Jag mår illa!

Ibland står vår kristna präktighet mig lång upp i halsen! Läser i Dagen hur kardinal O´Malley hyllar Sarah Palin för att hon inte avbröt graviditeten trots vetskapen om att barnet skulle bli funktionshindrat. Om jag förstår O´Malley rätt, så anser han att Sarah Palin borde vara ett föredöme för alla dem som i en liknande situation avbryter graviditeten. Ingenting om, att möjligen ekonomiska eller sociala skillnader, kanske påverkar beslutet. Nej, valet och konsekvenserna är de samma för Sarah Palin och den ensamstående trippelarbetande eller arbetslöse trebarnsmamman i sitt ruckel i någon av USA:s slitna stadsdelar.

Många kristna i USA, (och annorstädes) verkar leva enligt Anatole France berömda tes: ”I den borgerliga demokratin är likheten så beskaffad, att det är förbjudet för både fattiga och rika att sova under Paris broar.”

Sarah Palin representerar ett politiskt system och framförallt ett politiskt parti som värdesätter låga skatter högre än gemensam välfärd. Som accepterar ett samhälle, som sönderslits av sociala motsättningar och frustrationer. Istället för att motverka de enorma sociala skillnaderna i samhället, tror de sig finna trygghet i mängden vapen i hemmen, hårda straff och att fylla fängelserna med brottslingar från samhällets utstötta grupper.

Kardinal O´Malley har rätt i att det finns en ”dödens kultur” i USA, men det räcker inte med det konstaterandet. Kardinalen måste också våga se på dem, som är ansvariga för att de ekonomiska, sociala och ideologiska grunderna för ”dödens kultur” existerar i USA. Kristna går inte fria från ansvar. De är ofta bärare av och också försvarare av samhällets orättvisor. Insikten är inte så lätt att till sig.  Den kan få oanade konsekvenser – Gud sig förbarme! Det är vi som är abortörerna!

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , ,

5 Responses to Jag mår illa!

 1. Johan Stenberg skriver:

  Kardinal O’Malley är mer känd som Cardinal Seán bland oss bloggare. Du kan säga ditt hjärtas mening till honom på http://www.cardinalseansblog.org/
  Han svarar ibland, men inte alltid.

  Att han applåderar Palins beslut att föda barnet har nog mer att göra med att han är kardinal i den romersk-katolska kyrkan än att han är amerikan tror jag.

 2. Joachim Elsander skriver:

  Hur Cardinal Seán resonerar här vet jag inte men något av det Leo skriver undrar jag också. Vad räddar mest liv i längden? En politik som kanske skapar klyftor och fattigdom och därför situationer där människor ser sig tvingade till aborter (här har man ofta en starkt principiell hållning mot aborter) eller en politik som söker jämna ut klyftorna och hjälpa de fattigaste med resultatet att de inte ser sig behöver göra aborter. (här kanske man har en luddigare syn på aborter). Jag vet inte? (Jag vet att jag gjorde en ryslig och orättvis förenkling av vad republikaner och demokrater står för)

  Själv ser jag varje abort som ett tragiskt misslyckande men kanske behöver skälen lyftas fram mer.

 3. Johan Stenberg skriver:

  Vad jag förstår så anser kyrkan att abortfrågan är överordnad välfärdsfrågan.

  Hur som helst. I Kyrkan borde det aldrig uppkomma någon situation där sociala eller ekonomiska skäl tvingar någon att göra abort. Vi borde alltid ställa upp för varandra, både socialt och ekonomiskt. Dessvärre fungerar det väl inte alltid så.

 4. LeoH skriver:

  Jag delar din inställning Joachim. Jag skrev ett inlägg för länge sedan. ”Vilka talat vi till?” (Finns under kategori ”Abort”) Jag skrev bl a:

  ”Tänk också vilken fröjd det skulle vara, att få uppleva hur kyrkor och samfund med kraft skulle säga till världens makthavare. “Det är ert ansvar att organisera samhället så, att den inte reproducerar sociala förhållanden, där illegal eller legal abort blir ett rationellt alternativ för mängder av kvinnor. På domens dag kommer ni personligen ställas till ansvar för varje abort som skett under er tid vid makten.” Det vore ett radikalt ansvarstagande av nyckelmakten.”

  Kristen tro (och helst inte politisk övertygelse heller) Johan, borde inte reduceras till enbart principer. Eftersom vi kristna i Jesus efterföljd skall älska vår näste, då måste vi också förstå i vilken verklighet vår nästa har att leva i.

  Fattigdom, stora sociala skillnader och orättvisor är i sig inte förädlande, utan skapar ofta grogrund för gigantiska synder. Då är det fel att bortse från strukturerna och lägga syndabördan helt på den enskilde. Än värre blir det om vi skuldbelägger från en socialt högre eller bättre position.

 5. Alde skriver:

  Nej det är inte lätt att ta till sig, känner det i de tjocka bokstäverna som stutsar mot mej… men jag måste ta mot dom! Och försöka förändra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: