Vad handlar debatten om?

Hetero-profilen Skytte är förbannad! Han skriver i dagens SvD: ”Inför Pride-festivalen uttalade sig gay-profilen med mera, Alexander Bard (20/7) i Svenska Dagbladet och sade: ‘Jag hatar kristendomen för den är så dum”.

Alexander Bards uttalande tillhör väl inte kategorin, övertänkta uttalanden, men vad har hans sexuella preferenser med saken att göra? Än mer förundrad blir jag, när Skytte ställer den retoriska frågan, vilken reaktion det skulle bli om någon svensk kyrkoledare skulle hävda att gayrörelsen är äcklig. Göran Skytte ser framför sig, stämningar, anmälningar och gatlopp. Nu finns det faktiskt exempel på en kyrkoledare som jämför gayrörerelsens parader med medeltida katolska processioner. Samme kristne ledare hävdar, att hedonismen och gayrörelsen är ansvariga för konsumismen i vårt samhälle och utgör en andlig överklass. Överdriver jag? Läs Fredrik Sidenvalls ledare i Kyrka & Folk och döm själva. Mig veterligen har Sidenvall varken anmälts eller behövt springa gatlopp i medierna. Visserligen noterade jag Sidenvalls ledarartikel, men den skapade ingen debatt, så hos mig blev det inget gatlopp. Vi kristna är nog inte så förföljda, som somliga av oss vill få det till.  

Jag förstår inte riktigt på vilket sätt en debatt gagnas av svepande och generella beskrivningar av en påstådd debattmotståndare. För om vi tänker efter, så är det väl inget förvånande, att sexuell läggning och skilda könsidentiteter inte med någon automatik, leder till gemensamma åsikter. Homosexuella och heterosexuella är spridda över hela det samhälleliga åsiktsfältet. Det är lika intellektuellt ohederligt, att angripa hela gayrörelsen för vad Bard anser, som det är att anklagande peka finger på alla kristna för Åke Greens åsikter om samhälleliga cansersvulster. Jag delar inte heller, trots min heterosexuella identitet, de åsikter Göran Skytte torgför.

I sig upplever jag det som en stor sorg, att vi kristna åsiktsmässigt och i handling kan omfatta alla uppfattningar och handlingar från moder Theresa och till president Bush eller Ku Klux Klan och Martin Luther King Jr, men den sorgen får jag bearbeta i ett annat inlägg.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , ,

13 Responses to Vad handlar debatten om?

 1. Kristina skriver:

  Det som dessutom är ännu tristare är den extrema pajkastningen i SVDs kommentarsforum där kristina, anti-kristna, pro-HBT och anti-HBT människor turas om att beskylla varandra för diverse saker. Det saknas både sans, respekt och minsta spår av konstruktivitet. Men det är väl så, vissa ämnen rör upp helt okontrollerbara känslor hos folk som gör att de inte kan debattera på ett vettigt sätt.

  Vad jag saknar mitt barndomshems köksbord. 🙂

  Tack för ett intressant blogginlägg.

 2. LeoH skriver:

  Tack för kommentaren! Vi borde verkligen återinföra köksbordssamtalen igen.

 3. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Apropå religonen kristenDomen – så har jag ordat en del om den Domen på
  http://josefboberg.wordpress.com/2007/12/09/haxprocesser-da-och-nu

 4. Peter Ingestad skriver:

  Mycket tyckande. Hur är det med kunnande? Jag har samlat en mängd medicinska rön här:

  http://luzgannon.blogspot.com/
  .

 5. Petter skriver:

  Angående det sista stycket håller jag inte med riktigt. Varför är det inte bra att det finns många olika åsikter inom kristendomen? Inte för att jag tycker Ku Klux Klan är så topp, men delade meningar är alltid bra för att komma framåt. Eller?

 6. LeoH skriver:

  Jag upplever nog att hat och lögner inte borde vara något som kristna bär i sin ryggsäck. Det bagaget leder inte framåt, utan river sönder.

 7. Sussi skriver:

  Så typiskt av tidningar att försöka tvinga fram en debatt genom försöka få folk att uttrycka sig på ett sätt som faller inom ”het mot folkgrupp”.

 8. Peter Ingestad skriver:

  Göran Skytte är en fåntratt. Det är Alexander Bard med.

  *gäsp*

  Kristendomen är ju den intelligentaste religionen. Den har en imponerande överbyggnad i form av teologi.

  Men det är sådär i Sverige. Bortskämda mediaknuttar somtycker deras egna tyckerier om dittan och dattan är så OTROLIGT intressanta för oss övriga. Usch.

 9. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – MaktPyramid-MaktElitNissarnas påhittade religioners åt hållet helvetiska gudDomar har väl ALLTID varit ”hets” mot oss av vanligt folk – och alldeles oavsett vilken religion/land det har handlat om – och ej minst – handlar om i dags dato, tyvärr tyvärr…

  Mer om det här i kortversion på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/16/wara-lekaminas-i-kott

  Ha det… 🙂 /önskar MaktElitNissarnas vän Josef

 10. Enkla Z skriver:

  Alexander Bard kan inte längre skapa rubriker…..han har redan figurerat i så många jag-vill-synas-sammanhang, att det blir ”Vargen kommer” av det hela.

  Och jag tycker Skytte har blivit överkänslig på äldre da’r.

 11. LeoH skriver:

  Jag förstår inte varför Skytte drog till med Bard. Hittade han ingen annan som uttalade sig negativt om kristendomen?:-)

 12. sussi skriver:

  att vara öppet homosexuell är tydligen provocerande i sig förvissa personer. Ibland undrar man om du hört sig själva tala!

 13. anders kalles skriver:

  göran skytte ,marcus birro är en logisk konsekvens av den typ av hjärntvätt de gick igenom inom den högerkristna oraganisatonen anonyma alkholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: