frågan. Ändå kan generaldirektören med bestämdhet hävda, att riksdagsledamöter har fel, när de försöker komma fram till hur integriteten för medborgarna skall säkras.

FRA är själv bidragit till att frågan växt i betydelse och skapat misstro bland riksdagsledamöterna. Enligt uppgifter i pressen har FRA avlyssnat både pastorer och andra enbart för att de haft kontakter i Ryssland. Nu sägs det, att idag skulle en sådan avlyssning inte kunna ske. Hur vet vi det? Ingvar Åkesson skriver:

”FRA ska inte granska vanliga svenskars e-post, sms eller telefonsamtal. Frågan om brottsmisstanke är därför relevant för polisen men inte för FRA. FRA sysslar ju inte med brottsutredningar. Det integritetskänsliga intrång som sker genom avlyssning gäller utländska förhållanden, inte svenska. De utländska förhållandena måste också stämma med regeringens inriktning. De myndigheter som vill använda signalspaningen måste dessutom ha en fristående myndighets tillstånd.”

Det låter bestickande: ”FRA ska inte granska vanliga svenskars e-post, sms eller telefonsamtal.” Men vad händer med alla ”ovanliga svenskar”? Det är ju inte så, att svenskar inte kan inbegripas i begreppet ”utländska förhållanden.” Det var ju det som drabbade de svenskar som hade kontakter med Ryssland. Alla som har några som helst kontakter med individer eller organisationer utomlands kan drabbas av avlyssning. De är ju delar av ”utländska förhållanden.”

Språkbruket, ”vanliga svenskar” är också intressant ur en annan aspekt. Vilket integritetsskydd har alla de människor bosatta i Sverige och som t ex inte är svenska medborgare? Räknas de till gruppen ”vanliga svenskar” eller är de delar av det abstrakta ”utländska förhållanden”? Det har betydelse för hur åtminstone jag ska tolka ”FRA ska inte granska vanliga svenskars e-post, sms eller telefonsamtal.”  

Frågorna är många och det vore klädsamt om en statlig tjänsteman väntade tills den lagstiftande församlingen fattat sina beslut, innan han okunnigförklarar stora delar av dess ledamöter.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,

3 Responses to Vem bestämmer?

 1. Rolf skriver:

  Hur kan ett beslut klubbas igenom utan att de valda riksdagsledamöterna fått information om vad lagen innebär. Man blir förvånad av hur dåligt informationsflödet fungerar bland riksdagsledamöterna. Att gå ut i pressen och välkomna riksdagsledamöter för att informeras ger ingen bra bild av hur Alliansens politik förankras innan beslut. Visst kan trafiken vid behov användas av polisen det handlar bara om att lägga till den möjligheten i FRA-lagen. Säkert en bagatell om man anser även denna övervakningsmöjlighet ska användas. Men nu vet vi detta övervakningen som den ser ut i dag ska inte användas för att stävja brottslighet. Kan den vara ett verktyg för åsiktsregistrering i första hand istället. Och så för övervakning av Rysslands trafik på nätet mm. Detta har man ju gått ut med offentligt och varnat Ryssland för.

 2. LeoH skriver:

  Jag lovar – jag ska inte berätta för någon!

 3. bjorn skriver:

  Det som är åt helvete är ju vår underbara grundlag som måste upprätthållas – Reinfelt har ju huvudansvaret som statsminister (fra-lagen är väl hans skapelse och pådrivskraft).
  Att inte följa svensk grundlag är ju kriminellt (minst sagt en ku fråga).
  Jag anser att kungen borde ta upp det å försvara konstitutionen.

  Det är rent åt helvete – att grundlagen inte följs
  skydda allmänheten från avlyssning
  Jfr Bush och fördelar politiskt

  R ska ju i fängelse

  Rek barnfilm på betalkanalerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: