Makthungerns obefintliga badtunna!

Jag förnöjer en stor del av min tillvaro med att läsa blogginlägg i skilda ämnen. Ofta kliar det i skrivfingret, att gå in och kommentera, men för det mesta avstår jag, för jag vill inte ockupera andras bloggtrådar med mina alltför långa kommentarer. Ibland blir lusten ändå för stor, så det får bli ett eget inlägg. (Kanske rent av två)

Läste i natt ett inlägg (en länk kommer i slutet av inlägget), som beskrev, med hänvisning till en artikel från 1998 skriven av fil. dr Anita Ankarcrona, stödstrumporna som ”tre makthungriga feminister.” De tre, som ”hungrade” efter makt var Maria-Pia Boëthius, Agneta Stark och Ebba Witt-Brattström. En av deras makthungriga paroller var: ”Hela lönen, halva makten!” Jag har visserligen en liten aning om vilka personliga framgångar de här tre oerhört duktiga och kompetenta kvinnorna uppnått i samhället, men för säkerhets skull har jag googlat.

Maria-Pia Boëthius: Vad jag kan förstå har hon fortsatt sin karriär, som författare, journalist och debattör. Ser inga direkta spår av ”makthunger.”

Agneta Stark: Rektor för högskolan i Dalarna sedan 2004. Vad jag kan förstå ingen anmärkningsvärd karriär. Den är baserad på gedigna akademiska meriter.

Ebba Witt-Brattström: Professor i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. Var med vid tillkomsten av Feministiskt initiativ, men lämnade initiativet kort efter bildandet. Lär enligt en uppgift på Google röstat på Folkpartiet.

Jag får nog försiktigtvis påstå, att med sådana företrädare, blir ”makthungern” något suddig i konturerna! Jag ser tre självständiga kvinnor med integritet och karriärer baserade på kunskap och kompetens.

När jag i natt läste inlägget, fick jag plötsligt en helt annan bild på näthinnan. En bild som kanske något skarpare beskriver makthunger. För några år sedan samlades 4 personer till överläggningar i Högfors i Västerbotten. Under trivsamma former skulle personerna, inte bara försöka påverka vilka som skulle styra Sverige under kommande år. De hade högre ambitioner än så. De skulle själva ta makten och styra! De hade det säkert trivsamt i Högfors trots att de inte fick bada i badtunna. (Bilden har åtminstone hos mig etsats så hårt fast, att jag t o m ser dem sitta i tunnan!)

Många kommer säkert ihåg vilka de fyra makthungriga i Högfors var: Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Lars Lejonborg och Göran Hägglund. Jag har, känner jag en hyfsad kunskap om vad de för närvarande sysslar med, men för säkerhets skull har googlat lite.

Fredrik Reinfeldt: Statsminister sedan 5 oktober 2006.

Maud Olofsson: Vice statsminister och näringsminister efter valet 2006.

Lars Leijonborg: Statsråd, chef över utbildningsdepartementet efter valet 2006. Lars Leijonborg har tappat makt. Han har blivit avsatt som partiledare och är inte längre chef över utbildningsdepartementet. Fortfarande dock statsråd, men rykten säger att han är på väg att petas ur regeringen.

Göran Hägglund: Socialminister efter valet 2006. Hägglund är också känd för att troligen vara den ende som anser att han uppfyllt vallöftet om borttagande av fastighetsskatten. Andra ser en höjning för flertalet fastighetsägare!

Det var intressant, att i den nattliga timman konfrontera de här två bilderna mot varandra. Jag är övertygad om att när samtidshistoria skrivs, då kommer aldrig Högfors att ihågkommas som platsen för en konspiration av 4 ”makthungriga” politiker. Däremot kommer fortfarande om 15 år tre, helt hedervärda kvinnor, ihågkommas som tre ”makthungriga feminister.”

Trots att det säkert är politiskt mycket korrekt, vill jag ändå hävda att så länge kravet: Hela lönen, halva makten, inte är förverkligad, kan inte någon feminist anklagas för makthunger. Makthungern får nog sökas bland de krafter, som förmenar kvinnorna den rätten.

Sven-Olav Back, jag tillhör nog, enligt dig, gruppen ”politiskt korrekta.” Vi får väl enas om att betrakta inlägget, som en ”korrekt mobbning” av en ”broder.” Jag tolkar din tes så, att politiskt ”inkorrekta”, i motsats till oss politiskt ”korrekta”, aldrig hävdar att meningsmotståndare har fel.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Responses to Makthungerns obefintliga badtunna!

 1. Alde skriver:

  Strålande! Även om det aldrig blev nåt bad i Högfors så får man säga att de verkligen hoppade i galen tunna med sin makthunger – precis som de som hjälpte dem!

  Många förstår inte vilken kamp som tappra kvinnor genomlidit för sånt som vi idag tar förgivet.

 2. LeoH skriver:

  Vad kan jag annat säga än tack för det vänliga omdömet. Så är det. Historien kryllar, både i närtid och lite längre tillbaka av tuffa kvinnor. För att se dem måste det tydligen till vilja.

 3. Kerstin skriver:

  Ett mycket läsvärt inlägga.

  Sedan, varför så modest vad gäller att kommentera på andras bloggar. Jag vill hemskt gärna få kommentarer från dig. Dina kommentarer, de där du inte skriver, är säkert mycket bättre än mina blogginlägg.

 4. LeoH skriver:

  Ska försöka bättra mig, men jag har ju så svårt att begränsa mig:-)

 5. […] är det bara att konstatera, Boëthius är, makthungrig eller inte, en nödvändighet för samhällsdebatten i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: